Jeep Renegade 4xe: Чист в калта

До 50 км само на ток и 4х4 с бавни предавки, блокажи и режими за различни терени

Това определено не е Jeep какъвто го познаваме. Първо, че самият модел Renegade, дебютирал през 2014 г. е по-скоро кросоувър, отколкото корав всъдеход и второ, че 4хе версията добавя за пръв път и електрически двигател към бензиновия. Така може да изминете до 50 км в чист електрически режим в града, защото батерията е с капацитет 11.4 кВтч и се зарежда в контакта. Но по-важното за един Jeep е какво може когато прекоси банкета и нагази в калта. Всъщност дали наистина това е по-важното за потенциалните клиенти на плъг-ин хибрида Renegade, не е съвсем сигурно, но все пак нека проверим какво предлага марката, превърнала се в нарицателно за офроуд машини.

Извън пътя

Прясно навалял сняг и доста омекнала, хлъзгава кал под него. Тестовото джипче е с обикновение зимни гуми. Нагазваме смело в стандартен хибриден режим на шофиране, който сам си „преценя“ на кой двигател колко да разчита. Тъй като избраната горска пътека е извън София и не сме имали благоразумието да превключим на режима E-SAVE, който съхранява енергията в батерията „до поискване“ или я дозарежда, използвайки бензиновия мотор като генератор, то автомобилът разчита основно на предно предаване. Причината е в конструкцията на задвижващата конфигурация. Бензиновият мотор с обем от 1.3 л и 4 цилиндъра прехвърля своите 130 к.с. и 270 Нм въртящ момент към предните колела (има и по-мощна версия със 180 к.с. и обща за хибридната система 240 к.с.). За задния мост се грижи електромоторът с 60 к.с. и 250 Нм въртящ момент. Но за да се грижи наистина трябва в батерията да е останал ток. Така сумарната мощност става 190 к.с., което прави компактния Jeep приятно пъргав на пътя. Силовите ресурси се контролират от 6-степенен автоматик и електронна система за 4х4.

Спираме на най-обикновена заснежена пътечка за снимки и после… Няма тръгване. Предните колела превъртат, сцепление нула. Бърз поглед към контролера на централната конзола успокоява обстановката. Освен с автоматичен и спортен режим на шофиране, колата предлага такива за сняг и за пясък/кал. Системата за 4х4 пък разполага с опция за заключване на тягата между четирите колела и забележете – бавни предавки. Включваме тежката артилерия. Двигателят започва да издава напрегнат звук – очевидно задейства генераторната си функция, за да осигури ток за задния мост. И четирите колела потеглят бавно и уверено, измъквайки малкия, но солидно тежък автомобил (1745 кг) с насмешка на превъзходство от… е добре де, съвсем лекото, но пък досадно офроуд препятствие. Със сигурност няма да срещне трудност и с доста по-сериозни, но трябва да вземете под внимание скромния пътен просвет от 17.5 см и сравнително малките ъгли на заход и отход заради „шосейните“ брони. За по-продължителен офроуд пък е добре да си запазите батерията пълна. Да, далеч е от Wrangler, но гените на Jeep ги има и тук. Сега обаче се замислете – колко представители на 4-метровите SUV и кросоувър модели биха могли дори да се доближат до възможностите на Renegade извън пътя? Сещам се само за Suzuki Jimny, който определено го превъзхожда, но пък там драмата е на шосетата.

На пътя

За разлика от Renegade, който в тази си плъг-ин хибридна конфигурация, е направо бърз и приятен за каране на асфалт. 7.5 сек. до 100 км/ч са добро постижение. Комфортът на возене, стабилността в завои и пъргавината на управление също са доста приятни. Напомнят повече на лек автомобил, отколкото на Jeep. Нищо случайно няма – задното окачване е мултилинк, а не торсионна греда.

По отношение на разхода нещата са доста разнообразни. Както стана дума, в делника може да ходите на работа само на ток, без капка бензин (за това ви помага и режимът на шофиране Electric). Макар от Jeep да обещават 50 км електрически пробег със скорост до 130 км/ч, в студен зимен ден, бордовият компютър показваше 29 км при напълно заредена батерия. Но пък и дори да се наложи да се включи за малко бензинката, колко би изгорила и замърсила въздуха? Затова производителят обещава смесен разход от 2.1 л на 100 км за Renegade. На извънградско обаче нещата са по-различни. Особено на магистрала, където не можете често да се възползвате от рекуперирането на енергията, зареждащо батерията при движение по инерция и спиране. Там разходът на гориво отива към 9 л на 100 км и с оглед на едва 37-литровия резервоар, ще ви се налага сравнително често да спирате, за да зареждате. Имайте предвид и че както при повечето плъг-ин хибриди, батерията се зарежда бавно, дори и да отидете на бърза зарядна станция. За около половин час докато пазарувам в хипермаркет, успях да заредя електричество за едва 4 км пробег.

Технологии

Задължителните в днешно време електронни асистенти, подпомагащи водача са на много високо ниво. Общият им брой е над 60, като сред най-интересните от тях е адаптивният темпомат, разпознаващ показанията на пътните знаци. Това, което особено ми допадна в нашата меко казано несъвършена пътна сигнализация, е че Renegade разполага и с друг, обикновен темпомат. Освен това, колата ви предупреждава когато напускате лентата за движение, при опасност от сблъсък, може да се паркира сама и др.

На централната конзола вече може да бъде поместен модерен 8.4-инчов сензорен екран за инфоразвлекателната система с чудесна резолюция, гласови команди и свързаност с мобилните ви устройства. Тестовата кола бе в по-ниско ниво на оборудване с базовия 7-инчов цветен TFT екран, който също ви предлага всичко необходимо, включително Apple CarPlay и Android Auto, когато свържете мобилното устройство с кабел.

Пространството в салона е чудесно на фона на компактните габарити (дължина 4236 мм, широчина 1805 мм, височина 1692 мм и междуосие 2570 мм). Отзад се побират двама възрастни, а при добро желание може да качите и трети. Багажникът е като на хечбек с обем от 330 л, нарастващи до 1277 л при спускане на задните облегалки.

Под капака

Двигатели бензинов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1332 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 190 к.с.

Въртящ момент (ДВГ/ел мотор) 270/250 Нм

Батерия 11.4 кВтч

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7.5 сек.

Максимална скорост 182 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл 2.1 л/100км

Електрически пробег до 50 км

Емисии на CO2 49 г/км

Маса 1745 кг

Цена от 79 650 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 412 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *