Mini E – революцията започна

От 0 до 100 км/ч за 8.5 сек., 3 лв. за 100 км на ток, 0 г/км CO2

DSC00617.JPG

Георги Колев

Поставяш контактния ключ, натискаш бутона за стартиране на двигателя и… нищо не се случва. Нито, звук, нито вибрация, нищо. Пълна тишина и покой. Само таблото светва. Това е знакът, че колата е напълно готова да потегли. И то как – мигновено предаване на цялата мощност от 204 конски сили и 220 Нм въртящ момент към предните колела от състояние на покой. Няма турбо дупки, не е необходимо достигане на оптимални работни обороти на двигателя, оборотомер също няма. Всичко се случва на секундата, в която настъпите педала, който по навик наричаме „на газта“.

Такива са първите впечатления зад волана на изцяло електрическото Mini E, което премина на кратък гастрол през България. Mini E е експериментален модел на BMW Group, който е първият в света електрически автомобил, включен в реална експлоатация сред обикновени хора. От модела са произведени едва 600 бройки, които се отдават под наем за срок от година на жители на мегаполиси, подбрани след сериозен кастинг. В рамките на две години участниците в пилотния проект изминаха над 10 млн. км в САЩ, Великобритания и Германия. През 2011 г. ще ги последват отбрани клиенти от Франция, Япония и Китай.

Как работи

Задвижването на Mini Е се извършва изцяло от електромотор, който е подхранван от специално конструирани за автомобилостроенето високоефективни акумулаторни литиево-йонни батерии. Чрез автоматична скоростна кутия мигновено се прехвърля цялата мощност и въртящ момент към задвижващите колела, което прави ускорението изключително вълнуващо. От 0 до 100 км/ч екологичният автомобил, с маса 1465 кг, вдига за едва 8.5 секунди, а максималната скорост е ограничена до 152 км/ч, защото при по-висока, ефективността на батериите чувствително спада. Всичко това се случва на фона на пълна тишина, само леко електрическо жужене се чува при ускорение.

DSC00621.JPG

Mini E ползва купето на стандартното Mini Cooper S. За разлика от него обаче при електрическия автомобил липсва втори ред седалки. На тяхно място са поместени батериите с общо тегло от 250 кг. Въпреки че по пъргавина и стабилно пътно поведение Mini E не отстъпва на обикновените минита, купето и особено задницата се чувстват сериозно натежали. Вече нямате усещането, че управлявате картинг, а по-скоро стабилна тежка машина. Спирането обаче не е никакъв проблем, напротив. Тъй като при движение по инерция и спиране батериите се зареждат, при отпускането на педала на „газта“ колата намалява необичайно по-бързо в сравнение с обикновен автомобил и дори спира напълно. Така не е необходимо използването на спирачка. Шофьорът съвсем спокойно може да се придвижва из града и да спира по светофари без изобщо да докосва спирачния педал, а само като съобразява дистанцията от останалите автомобили.

Ефективност

DSC00609.JPG

С едно зареждане Mini E може да измине около 200 км, уверяват производителите. За пълното зареждане на батериите в нормален контакт са необходими около 10 часа. Стойността на пробега зависи от цената на електроенергията в различните държави. У нас 100 км на ток биха стрували около 3 лева. За наемателите на Mini E се предлага и така нареченият wallbox с висок ампераж, който се инсталира в гаража и зарежда батерията напълно за около два часа и половина. 

Mini E никога няма да излезе на пазара. От BMW Group обаче ще пуснат в свободна продажба през 2013 г. първия си изцяло електрически автомобил, носещ името Mega City Vehicle (MCV). За разлика от Mini E, който ползва купето на обикновен автомобил, предвиден за двигател с вътрешно горене, MCV е електромобил специално конструиран за електрическо задвижване. Конструкцията му е от две части – Life отделение за пътниците, за първи път серийно изработено от въглеродни влакна и Drive – отделение за електромотора, акумулаторната батерия и окачването.

Изводът – светът е готов

Освен всички научни наблюдения, измервания и въпросници, след шест месеца шофиране, всички участници в проекта отговарят и на въпроса – „Какъв е опитът ви с електрическото Mini в условия на ежедневната експлоатация?”. Тестовите водачи определят, че електрическият автомобил посреща над 90% от нуждите им за автономна мобилност. Според тях полезният пробег и времената за презареждане са приемливи. Те зареждат Mini E най-вече у дома или на работното си място. Всички ползватели подчертават колко голямо удоволствие им доставя шофирането на Mini E. Така изпитанията показват, че въвеждането на електрическата мобилност, може да започне още днес. Все още обаче съществуват огромни технологични, икономически и политически предизвикателства.

DSC00607.JPG

Под капака

Двигател електрически

Задвижване на колелата предно

Мощност в к.с. 204 к.с.

Въртящ момент 220 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 8.5 сек.

Максимална скорост 152 км/ч

Пробег 200 км

Маса 1465 кг

Емисии на CO2 0 г/км

Източник: в. „Телеграф“, 28.11.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 180 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.