Lexus ES 300h: Най-тихият крясък

Огромната премиум лимузина гори по-малко от дизел

Погледнете тази кола. Физиономията й е крещящо агресивна, нали? Тя обаче изобщо не отговаря на характера на автомобила, който е котешки тих и впечатляващо сдържан.

В този смисъл, Lexus ES 300h е малко противоречив. Както означението му подсказва, той е хибрид. Но не от онези, при които мощен електромотор подпомага още по-мощен двигател с вътрешно горене, за да ви изстрелят като ракета. Такъв бе моделният предшественик в гамата на Lexus за Европа GS 450h с неговите 345 коня (тест на модела виж ТУК). Този е точно обратният – оптимално разумен.

Гръм и мълнии

Но да се върнем към очевидното. Огромна, слизаща до долу решетка (пристисната малко като кесийка за жълтици в горния край), която е атакувана от не една и две назъбени линии. Светкавици във фаровете, остриета над халогените, хром, разпръснат насам-натам… В Азия имат странни разбирания за естетика. Колата определено прави впечатление, но повече заради силно крещящия си дизайн, а не благодарение на някакво особено стилно присъствие. Отстрани и отзад нещата постепенно се нормализират и линиите се изправят, което се приема по-добре от европейските очи.

Отвътре автомобилът обаче е наистина класен. Тук формите са ясни и подредени, а допирът до всяка една повърхност доставя удоволствие. Макар в профила да се забелязват леки купе линии, пространството на отзад е направо разточително както за главите, така и за краката на пасажерите, а седалките и на двата реда предлагат впечатляващ комфорт. На качеството на материалите и усещането за солидност на сглобката, могат да завидят всички европейски конкуренти от луксозния сегмент. Запазен е разумен баланс между аналогови контролери и дигитални екрани, за да е боравенето с уредите на борда лесно и интуитивно. А класическият часовник до екрана на мултимедията е финалната щриха стил, която прави атмосферата вътре наистина премиум. Всъщност не – изключителната изолация на салона от външни шумове, така че чак да чувате цъкането на стрелките му, е финалната щриха.

Спокойствие

Задвижването обаче е ориентирано към икономичността, а не към премиум могъществото, характерно за луксозните лимузини от този сегмент. Хибридната система е самозареждаща се и не предлага възможност за включване в контакта. Тя комбинира 2.5-литров бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, със 178 к.с. и 221 Нм въртящ момент и електромотор с мощност 120 к.с. и 202 Нм въртящ момент. Общата изходна мощност на системата е 218 к.с., която осигурява ускорение до 100 км/ч за 8.9 сек. на почти 5-метровия седан. Интересното е, че максималната скорост е ограничена на едва 180 км/ч. Всичко това подсказва, че идеята на колата е малко по-различна от тази на луксозните конкуренти – не галеща егото динамика, а оптимална икономичност.

И наистина, управлението на ES е като посещение в спа център – успокояващо и отпускащо. Принос за това има и невероятно комфортното окачване. Колата в никакъв случай не е бавна, благодарение на електрическата подкрепа, но е далеч от премиум задвижване. Когато понастъпите малко повече газта, сюрреалистичната тишина в купето е нарушена от по-шумната работа на бензиновия двигател, който сякаш започва да се мъчи. Бръмчи, а не върви много по-осезателно, дори и ако преминете в спортен режим. Причината за това е, че както стана дума, той работи по цикъла на Аткинсън, а не както огромната част от познатите мотори – по цикъла на Ото. Казано най-общо това означава, че двигателят има по-ниска компресия, което също е направено с цел икономия на гориво. Така японците обещават смесен разход от нищожните за сегмента 5.8 л на 100 км. След теста бордовият компютър отчете 7.2 л, което също си е впечатляващо постижение за подобна лимузина. Една доста добра алтернатива на постепенно изхвърляните зад борда дизели.

Под капака

Двигатели          бензинов (Аткинсън) + електрически

Брой цилиндри              4

Задвижване на колелата          предно

Работен обем 2487 куб.см.

Мощност бензинов мотор       178 к.с.

Въртящ момент бензинов мотор         221 Нм

Мощност електромотор           120 к.с.

Въртящ момент електромотор              202 Нм

Обща системна мощност           218 к.с.

Ускорение (0 – 100 км/ч)           8.9 сек.

Максимална скорост    180 км/ч

Консумация на гориво (WLTP)

–    Смесен цикъл  5.8 л/100км

Емисии на CO2 (WLTP) 132 г/км

Маса      1680 кг

Резервоар          50 л

Цена      от 97 950 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 15.04.2020 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 568 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.