Mitsubishi L200: Як е и не го крие

Впечатляващ дизайн, подобрен комфорт и безкомпромисен офроуд

Какво точно направиха Mitsubishi с пикапа си L200 през последните две години така и не успях да разбера. През 2018 г. представиха новото пето поколение на един от най-продаваните представители на сегмента в света (виж ТУК), а през настоящата 2019 г. – шестото.
Всъщност няма пълно единодушие по въпроса дали поколението е шесто или сериозен фейслифт на пето. Но в крайна сметка какво значение има. Съвсем очевидно е, че пред нас стои изцяло различен модел.

Футуристично

Особено що се отнася до дизайна, две мнения няма. Той е коренно различен. С новия L200 Mitsubishi изпревариха Илон Мъск и неговия Tesla Cybertruck с крещящо футуристичния си облик (но все пак адекватен). Вижте тази предница. Срещу вас сякаш стои не автомобил, а парче стомана. Тесните светлини и горната част на радиаторната решетка са позиционирани толкова високо, че все едно ви се надсмиват надменно. От това дизайнерско решение има и практическа полза, тъй като така фаровете са по-добре защитени. Отдолу имате много хром, пиано лак, протектори и огромни халогени, които завършват едновременното мощното и динамично излъчване. По принцип не съм фен на тази крещяща азиатска агресия в дизайна, но при L200 тя стои учудващо добре и кара доста погледи да го проследяват. Със сигурност това е най-впечатляващият в дизайнерско отношение пикап на пазара към момента.
Интериорът обаче е напълно идентичен с този на предишното поколение. Това в никакъв случай не е лошо, тъй като той е подобен на тези в леките автомобили. Тестовият пикап беше в най-високото ниво на оборудване и предлагаше изцяло кожен волан (не само обръча, но и средната му част) и пиано лак по централната конзола под малко поостарелия 7-инчов чувствителен на допир екран на мултимедията (срещу доплащане се предлага по-модерен, подобен на таблет екран). Мястото на втория ред е доста обширно (пикапът се предлага само във версия с двойна кабина). Пътниците отзад вече не стоят като наказани на „пейки“ с почти отвесни облегалки, а се возят в съвсем прилични като комфорт пасажерски седалки. Като стана дума за седалки – предните две са изключително удобни. Те са нови и обгръщат чудесно тялото на водача, а шофьорската е с електронно регулиране. Като прибавим към тях и новото задно окачване, отново с листови ресьори, но вече с 6, вместо с 5 листа, то получаваме значително подобрен комфорт на возене. Пак си друса, но много по-малко от преди. Така суровият бачкаторски пикап става все по-хоби ориентиран, каквато е тенденцията в сегмента през последното десетилетие. Въпреки че товароносимостта му не е пострадала – 1075 кг, а капацитетът на теглене – 3100 кг. Товарният отсек е с дължина 1520 мм, ширина 1470 мм и височина 475 мм.

Способности

Способната машина се предлага с две версии на 4х4 задвижване. По-обикновената предлага само задно, 4х4 или 4х4 с бавни предавки, а по-сериозната добавя и блокаж на централния диференциал както при бързите 4х4, така и при бавните. Между задно и бързи 4х4 може да превключвате при скорост до 100 км/ч. При бързите 4х4 тягата се разпределя в перманентно съотношение от 40 на 60% между предния и задния мост, но освен това сензори постоянно следят условията на пътя и при нужда прехвърлят до 65% на предните или до 85% на задните колела. Ако теренът стане твърде труден, освен 4х4 режимите, разполагате и с допълнителна настройка за чакъл, кал, сняг или скали, както и с асистент за спускане по наклон. Пътният просвет е сравнително добър – 205 мм, а ъглите на заход и отход са съответно 30 и 22 градуса. От Mitsubishi особено се гордеят и с радиуса на завой от 5.9 м, който освен на пресечен терен ви е от голяма полза и при маневриране в градска среда.
И ако при 4х4 системата също няма нищо ново, то при задвижването всичко е различно. Дизеловият двигател вече е с намален обем от 2.4 на 2.2 л. Противно на тенденциите в даунсайзинга, освен обема са намалени и конските сили от 154 на 150. За сметка на това въртящият момент е увеличен от 380 на 400 Нм. Нов е и автоматикът, който от 5 е станал 6-степенен. Макар и да е по-модерен, той е леко муден и оставя усещане за тромавост на задвижващата конфигурация. Имате на разположение обаче спортен режим, при който сменяте предавките от пера на волана (доста солидни и готини), който малко подобрява положението. Друго, което даунсаизингът не успява да постигне е намаляване на разхода на гориво. Предшественикът даде тестови разход от 11.5 по бордови компютър, а новото L200 – 11.2 л. Вярно, старият модел бе с ръчни скорости, а новият с автоматични, но пак не може да очаквате да се доближите до обещаваните 7.8 л на 100 км (по стария NEDC цикъл, според новия и по-близък до реалността WLTP, цифрата е 9.7 л).

Електронни помощници

Новият L200 включва някои от водещите системи за сигурност като Forward Collision Mitigation (FCM) – отчита превозни средства и пешеходци пред автомобила, за да предотврати сблъсък; Blind Spot Warning (BSW с LCA) – подпомага избягването на странични удари при смяна на лентите на движение, като отчита наличието на автомобил зад или в задната четвърт на пикапа и сигнализира на водача чрез аудио и визуален сигнал в съответното странично огледало; Rear Cross Traffic Alert (RCTA) – подпомага избягването на удари при връщане на заден ход; Ultrasonic Misacceleration Mitigation System (UMS) – намалява риска от инциденти при неправилна употреба на педала на газта, особено при движение напред или назад в тесни пространства. Благодарение на Multi Around Monitor системата получавате изображение от птичи поглед на пространството около автомобила, както и сигнализация от сензорите за паркиране.

Под капака

Двигател дизелов
Брой цилиндри 4
Задвижване на колелата 4х4
Работен обем 2268 куб.см.
Мощност в к.с. 150 к.с. (при 3500 об.)
Въртящ момент 400 Нм (при 2000 об.)
Максимална скорост 171 км/ч
Консумация на гориво
• Смесен цикъл 7.8 л/100км
Емисии на CO2 206 г/км
Резервоар 75 л
Цена от 60 900 лв. с ДДС
Цена на тестовата версия от 81 490 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 05.12.2019 г.
Снимки: Авторът

(Visited 2 573 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *