Mercedes започва производство на електрическия eActros догодина

Mercedes-Benz започва серийно производство на товарни автомобили с електрическо задвижване през 2021-ва година в завода във Вьорт, Германия. Електрическите модели ще се монтират заедно с тези с конвенционално задвижване в гъвкав процес, съобщиха от компанията. Конструкцията на различните типове превозни средства ще се интегрира максимално в една поточна линия, независимо дали автомобилът ще получи конвенционален двигател с вътрешно горене или електрически силов агрегат.

Серийното производство на eActros ще стартира през следващата година и ще бъде значително по-добро от съществуващия прототип в различни области като пробег, мощност на задвижване и безопасност. По отношение на полезния товар eActros ще бъде подобен на конвенционалния Actros. Електрическият модел ще се предлага като двуосен и триосен вариант с максимален пробег над 200 километра. Daimler Trucks ще интегрира превозното средство в цялостна екосистема, която ще включва и консултантски услуги, свързани с електрическата мобилност. Сред тях са анализ на маршрута, проверка за възможни субсидии, подкрепа с оперативна интеграция на автопарка и формулиране на подходящи решения за инфраструктура за зареждане.

През 2022-ра година в завода във Вьорт Mercedes-Benz ще започне производството и на подходящия за комунални услуги електрически eEconic. Със своите ергономични качества и характеристики за безопасност автомобилът е незаменим помощник в градския трафик и при събиране и изхвърляне на отпадъци за битови цели, например. Такива дейности могат да бъдат изпълнявани с максимална ефективност от този тип електрически превозни средства с батерии поради сравнително кратките и строго планирани маршрути от около 100 километра с голям процент спирания при шофиране.

Когато става въпрос за повишаване на безопасността на превозните средства, Mercedes-Benz Trucks винаги е бил пионер в автомобилния бранша. Компанията инвестира стотици милиони евро годишно в научноизследователска и развойна дейност за системи, които да предоставят още по-голяма помощ на водачите и да повишат безопасността на всички участници в движението. Най-скорошните примери включват два активни асистентa с функции за автоматично спиране, които от юни 2021 г. ще бъдат въведени при товарните автомобили на Mercedes-Benz.

Активната спирачна намеса може да бъде животоспасяваща функция при определени обстоятелства. Затова Mercedes-Benz разработва допълнение към функцията Sideguard Assist, която подпомага водачите при проследяването на зоните в завои. Новата система за активна странична защита (Active SideGuard Assist – ASGA) може не само да предупреждава шофьора за наличието на пешеходци или велосипедисти от дясната страна на превозното средство, но и да инициира автоматичен спирачен процес при завой с до 20 километра в час до пълно спиране на превозното средство в случай, че водачът не реагира на предупреждението. Чрез ъгъла на завиване ASGA може да разпознае необходимостта от такъв спирачен процес и в идеалния случай да предотврати евентуален сблъсък. Mercedes-Benz Trucks е първият производител на товарни автомобили в света, който предлага такава система с автоматична спирачна функция и по този начин иска да допринесе за по-нататъшно намаляване на броя инциденти с тежки или дори фатални наранявания на пешеходци и велосипедисти при вземането на десен завой.

Системата Active Drive Assist (ADA) също прави стъпка напред по отношение на безопасността и превръща новия Actros в първия в света серийно произвеждан камион с възможност за частично автономно управление (SAE ниво 2). При определени условия той активно подкрепя водача в надлъжното и напречното насочване на товарния автомобил и може автоматично да поддържа разстоянието до предното превозно средство, да ускорява и управлява, ако са изпълнени необходимите условия като например достатъчен радиус или ясно видими пътни маркировки. Ако водачът се приближи твърде близо до превозното средство отпред, системата може автоматично да активира спирачната система на камиона, докато предварително определеното минимално разстояние не бъде възстановено. След това системата може да ускори отново товарния автомобил до зададената скорост.

От юни 2021 г. най-новото поколение ADA 2 ще може да инициира аварийно спиране, ако установи, че водачът не участва активно в процеса на управление на камиона за по-дълъг период от време, например поради здравословен проблем. Как работи системата? Първо тя изисква от шофьора чрез оптични и акустични сигнали да постави ръцете си върху волана. Ако след 60 секунди и след няколко предупреждения той не реагира, като например натисне спирачката, ускори, хване волана или задейства бутоните му, системата стартира режим на спиране в аварийната лента за движение, като задейства и аварийните светлини на камиона. Маневрата за аварийно спиране, инициирана от системата, може да бъде спряна по всяко време с натискане на педала на газта до долу. Когато товарният автомобил спре, системата автоматично активира новата електронна ръчна спирачка. В този режим вратите на камиона са отключени, така че парамедиците и оказващите първа помощ да могат да достигнат водача при спешен случай.

Снимки: Mercedes-Benz

(Visited 1 125 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *