Mazda CX-60: Подплатен лукс

Първият премиум модел на японците не ви залъгва с лъскави пластмаси, а залага на надлъжни мотори, задно предаване и мощ

Mazda вече не е това, с което бяхме свикнали да я свързваме – достъпен и надежден производител. От десетина години насам японската марка прави завой в посока на лукса – плавно, но уверено и сигурно. А като че ли най-новият им модел СХ-60 вече е преминал апекса и е поел изцяло в премиум посока. Дано това не е за сметка на надеждността, но начинът, по който изграждат новите си модели не дава признаци да е така.

С този модел японците, напук на тенденциите в световното автомобилостроене, въвеждат трилитров редови шестцилиндров мотор, разположен надлъжно, 3.3-литров дизел, а основното задвижване на колелата е задното. Ние обаче караме най-мощната версия – плъг-ин хибрид с 328 к.с., 500 Нм и 4х4 задвижване, която е и най-мощната серийна Mazda, предлагана до момента.

На върха

Освен най-мощната серийна кола, Mazda CX-60 е и най-голямата такава, предлагана в Европа. С дължината си от почти 4.75 м, широчина 1.9 м, височина 1.7 м и междуосие от 2.9 м, тя превъзхожда като габарити основните си конкуренти Audi Q5, BMW X3 и Mercedes GLC. Затова е и малко трудно да я позиционираме в определен сегмент – дали е SUV-D или SUV-E клас е сложно да се каже, но това по принцип е характерно за повечето премиум марки, които имат навика да слагат по един плюс в сегментите си.

По отношение на дизайна обаче изобщо не е трудно да се види с просто око, че колата изглежда страхотно. Той е всичко друго, но не и азиатски. Умело съчетава чистотата на формите със смелото и ядосано излъчване. Можете да отделите часове на детайлите като разсечената от дневните светлини радиаторна решетка и стърчащия над нея ръб на капака на мотора, без да ви омръзне. Всеки акцент е точно на мястото си и съжителства в перфектна хармония с останалите, за цялостното луксозно излъчване на автомобила.

Занаятчийски

Отвътре концепцията е същата. Чистота на линиите и много високо качество на материалите. Истински метал, кожа, меки, но солидни повърхности. И онази прецизна японска сглобка, която все още изглежда непосилна за французи, италианци, американци и др. За разлика от повечето нови автомобилни интериори, тук не е търсен ефектът WOW, а подредбата е подчинена на функционалността и удобството при боравене. Затова 12-инчовият сензорен екран на централната конзола е хармонично „плъзнат“ върху таблото, а не пльоснат като телевизор. Климатикът е изнесен отдолу, за да не влизате в няколко менюта, ако ви потрябва, а инфоразвлекателната система се контролира и с физически бутони зад скоростния лост. Философията, че по-малкото е повече е силно застъпена отвътре, но облечена в луксозни материали.

Тя обаче не важи за вътрешното пространство, което е изобилно и на двата реда седалки. Особено по отношение на широчина за раменете и височина за главите, няма какво повече да се желае. От багажника с неговите 570 л – също.

Разгръщане

Дизайнът и качеството са на много високо ниво, но за разлика от други производители, които спират до тук и казват „нашата кола вече е премиум“, от Mazda знаят, че истинският лукс е невидим за очите и се крие под предния капак. Затова със задвижването компромиси не са правени. Големият 2.5-литров атмосферен мотор със 192 к.с. и 261 Нм въртящ момент е познат отдавна в Mazda. Когато се разгърне, той върви чудесно и звучи привлекателно. Но проблемът му беше докато се разгърне. Сега, подкрепен от електромотор със 136 к.с. и 250 Нм нещата придобиват съвсем друг облик. Общата изходна мощност е 328 к.с. и 500 Нм. Имате незабавните електрически кикове, но и класическото атмосферно разгръщане на мощността. Старият и новият свят съжителстват в перфектна хармония и радват човека зад волана с ускорение до 100 км/ч за доста спортните 5.8 сек. За това помага и 8-степенният автоматик, който перфектно хармонизира работата на двата двигателя. Разбира се и тук както при повечето plug-in хибриди като свърши токът разчитате предимно на атмосферката, но голямата 17.8-киловатчасова батерия запазва заряд за ускорение, както и за да поддържа 4х4 системата винаги активна.

60 км на ток

Пробегът в чист електрически режим е над 60 км, при това те са напълно реални. Затова, ако редовно ползвате колата като електромобил в града, от Mazda обещават смесен разход от 1.5 л на 100 км. Като взехме тестовия автомобил, на бордовия компютър беше изписано 4.7 л. След 300 км по магистрала, показанията достигнаха 8 л на 100 км. Ясно е защо – там разчитахме основно на бензиновия мотор и дори го ползвахме като генератор за зареждане на батерията.

Колата е бърза и приятна за каране, но пътното поведение в никакъв случай не е спортно. Масата е почти два тона и центърът на тежестта е висок. Освен това самото окачване няма спортни амбиции. Усеща се леко тромава за управление, но в никакъв случай не и при ускорение. Напомня на голям американски всъдеход.

Завоят към премиум сегмента си има и своята цена. В случая тя започва от 100 390 лв. с ДДС. Тоест, освен най-мощната и голяма серийна Mazda, предлагана някога в Европа, СХ-60 е и най-скъпата.

Под капака

Двигатели – бензинов + електрически

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – 4х4

Работен обем – 2488 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) – 328 к.с.

Въртящ момент (общ) – 500 Нм

Батерия – 17.8 кВтч

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 5.8 сек.

Максимална скорост – 200 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 1.5 л/100км

Електрически пробег – до 60 км

Емисии на CO2 – 33 г/км

Маса – 1980 кг

Цена – от 100 390 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 459 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *