Mazda CX-7: Захапва пътя

Уникална стабилност и зверски дизайн

SA556013.JPG

Георги Колев

Карам, карам, карам и спирам. Слизам да го погледна от страни. А?! Направо не мога да повярвам на очите си. Пак се качвам, за да се уверя напълно. Този път настъпвам газта още повече и вземам завоите още по-динамично. Слизам и пак ми висва ченето от изненада. Вярно е, това наистина е SUV. Не е спортно купе. Е, как по дяволите, от Mazda са успели да докарат подобно пътно поведение в обновената им джипка CX-7?!

Явно независимото MacPherson окачване отпред и многоточковото независимо окачване със стоманени пружини и стабилизираща щанга отзад, в комбинация с интелигентната система за задвижване на четирите колела Active Torque-Split All-Wheel Drive и хидравличният сервоусилвател на кормилната уредба си казват думата. Резултатът е направо уникален – няма го типичното клатене на джип, вози едновременно стегнато и комфортно, поведението в завои е изненадващо стабилно и не се притеснявате, че центробежните сили ще ви залепят за мантинелата (за това допринася и сравнително ниското тегло за SUV от 1800 кг). През цялото време зад волана на CX-7 имах чувството, че управлявам лека кола и то от динамичните. Новият за модела 2.2-литров дизелов двигател с мощност от 173 конски сили и 400 Нм въртящ момент също допринася за динамичното усещане, въпреки че на хартия не звучи особено впечатляващо.

Тяга

SA555942.JPG

Тъй като обаче максимумът на въртящия момент е наличен още от 2000 оборота, а шестстепенната ръчна скоростна кутия е с къс ход на предавките (същата трансмисия задвижва спортната Mazda3 MPS), CX-7 създава впечатление за пъргавост, макар и ускорението от 0 до 100 км/ч за 11.3 сек. да звучи малко тромаво. Двигателят разгръща истинската си сила при по-висока скорост, когато с изненада ще откриете, че под педала на газта все още ви чака голям резерв от тяга, дори и на шеста скорост. Това не е случайно – шестата предавка е предвидена като ускоряваща, което освен че оптимизира разхода на гориво, доставя и голямо удоволствие при шофиране. Скоростният лост е поставен по-високо, а предавките се сменят твърдо с механичната отчетливост, което създава спортни аналогии за водача. Максималната скорост е 200 км/ч. Производителят обещава смесен разход на гориво от 7.5 л на 100 км, който след увличащото динамично шофиране е трудно да бъде постигнат, но показателят на бордовия компютър от 9.3 л на 100 км, при това за неразработен двигател на едва 300 км, също заслужава адмирации.

Агресия

Спортният нрав на CX-7 се подчертава доста дебело от дизайна. Той може да бъде описан само с една дума – агресия. Във всеки детайл. Мъжкарските му динамични форми определено респектират останалите участници в движението. Предното стъкло е наклонено под много малък ъгъл, което подобрява аеродинамиката, свеждайки индекса на челното съпротивление до 0.34. Линията на профила, чупката, която задните прозорци описват и „дебелата“ задница само засилват мощния облик на автомобила.

SA555963.JPG

Търсенето на недостатък на CX-7, особено вземайки под внимание и сравнително ниския ценови диапазон, в който попада, определено се оказа трудна задача. Единствено любителите на автоматика биха останали разочаровани, тъй като такъв не се предлага дори и като опция. Понеже основната му идея е да бъде „магистрален джип“ не разполага и с различни режими за движение по тежки терени, така че авантюристите могат да разчитат само на задвижването 4х4 и добрия пътен просвет от 20.8 см. В общи линии обаче СХ-7 с лекота се справя с всички препятствия, които могат да му се изпречат в 99% от ежедневната експлоатация, с изключение на тежки офроуд изпълнения.

Скроен по мярка

За приятното усещане зад волана допринася и шофьорската позиция. Типично за SUV тя е висока и предоставя прекрасен обзор във всички посоки (според проучване, проведено сред клиентите на SUV сегмента, най-съществената причина да си закупят такъв автомобил е именно преимуществото да гледат „от високо“ останалите участници в движението). Моделът е снабден с камера за обратно виждане, още при второто ниво на оборудване от общо четири. Намествайки се удобно в седалката, човек има чувството, че всичко е скроено по негова мярка. Оформлението на интериора е изчистено и функционално, а дигиталното табло придава високо технологичен облик. Сред силните черти на CX-7 е и много широкото вътрешно пространство, въпреки че външните му размери са сравнително компактни за SUV (дължина 4.7 м, широчина 1.87 м, междуосие 2.75 м). Независимо дали отпред или отзад, дори и пътници с ръст над 190 см се чувстват удобно и комфортно. Багажното пространство също е обилно като има възможност и за спускане на задните седалки.

SA556003.JPG

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2184 куб.см.

Мощност в к.с. 173 к.с.

Въртящ момент 400 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11.3 сек.

Максимална скорост 200 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 9.1 л/100км
  • Извънградско 6.6 л/100км
  • Смесен цикъл 7.5 л/100км

Емисии на CO2 199 г/км

Маса 1800 кг

Резервоар 69 л

Източник, в. „Телеграф“, 04.12/2010 г.

снимки: Авторът

(Visited 12 599 times, 3 visits today)

One Comment

  • Петър янкулов каза:

    ОТ месец съм собственик на МАЗДА СХ 7 2.2 дизелов двигател…какво масло се слага на двигателя и колко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *