Mercedes-Benz E 250 CDI: Обърква сметките

Върви като самолет, гори като градинска косачка

SA556394.JPG

Георги Колев

Тук има някаква грешка. Това си помислих още в първите минути зад волана на новата Е-класа на Mercedes-Benz.

Все пак тази обширна лимузина (4868 мм дължина, 1854 мм широчина, 2874 междуосие) ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 7,4 секунди, което в превод означава – много бързо. След одобрителното поклащане на глава обаче асоциацията, която изплува в съзнанието, е за огромен мотор с повечко цилиндри, подредени V-образно, и чести срещи с усмихнатите момичета по бензиностанциите. Надписът 250 CDI BlueEFFICIENCY, едва 4-цилиндровият редови двигател със скромния обем от 2,2 литра и почти толкова скромно звучащата на фона на огромните габарити мощност от 204 конски сили изобщо не ми се връзваха с невероятните картини от динамика, които тази кола рисуваше под режисурата на десния ми крак.

Но грешка няма. Това, което има, е един феноменален дизелов common rail двигател от ново поколение. Горивото се впръсква от система с пиезоинжектори, дозиращи изключително бързо и прецизно количеството на подаваната нафта. Тяхната работа се комбинира с двойна каскадна турбина, покриваща както ниските, така и високите работни обороти. В резултат на това въртящият момент достига характерните за много по-големи и мощни двигатели 500 Нм. Дори и тези сложни технически данни да звучат трудно разбираемо за обикновен човек, то е съвсем лесно да се разбере, че тази кола върви страшно много и гори страшно малко. По каталог лимузината изразходва смесено между 6 и 6,2 л на 100 км, а според бордовия компютър – 8,6 л (разходът на гориво е намален с до 23% в сравнение с предишното поколение на Е-класа).

Тиха еластичност

Заради новата система моторът е чувствително по-безшумен и трудно се разбира, че шофирате дизелов автомобил, за което своя принос дава и добрата шумоизолация на купето. Освен че стрелката хвръква до 100 км/ч за броени секунди, благодарение на огромния въртящ момент стабилният натиск в гърба се запазва във всички зони на оборотомера. Дори и да превишите чувствително законовите ограничения на скоростта (нещо, което в никакъв случай не се препоръчва да правите), тягата на двигателя няма никакво намерение да свършва до самия максимум от 239 км/ч.

SA556373.JPG

Не по-малко впечатляващ е начинът, по който ресурсът на двигателя се оползотворява в реална пътна обстановка. Тестовата версия беше оборудвана с 5-степенна автоматична скоростна кутия, която прехвърля въртящия момент към задните задвижващи колела съвсем неусетно. Интересна подробност е, че с нея колата ускорява по-бързо от място до 100 км/ч, отколкото със стандартната 6-степенна ръчна трансмисия, при това с цели 8 десети от секундата. Това не ви стимулира да използвате перата на волана за ръчна смяна, но все пак има и такава възможност. Адаптивното окачване държи толкова добре колата на пътя, че не изпитвате никакво колебание да атакувате завоите с по-висока скорост. То се саморегулира според условията на шосето, като при тестовата версия може да се сниши каросерията с 15 мм, когато преминете на спортен режим. Комфортът на возене е безупречен и независимо колко дълъг е пътят, нито водачът, нито пътниците изпитват умора. Срещу доплащане се предлага и въздушно окачване.

Стил

По отношение на дизайна спокойно може да се каже, че Е-класата е един от най-модерно изглеждащите модели на Mercedes-Benz. За това говори и фактът, че той е най-аеродинамичният в класа си, с коефициент на челно въздушно съпротивление едва 0.25. Същевременно обаче дизайнерите се успели да създадат много балансиран, дискретно-стилен облик на лимузината. Луксът личи от всеки детайл, но изключително ненатрапчиво. Като типичен аристократ, нямащ нужда от излишна показност.

SA556378.JPG

Същата умерена линия е запазена и в интериора. Отсъствието на какъвто и да е кич, заедно с изчистените линии оформят изключително стилно салона. Пространството за пътниците е предостатъчно, независимо дали отпред или отзад, а двата огромни панорамни шибедаха в тестовата версия го правят да изглежда още по-обширен. Ергономичните седалки предлагат същевременно комфорт при пътуване и стабилна опора при спортно шофиране. Багажникът също е доста голям, с обем от 540 л.

Събуди се

Новата Е-класа може да бъде оборудвана със система, която ви „надушва“, ако тръгнете да заспивате зад волана. Тя следи поведението на шофьора с помощта на монтиран към волана датчик, следящ ъгъла на завъртане. Когато този ъгъл се различава значително от измерената преди това средна стойност, системата предлага на шофьора да направи почивка с чашка кафе, излизаща до скоростомера, и кратък звук. Друг асистент за нощно шофиране дава възможност да се наблюдава цялата зона на осветяване с дълги светлини чрез инфрачервена камера, като изображението се възпроизвежда в сиви нюанси върху централния дисплей. Системата автоматично разпознава пешеходците и осветява изображенията им върху дисплея. Има и асистент за дълги светлини, който ги изключва, когато засече насрещно движещо се превозно средство. Колата може да се настрои автоматично да поддържа дистанция от движещия се отпред автомобил, като при възникване на препятствие спира сама. Ако радарите и камерите установят, че е възникнала критична ситуация, те предупреждават шофьора и му помагат чрез задействане на спирачките, които от своя страна имат и функция за подсушаване. В случай на опасност прозорците се затварят до нужното равнище, люковете изцяло, коланите се затягат, а седалките заемат оптималната позиция за евентуален удар.

SA556410.JPG

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата задно

Работен обем 2143 куб.см.

Мощност в к.с. 204 к.с.

Въртящ момент 500 Нм (при 1600 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7,4 сек

Максимална скорост 239 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 8,1 – 8,3 л/100 км

  • Извънградско 4,7-5,0 л/100 км
  • Смесен цикъл 6,0-6,2 л/100 км

Емисии на CO2 159-164 г/км

Маса 1735 кг

Резервоар 59/8 л

Източник: в. „Телеграф“, 18.12.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 7 512 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *