Mitsubishi ASX: Малък, но голям

Кола на пътя, джип извън него. Върви много, гори малко

SA554959.JPG

Георги Колев

Да се чуди човек как се е получило това нещо. Отвън малко, отвътре голямо. Върви много, гори малко. На пътя се държи като кола, извън него като джип. Що е то? Отговорът на Mitsubishi е новият им компактен кросоувър ASX.

Тъй като сме нетърпеливи спрямо всичко ново, се почувствахме длъжни да сме сред първите в България, яхнали симпатичния нов SUV на японците. Вносителите ни го предоставиха съвсем прясно регистриран, едва на 300 км, с 1.8-литров дизелов двигател от ново поколение, разполагащ със 150 к.с. и 300 Нм въртящ момент. За радост случихме на версията с 4х4 задвижване, но скоро ще се предлага и такава само с предно.

Дизайн

SA554975.JPG

Кросоувърът е изграден на базата на най-продавания у нас модел на марката Outlander, но е с по-малки размери от него (дължина приблизително 4.3 м, широчина 1.8 м, височина 1.6 м и изключително доброто междуосие от почти 2.7 м). Отпред е много трудно да ги различите, тъй като и двата модела са получили характерната агресивна Mitsubishi физиономия. Отзад обаче „по-малкият брат” ASX е чувствително по-различен и според субективното ни мнение – по-красив и модерно изглеждащ.

SA554917.JPG

Първото нещо, което впечатлява отвътре е огромният простор. Човек направо не може да повярва, че компактният отвън SUV може да е толкова широк както отпред, така и за пътниците отзад. Основната причина за това се крие в голямото междуосие и добре моделираният интериор, който не отстъпва по функционалност на минивановете. Чувството за простор се подсилва от огромния панорамен покрив, обхващащ предните и задните места, който освен това е оборудван с обкръжаващо светодиодно осветление. Въпреки вътрешния простор, багажникът не е пострадал чувствително, като е с приличния обем от 442 л, който нараства до 1219 л при спускане на задните седалки.

Пъргав

На пътя пък ASX се държи доста пъргаво и повратливо като лек автомобил с добра мощност. 150-те кончета дръпват малкото джипче до 100 км/ч за 10 сек, а максималната му скорост е 198 км/ч. За шофиране основно по шосета има възможност да се изключи 4х4 задвижването и да се разчита само на предните колела, което смъква още повече и без това нищожния разход на гориво – комбинирано 5.7 л на 100 км (по каталог). За икономията допринасят старт/стоп системата, изгасяща автомобила по светофарите (климатикът продължава да работи с леко намалена мощност), „подсказвачът” за превключване на по-висока предавка на 6-степенната механична трансмисия и системата за регенериране на енергия при спиране. Така градският разход е сведен до едва 6.9 л. Освен с цел икономия, тези джаджи се отразяват и на екологията – ASX изхвърля в атмосферата едва 150 г въглероден диоксид на километър. Новият двигател MIVEC с променливи параметри на газоразпределителната система постига рекордно ниска компресия (разработка на Mitsubishi, заимствана от производството на промишлени и корабни дизелови двигатели, както и в сферата на газотурбинните технологии, която за пръв път в света се използва при леки автомобили). Така двигателят е по-тих, с по-малко вибрации, а животът му по-дълъг.

Разбира се, нямаше как да не изкараме SUV с 4х4 и извън пътя, където ASX също не срещна особени трудности. Благодарение на автоматичното си 4х4, предаващо въртящия момент в огромния диапазон от 98% предни/2% задни до 50 на 50, в зависимост от тежестта на терена. За по-сериозни препятствия има функция Lock на задвижването, която предава приблизително 1.5 пъти по-голям въртящ момент на задните колела, за да се подобри сцеплението при лош път и при затъване. Допълнителен помощник е системата, подпомагаща потеглянето по наклон. Малък недостатък е сравнително ниският просвет от 17 см, но пък той е напълно достатъчен за лек офроуд и нуждите, които човек би срещнал в 99% от ежедневната експлоатация на колата.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4×4

Работен обем 1798 куб.см.

Мощност в к.с. 150 к.с.

Въртящ момент 300 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10 сек.

Максимална скорост 198 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 6.9 л/100км

– Извънградско 5.0 л/100км

– Смесен цикъл 5.7 л/100км

Маса 1525 кг

Вместимост на резервоара 60 л

Емисии на CO2 150 г/км

Източник: в. „Телеграф“, 25.07.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 15 958 times, 6 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *