Mazda MX-30 R-EV: Нов живот за ванкеловия двигател (ВИДЕО)

Роторът вече не задвижва колелата, а произвежда ток за електромотора

Mazda продължава да се утвърждава като нестандартен автомобилен производител, залагащ повече на инженерното дело, отколкото на маркетинга. След създаването на бензинов двигател, работещ на принципа на дизелов и разработването на изцяло нов 3-литров, 6-цилиндров дизел в момента, в който почти всички останали производители се отказват от нафтата, японците от Хирошима връщат към живот и един позабравен проект – ванкеловия двигател, познат още като роторен.

Автомобилът, приютил тази „екзотика“, използвана за последно през 2012 г., пък всъщност е неуспелият да се утвърди на пазара електромобил МХ-30. В случая ванкеловият двигател играе ролята на удължител на пробега, без да участва пряко в задвижването на колелата, а моделът, добавя към името си абревиатурата R-EV. Няма защо да се заблуждаваме, това всъщност е един plug-in хибриден модел, който обаче заслужава внимание, тъй като връща към живот една уникална към настоящия момент автомобилна технология.

 

Как работи

 

Ванкеловият двигател всъщност е тип двигател с вътрешно горене, създаден от двама немски инженери – Феликс Ванкел и Валтер Фройд, който не използва бутала, а въртящ се ротор.

Този ротор има триъгълна форма и произвежда три импулса на горене на оборот в блок с овална форма. В трите камери, чиито обеми са постоянно изменящи се, се извършват четирите основни процеси (такта): всмукване, сгъстяване, разширение и изпускане.

 

Плюсове

 

Един от големите му плюсове е простота на изпълнение, тъй като той се състои от много по-малко части в сравнение с буталния тип.

Това го прави по-компактен, по-лек и по-евтин за производство. Освен това има много по-малко вибрации, което позволява да бъде настроен да работи при по-високи обороти в минута, като по този начин може да произвежда повече мощност. В случай на повреда ще загуби мощност, но няма да спре да работи, както се случва с буталния тип, което е и една от основните причини немалко модели самолети да са оборудвани с роторни двигатели.

 

Минуси

 

В сравнение с буталния двигател, роторният има по-малък живот. Това се дължи както на по-малките му размери, така и на по-бързото износване на уплътненията и амортизацията на материала.

Обикновено ресурсът на този вид двигатели е 100 – 150 000 км, след което се налага основен ремонт. Тъй като двигателят няма система за смазване, а от ротора към корпуса се прехвърля определено количество моторно масло, той има нужда от много масло (около 1 л на 1000 км). Поради специфичната конструкция на камерата, роторният тип мотор прегрява често. Но най-големият му проблем, заради който не се налага масово в автомобилната индустрия, е високият разход на гориво, достигащ до 20 л на 100 км в малкото познати автомобили с такива двигатели, като спортната Mazda RX-8 от началото на века. А и когато дойде време за сервиз, колко са майсторите, които знаят какво да го правят?

 

На практика

 

В МХ-30 R-EV ванкеловият двигател е с обем от едва 830 кубика. Той има собствена мощност от 75 к.с. и 116 Нм въртящ момент, като според японците се нуждае от едва 1 л бензин на 100 км. Освен това отговаря на норма за вредни емисии Euro 6d-ISC-FCM.

Хубавото е, че динамиката на автомобила се осигурява от електромотора със 170 к.с. и 260 Нм, заради което колата е прилично пъргава и „вдига“ 100 км/ч за 9.1 сек. Максималната скорост обаче е ограничена до едва 140 км/ч. Лошото е, че когато токът съвсем свърши и се включи генераторът, максималната скорост се ограничава още повече до 120 км/ч и започвате да усещате автомобила изключително напрегнат. Може би поради тази причина и защото тестът се проведе предимно в магистрален режим на шофиране, бордовият компютър отчете малко над 10 л на 100 км. Иначе при вземането на автомобила, показанията бяха малко над 5 л, каквито стойности може да очаквате при нормално извънградско с редовно зареждане на батерията, променливо темпо, релеф, температури и т.н.

 

Електричество

 

Типично за повечето plug-in хибриди, каквато всъщност е МХ-30 R-EV, батерията е малка, с капацитет от 17.8 кВтч. От Mazda обаче обещават, че тя ще е достатъчна да изминете до 85 км с едно зареждане, което за Plug-in хибрид е достойно постижение. Интересното е, че може да я зареждате и на бързи станции с прав ток.

Другото, с което автомобилът се отличава на пътя е това, че не са правени компромиси с пътното поведение. Макар и с тегло от близо 1.8 тона, което не е малко за габаритите, купето и окачването са прекрасно балансирани за едновременно комфортно, но директно и прецизно управление, характерно за цялата гама на марката.

 

Шантави врати

 

Като казахме в града – именно за там е предназначена Mazda MX-30. С дължината си от 4.4 м, височина от 1.55 м и пътен просвет от 13 см, тя принадлежи към сегмента на компактните градски SUV-та.

Вратите се водят 5, но задните са много интересни. Те са по-малки и се отварят на обратно, също като на Mazda RX-8. И въпреки че МХ-30 не е нито малка, нито спортна кола, мястото на втория ред е твърде ограничено, така че имайте едно на ум, ако сте я харесали за семейна.

Иначе интериорът е повече от първокласен, издържан в новия занаятчийски дух, с който Mazda издигнаха автомобилите си на съвсем друго, елитарно ниво. Материалите са много качествени, а корковата подложка на централната конзола си е направо бутиково изпълнение. Седалките предлагат изключителен комфорт и след 800 км за един ден, слизате от колата без никаква умора.

 

Под капака

Двигатели – бензинов ванкелов + електрически

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 830 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) – 170 к.с.

Въртящ момент (общ) – 260 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 9.1 сек.

Максимална скорост – 140 км/ч

Електрически пробег – до 85 км

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 1 л/100км

Емисии на CO2 – 21 г/км

Маса – 1778 кг

Резервоар – 50 л

Цена – от 70 290 лв. с ДДС

 

Снимки и видео: Авторът, Mazda

(Visited 2 247 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *