Mercedes EQE SUV: Спомен за 600 SEL

Електрическият „джип“ е бърз като спортна кола, луксозен като лимузина, но „гори“ като танк

„Може би имахте предвид EQS SUV“, опита се да ме поправи Google, когато написах името на тестваната кола. Предложение колкото грешно, толкова и вярно. През цялото време зад волана на EQE SUV се чувствах като в лимузина от най-висок клас и дори постоянно си спомнях за легендарния 600 SEL от 90-те. Защо се сещах за него ще ви разкажа малко по-надолу.

Какво е EQE SUV? Казано разговорно това е електрическият „джип“ на Е-класата. А казано в стил прескит – “EQE SUV е многофункционалният вариант на седана EQE Executive. Подобно на последния, той се предлага с основните иновации на EQS и в същото време е по-динамичен от EQS SUV. EQE SUV е един от най-просторните представители в своя клас.” Тоест дори и според Mercedes грешката на Google се оказва вярна донякъде.

 

Леко срамежлив

 

По отношение на дизайна, EQ линията на Mercedes не се радва на особено положителни оценки. EQE SUV със сигурност не променя това.

Има нещо сбъркано в пропорциите на тази кола. Всъщност е огромна – дълга е почти 4.9 метра и е широка почти 2 м, а изглежда някак сплескана и леко срамежлива. Особено отпред. „Решетката“ (кавичките са, защото тя е чисто декоративна) е натисната отстрани от фаровете и спусната надолу. Така визуално лишава автомобила от усещането за широчината, която в действителност има. На фона на тази „стеснителност“ разточителните 21-инчови джанти във версията 43 AMG, която тестваме, стоят като откраднати от друга кола и правят профила непропорционален. Единствено отзад EQE SUV загатва за фактическите си размери с тесните си, свързани светлини, които правят задницата да изглежда широка и солидна. Каквато всъщност е.

 

Извънземен

 

Интериорът обаче е коренно противоположен и е лишен от всякаква стеснителност.

Напротив – със стандартния за тази версия MBUX Hyper Screen (иначе струващ 17 310 лв.), марката демонстрира на пасажерите на какво е способна. Три екрана, слети в един греят с висока резолюция отпред – един пред водача, един основен в средата и един пред десния пасажер, на който ако желае може да си пусне филми (или YouТube канала skorost.info, например). Усещането е като в машина от бъдещето, но изградена с най-качествените материали от настоящето.

Просторът също е впечатляващ, като от Mercedes твърдят, че е най-добрият в класа, а огромният панорамен покрив допълнително засилва това усещане. С други думи – отвътре се чувствате като в истински Mercedes.

 

Динамичен

 

В динамично отношение, тествана от нас версия EQE SUV 43 AMG не търпи критика. 476 к.с., 858 Нм максимален въртящ момент, 4.3 сек. до 100 км/ч и 210 км/ч максимална скорост.

Дебело трябва да се подчертае, че въпросното ускорение, „биещо“ легенди от 20 век като Ferrari Testarossa (5.2 сек.) и Lamborghini Diablo (4.7 сек.), се постига от мастодонт с маса от 2.6 тона. Но всъщност именно тя е причината зад волана да липсва спортната тръпка. Усещането е като е една огромна „дебела“ лимузина с висока мощност (първа аналогия с 600 SEL). Макар завиващите задни колела да правят чудеса с управляемостта и маневреността, тръгнете ли да карате спортно по завои, няма да се чувствате на правилното място. Огромната маса, настоява да ви хвърли в канавката, а всяко съпротивление (твърде успешно, благодарение на ниския център на тежестта заради батерията в пода, чудесно настроеното окачване и споменатите завиващи задни колела), води до морска болест не само за пасажерите, но дори и за водача. Макар и на задния капак да пише AMG, тази електричка не е създадена за подобно отношение. Но ако я карате спокойно, се наслаждавате на доста приличен комфорт, въпреки нископрофилните гуми, които по някаква причина продължават да се слагат на SUV модели. Въздушното окачване (стандартно за тази версия) няма равно в това отношение, а Mercedes е брандът с най-добрите примери в неговото настройване.

 

„Гори“ като танк

 

Има и друга причина, поради която рядко ще ви се приисква да настъпвате педала на „газта“ – освен, че тежи като танк, тази кола и „гори“ като такъв. Колкото и да опитвахме, не успяхме да смъкнем разхода под 30 кВтч/100 км. Вярно, карахме колата в най-студените дни на 2024 г., но сами знаете, че те бяха твърде далеч от определението „екстремни“. Нормална зима с температури малко под нулата, а по магистралата „пълзяхме“ със 120 км/ч. И в подобни условия EQE SUV предложи отиване и връщане от София до Кюстендил, плюс малко градско в столицата (около 250 км общо), със 120% заряд на огромната си 100-киловатчасова батерия! 20-те процента над 100 ги допълнихме, за да можем все пак да се приберем след това „пътешествие“.

Самото пълнене също не впечатлява – луксозната кола може да поеме до 170 кВтч прав ток, с което доста изостава от някои конкуренти. А производителят обещава да изминете до 471 км с едно зареждане при смесен разход от 21.8 кВтч! Сега разбирате ли откъде идва истинската аналогия с 600 SEL? Имаше едно противно клише навремето, че разходите за гориво ще са ти последна грижа, ако можеш да си купиш Mercedes. Което много 5 и 6-литрови мотори с газови уредби опровергаваха. Самият бранд полага огромни усилия за подобряване на ефективността с рекордна аеродинамика в отделните сегменти, въпросният непривлекателен, но за сметка на това ефективен дизайн на EQ гамата и милион други неща. Но с EQE SUV нещата просто не са се получили в тази посока. А тя е най-важната за ускорено налаганата ни електрическа мобилност.

Иначе, ако не гледаме дизайна или по някаква странна причина той ни харесва и се абстрахираме от разхода (например караме само в града и зареждаме ежедневно), то EQE SUV може и много да ни хареса. Има го „мерцедеското“ усещане, най-вече отвътре и във возенето. Разбира се, не колкото в 600 SEL, но все пак загатва за общи гени.

 

Под капака

Двигател – два електрически

Задвижване на колелата – 4х4

Мощност в к.с. – 476 к.с.

Въртящ момент – 858 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 4.3 сек.

Максимална скорост – 210 км/ч

Пробег – 471 км (WLTP)

Консумация на енергия – 21.8 кВтч/100 км

Капацитет на батерията – 100 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 2600 кг

Цена – от 179 405 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия  – от 255 510 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 2 260 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *