Mercedes с 5 електрически премиери у нас

Подкарахме буса EQV, задвижван на ток

Пет премиери на електрически Mercedes-Benz автомобили се очакват на българския пазар през 2021 година.

Генералният дистрибутор на марката у нас „Силвър Стар“ въвежда EQ гамата при леките и лекотоварните автомобили, като първият представен модел у нас е просторният премиум бус EQV. Дори skorost.info бе първата медия в България, която завъртя едно бързо кръгче из София с него. Впечатленията са чудесно, но по мерцедески плавно ускорение, без резки ритници. Електродвигателят има мощност от 204 к.с., но по-важното 362 Нм, налични от 0 об./мин. Особено впечатляващо е окачването на буса, което въпреки че е подсилено заради масата от близо 3 тона, предлага комфорт на возене, достоен за марката. Капацитетът на батерията е цели 90 кВтч, достатъчен за пробег с едно зареждане между 350 и 418 км.

Задвижващият електромотор в EQV се намира над предния мост на автомобила с извод за зареждане в бронята, което обуславя и предното предаване на буса. Захранването се осигурява от литиево-йонна батерия. Тя е монтирана в пода като ниското й положение подобрява управлението на автомобила и не се отразява на пространството във вътрешността. ЕQV предлага и максимален комфорт в интериора, възможност за до 8 пътнически места, както и два различни варианта на каросерията с багажно отделение до 1410 литра.

Всички EQ настройки в автомобила могат да се управляват чрез сензорния екран на информационно-развлекателната система MBUX. Възможно е например да се активира предварително климатичната система, да се регулират настройките на зареждането и да се управлява навигацията с Electric Intelligence системата, както и чрез функциите на приложението Mercedes me Charge.

Автомобилът е напълно интегриран в серийното производство в завода във Витория, Северна Испания. От същата поточна линия слизат и V-класата и Mercedes-Benz Vito. Цената на EQV за България стартира от 157 600 лева с ДДС.

Следват премиерите на пионера в електрическите SUV на марката EQC, компактния EQA, надеждния помощник в градската дистрибуция eSprinter и бъдещия флагман в луксозния сегмент EQS.

„Всеки, който избира EQ автомобил, прави правилната стъпка напред към въглеродно неутралното утре, поставя основите на устойчивото развитие и дава пример на следващите поколения. Това е и наша мисия в „Силвър Стар“ – да осигуряваме достъп до технологиите от бъдещето и да популяризираме продукти от най-висок клас, в които е вложена цялата инженерна мощ на Mercedes-Benz”, споделя Ролф-Юрген Заерле, главен изпълнителен директор на компанията.

Генералният дистрибутор на марката отчете и позитивни резултати за отминалата 2020-та година. На фона на общ спад от – 16% в премиум сегмента при леките автомобили според официалните данни на Пътна полиция, Mercedes-Benz бележи ръст в продажбите от 2% и ръст на пазарния дял с 6%. Най-търсени остават високопроходимите модели, като 23% от всички покупки са на GLE, a 15% се дължат на GLS. Дилърът отчита и ръст от 25% при продажбите на употребявани автомобили в сравнение с предходната 2019. Средната възраст на закупените превозни средства е 3 години, а като най-популярен модел се откроява E-класата.

Снимки: Силвър стар

(Visited 1 169 times, 1 visits today)

One Comment

  • инж. Николай Л. Ангелов каза:

    Супер е! Прекрасен дизайн! Но мисля, че ще им се наложи да пуснат и модификация с по-високо капацитет на батерия, която да покрива пробег от 600 км.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *