Mercedes-Benz Actros: Камионът с очи на гърба (ВИДЕО)

Камери вместо огледала и второ ниво на автономно управление

Mercedes-Benz представи официално у нас петото поколение на Actros, не случайно получил прозвището „дигиталния влекач“. На специален медиен тест драйв skorost.info се увери както в многократно подобрената му маневреност благодарение на камерите, заместващи огледалата, така и на почти автоматизираното му управление по междуградски пътища и магистрали, които улесняват неимоверно водача. Камион на годината за 2020 г. може да постигне до 3% по-малък разход на гориво при движение по магистрала и до 5% при междуградски маршрути. Това се постига благодарение на технологични иновации, насочени към безопасността и автономното шофиране, и чрез дигитални нововъведения, позволяващи оптимизиране на управлението и изразходваното гориво.

Видимост

Безспорно най-впечатляващата иновация са камерите, заместващи огледалата за обратно виждане. Системата, наречена MirrorCam, води до намаляване на челното съпротивление на автомобила, като подобрената аеродинамика намалява разхода на гориво с около 2% при движение с висока скорост. Камерата също така осигурява наблюдение на по-голям периметър в сравнение с класическото огледало, което позволява непрекъснато следене на задния край на ремаркето, дори и в най-острите завои. Казано по-просто – като „счупите“ тира в завоя не виждате само логото на ремаркето, което теглите, а какво се случва зад него и какво може да прегазите. Освен това като паркирате на заден ход, на екрана заместващ огледалото, който се намира вътре в кабината, може да се изобрази дигитален маркер, показващ края на ремаркето. Така няма опасност да се ударите в рампата при товарване или да затиснете някой при изпреварване, например. Изпробвахме системата на специално подготвен полигон и дори колеги, които нямат категория и за първи път се качват в камион, успяха да го паркират без затруднения. В реален трафик предимството е още по-голямо, особено на кръгови кръстовища. Камерите значително повишават безопасността и по време на престой на паркинг. Когато водачът спусне завесите, за да спи, нормалните огледала остават отвън и той е сляп за случващото се около камиона. MirrorCam обаче имат сензори за движение и ако например някой се опитва да открадне товара, да източи горивото или да се набутат бежанци в каросерията, екраните вътре „светват“ и показват на водача в реално време какво се случва отвън.

Подобно на концепцията при леките автомобили Mercedes-Benz, конвенционалното табло е заменено от два дисплея, на които се визуализира информацията за пътуването и техническото състояние на машината. Инфотеймънт системата MBUX (разработена в България от компания Visteon) при товарните автомобили е много по-сложна като архитектура и всеобхватна като проследяване на управлението на машината. Освен дисплея пред волана, стандартното оборудване включва и един 10-инчов централен дисплей, който замества инструменталното табло и обединява управлението на радио, вътрешно и външно осветление, навигация, цялата функционалност на телематичната система Fleet Board, настройките по автомобила, климатичната инсталация и отоплението, приложенията Apple car play и Android Auto.

От космоса

Сред най-ценните помощници за водача е система за крузконтрол и управление на двигателя и трансмисията, чрез която се постига ефективност и намаляване разхода на гориво. Тя използва не само сателитна информация за местоположението на автомобила, но и точни цифрови 3D пътни карти, вградени в системата на влекача. Те съдържат данни за ограниченията на скоростта, топографията, завоите и геометрията на кръстовища и кръгови движения. По този начин системата не само изчислява според пътните условия необходимата скорост на движение и съответната предавка, но и оптимизира стила на шофиране в зависимост от сложността на конкретната пътна отсечка.

В комбинация със системата Active Drive Assist, значително се повишава ефективността на водача. С тази функция Mercedes-Benz е първият производител на товарни автомобили, който постига ниво 2 на автономно шофиране. Системата съчетава функции за комфорт и безопасност – това са асистентът за контрол на дистанцията до предното превозно средство и системата, която следи лентата за движение и нанася активно корекции в ъгъла на завиване на гумите. Така при движение автомобилът автономно поддържа позицията си в рамките на лентата за шофиране и се осигурява автономно странично и надлъжно управление. Изпробвахме я на „Тракия“, работи безупречно в участъците където има маркировка. Важно е да се отбележи, че поради законови ограничения, тази системата работи напълно автономно в рамките на 1 минута, след което стартира поредица от светлинни и звукови сигнали към водача, а в случай на ненамеса от негова страна, предприема авариен режим на плавно спиране.

За безопасността основна роля играе и системата Active Break Assist. При движение със скорост до 50 км/ч товарният автомобил е в състояние да изпълни изцяло аварийно спиране при засичането на движещ се пешеходец. При движение извън населено място със скорост над 50 км/ч системата може в аварийна ситуация (засичане на спрял или движещ се автомобил отпред) да осъществи пълно спиране, като така предотврати удар.

Биг Брадър

Новият Actros е снабден и със системата Mercedes-Benz Uptime за проактивно следене на техническото състояние на автомобила и наличието на активни грешки, записани в бордовата електроника на машината. Системата осигурява предварителна информация за технически проблем, като я предава към дата центъра, където бива анализирана от екип по поддръжката. Целта е предотвратяване на принудително спиране на пътя следствие на авария. Вече серийно се предлага и телеметричната система Fleet Board за наблюдение и управление на автопарка. Тя подпомага собствениците на транспортни компании да оптимизират разходите, да подобрят заетостта на автомобилите и дори да предвидят предстоящите технически обслужвания като например смяна на накладки или смяна на масло. Информацията в нея се получава от всеки един товарен автомобил на пътя в реално време както на персоналния компютър, така и на смарт устройства на управляващите автопарка. Тя следи над 1000 параметъра на превозното средство и е незаменим помощник в изпълнението на логистичните задачи.

Източник: в. „Телеграф“

Снимки и видео: Авторът

(Visited 3 046 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *