Mazda CX-30: Бутиково изпълнение (ВИДЕО)

Уникален бензинов двигател работи на принципа на дизелов

Забравете всичко, което знаете за Mazda досега. Компанията вече предлага истински специални автомобили, на които могат да завидят и премиум марките за дизайна, интериора и дори технологиите.

Изцяло новият модел СХ-30 е поредното доказателство за това. Това е може би най-красивият автомобил в сегмента на компактните SUV модели, а вътре оставате с усещането, че се намирате в скъп и стилен бутик.

Но първо да изясним какво представлява СХ-30. Отначало помислих, че е наследник на СХ-3, но се оказа, че позициониран между него и по-големия СХ-5. От СХ-3 е по-дълъг с 12 см, а от СХ-5 – по-къс с 16 см. Изграден е на платформата на новата Mazda 3, което се вижда и с просто око в дизайна.

Ръчно

Той е почти идентичен с този на страстния хечбек, който не е правен на компютър, а ръчно от глина и дърво, но е получил увеличен пътен просвет от 175 мм и защитни кори по праговете и калниците, които подчертават по-авантюристичната му природа. Отпред ви гледа адски злобно с тесните си автоматични фарове, очертани от масивен слой хром, наподобяващ острието на катана. Ефектът се подсилва от огромна, забита в земята радиаторна решетка, чийто „нос“ стърчи над долната й част. Това, което определено ми липсва от хечбека на Mazda 3 са маниашките издути встрани С колони, но пък и трудно си ги представям в SUV стилистиката. Задницата е не по-малко впечатляваща с атрактивно оформените си светлини и два масивни накрайника на изпускателната система.

Качество и спокойствие

Атмосферата отвътре е на чистота, прецизност, качество и спокойствие. Според най-актуалната минималистична философия в момента less is more (по-малкото е повече). Бутоните са сведени до санитарния минимум и са така вградени в декоративните лайстни по централната конзола или металните декорации по волана, че изглеждат като едно цяло с тях. Материалите са с много високо качество – салон от перфорирана кожа, изцяло облицовано в кожа табло, при това в различен от основния интериорен цвят (в случая тъмно кафяво и черно), пиано лак повърхност на тонколоните на премиум аудио системата Bose… Таблото зад волана е изцяло дигитално, но запазва класическия аналогов дизайн. То сякаш е поместено в една кръгла „тръба“ зад кормилото, обградено от вентилационните отвори, които следват линията му и е изцяло фокусирано към шофьора. Чиста автомобилна естетика. Всичко останало командвате от интегриран в горната част на централната конзола 8.8-инчов сензорен екран, оставящ скъпо усещане с луксозната си повърхност и леко матиран ефект на графиките. А на изолацията на салона от външни шумове могат да завидят много от премуим производителите, не само в компактния клас.

Но най-съществената иновация на Mazda бе скрита под предния капак. Това е първият достигнал до серийно производство бензинов двигател, работещ на принципа на дизелов, наречен SkyactivX. Той е атмосферен с обем от 2 литра, достига мощност от 180 к.с. и 224 Нм. Най-общо казано горивната смес в нормалния бензинов двигател се възпламенява в горивната камера с помощта на свещ, а при дизеловия – с високо налягане. Дизеловият мотор има нужда от по-голямо количество нагорещен въздух в цилиндрите, който да предизвика възпламеняването на горивната смес (наричана „бедна“ заради повечето въздух отколкото при конвенционалната смес). Това е основната причина дизеловите мотори да са по-икономични. SkyactivX двигателят работи на т.нар. принцип Spark-Controlled Compression Ignition SPCCI (в превод – контролирано от искра компресионно възпламеняване).

Революция

Това означава, че бензинът се възпламенява под високо налягане (степен на сгъстяване 16,3:1), процес, характерен за дизеловите двигатели. Mazda обаче използва и запалителна свещ, както е при бензиновите двигатели. Идеята й е да предизвика процес на горене в максимално широк диапазон от обороти, неутрализирайки отрицателните ефекти и преждевременно самовъзпламеняване, което би съществувало при изцяло компресионно запалване. От Mazda твърдят, че това се случва в 80% от времето на движение. Когато двигателят е студен или работи на високи обороти, свещите възпламеняват сместа по конвенционалния „бензинов“ начин. В режим на максимално натоварване, двигателят започва да работи със стандартното за бензинови агрегати съотношение на сместа въздух/бензин от 14,7:1. Така този двигател съчетава най-доброто от двата свята – бензиновата експанзивност при високи обороти и по-чистите емисии на отработени газове, с икономия на гориво, характерни за дизела.

От Mazda казват, че този мотор е с между 20 и 30% по-икономичен от аналогичен стандартен бензинов. Японците обещават, че колата ще гори в смесен цикъл едва 5.6 л на 100. Това много съществено се отличава от тестовия разход от 10.2 л на 100 км, според бордовия компютър (трябва да се отчете, че колата беше съвсем нова и неразработена). Освен с предно, СХ-30 се предлага и с 4х4 задвижване, което вече си е рядкост в този сегмент. Скоростните кутии са 6-степенна ръчка или 6-степенен автоматик, какъвто беше в тестовата кола.

Зад волана обаче не се усеща особена революция, въпреки страхотното пътно поведение, по-близко до това на динамичен хечбек, отколкото на SUV. Двигателят се държи по-близко до стандартен атмосферен бензин, отколкото до дизелов. Може би наистина имате малко по-добра отзивчивост на педала на газта, подобно на дизел при ниско натоварване на мотора. Също така и започва да тегли малко по-рано, заради по-добрия въртящ момент, наличен от средните обороти (от 3000 об./мин.), което е добре в града и при спокойно каране. Това е съчетано с гладкото и хармонично разгръщане на атмосферния мотор, което много хора предпочитат пред моментните турбо ритници, но е подобрено с по-бързото разгръщане на тягата и по-добрата еластичност на висока предавка.

Под капака

Двигател бензинов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1998 куб.см.

Мощност в к.с. 180 к.с. (при 6000 об.)

Въртящ момент 224 Нм (при 3000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 9.2 сек.

Максимална скорост 204 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 6.6 л/100км
  • Извънградско 5.1 л/100км
  • Смесен цикъл 5.6 л/100км

Емисии на CO2 128 г/км

Маса 1453 кг

Резервоар 48 л

Цена от 45 980 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 59 980 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 17.01.2020 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 3 403 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *