Mazda ще прави гориво от водорасли

Кадърът е заснет в Искърското дефиле по време на международния тест драйв на Mazda 3 SkyactivX, провел се в България.

Mazda обяви, че съсредоточава ресурси в изследвания на биогоривата. Докато във все повече страни в света традиционните горива се забраняват, японците вярват, че биогоривата на базата на микроводораслите могат да доведат до драстично намаляване на емисиите въглероден двуокис като част от по-широка гама от решения относно емисиите.

„При изгаряне, биогоривото от водорасли отделя само CO2, наскоро отстранен от атмосферата чрез фотосинтеза, докато водораслите растат. Mazda счита, че развитието му е от решаващо значение за постигането на въглеродни неутралитет на автомобилите, задвижвани от двигатели с вътрешно горене“, се казва в изявлението на производителя.

Горивата на основата на водорасли могат да бъдат „отглеждани на земи, неподходящи за селското стопанство, да се отглеждат с минимално въздействие върху сладководните ресурси, да бъдат произведени с помощта на солен разтвор и отпадни води, да имат висока точка на възпламеняване и да бъдат биоразградими и относително безвредни за околната среда, ако се разлеят“, твърдят от компанията.

Mazda се стреми да намали емисиите на CO2 с 50% между 2010 г. и 2030 г. и с до 90% до 2050 г.

Снимка: Mazda

(Visited 1 399 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *