Jeep Compass PHEV: По екопътеката

Може би ви е трудно да го разберете от пръв поглед, но това на снимките е фейслифтът на компактния всъдеход на легендарната американска марка, станала нарицателно за всички високопроходими машини – Jeep Compass (тестове на предишните поколения вижте ТУК и ТУК). Конкретно тестовата кола е в най-специалната plug-in хибридна версия, т.е. може да се зарежда и в контакта и да изминава до 50 км само на ток.

Разликите отвън в сравнение с модела отпреди фейслифта са повече от козметични. Те засягат предимно светлините – предните фарове вече са с LED технология, ивицата на дневните е преместена от долната част на фара в горната, а халогените за мъгла са монтирани по-високо в бронята, което може би не е лоша идея при офроуд. Стоповете също имат нов светлинен подпис, а всички надписи по купето на хибридните версии са подчертани от син кант. И това е. Но и големи промени съвсем не са нужни, защото в сегмента на средноразмерните SUV модели Compass демонстрира превъзходство с по-коравия си офроудърски дизайн. Макар в базовата си версия да разчита само на предно предаване, в преобладаващите в гамата 4х4 варианти, той си е съвсем истински всъдеход с режими за различни терени, заключване на диференциали и бавни предавки. Колко от конкурентите му се сещате, които да предлагат подобни опции? Може би само Land Rover Discovery Sport.

Истинското обновление

Отвътре обаче промените са доста по-сериозни. Първото, което се набива на очи е новият екран на мултимедията с диагонал от 10.1 инча, който има много качествено изображение и острота на резолюцията и контраста. За да ползвате Apple CarPlay и Android Auto не ви е нужна жица, просто може да си оставите телефона на стойката за безжично зареждане. Конкретната тестова кола обаче имаше проблем със свързването както с кабел, така и безжично, и през 15-ина минути изображението на екрана пикселизираше и връзката се разпадаше. Но това едва ли е проблем на цялата гама и със сигурност не е нещо, което не може да „се изчисти“ с няколко клика на компютър. Пред водача вече има волан с нов дизайн, а зад него изцяло дигитален екран, също с чудесна резолюция и възможност за индивидуализиране на графиките. Превключвателите за режимите на шофиране около скоростния лост вече не са грубовати кръгли пластмасови колела, а дискретно интегрирани бутони с пиано лак повърхност и метален „спусък“. Използваните материали в салона са с чудесно качество, като в ниво на оборудване Limited получавате кожен салон и облицовано в кожа табло. За сравнително компактните външни габарити, мястото на втория ред седалки е повече от прилично, а багажникът предлага обем от 420 л за хибридните версии (за останалите е с 38 л повече).

Мотори

Под капака бръмчи една 1.3-литров бензинов двигател с мощност от 130 к.с., който задвижва само предния мост. На задния разполагате с електромотор с 60 к.с., който осигурява 4х4 задвижването и прави общата мощност 190 к.с. (има и по-мощна версия със 180 к.с. и обща за хибридната система 240 к.с.). Когато имате достатъчно заряд в 11.4-киловатчасовата батерия, Compass е приятно пъргав за шофиране. Освен с 270-те Нм на бензиновия двигател, разполагате и с още 250 Нм на електрическия, които ви бутат приятно от задния мост. Така спринтът до 100 км/ч се случва за 8 сек, което никак не е лошо за сегмента. На извънградско обаче, когато се разчита предимно на бензиновата малолитражка, усещането за пъргавост започва да се губи и се заменя от напрегнати звуци под предния капак. За контролирането на енергийните потоци и прехвърлянето им към асфалта се грижи 6-степенна автоматична трансмисия.

По отношение на разхода нещата са доста разнообразни. Както стана дума, в делника може да ходите на работа само на ток, без капка бензин. Макар от Jeep да обещават 50 км електрически пробег със скорост до 130 км/ч, бордовият компютър показваше 37 км при напълно заредена батерия и температура на въздуха около 25 градуса. Можете да изберете изцяло електрически режим на шофиране за целта, в който предаването е само задно и динамиката е доста по-слаба, но достатъчна за в града. Най-често обаче ще използвате хибридния режим, който също в града използва предимно електромотра. Затова производителят обещава смесен разход от 2 л на 100 км. На извънградско обаче нещата са по-различни. Особено на магистрала, където не можете често да се възползвате от рекуперирането на енергията, зареждащо батерията при движение по инерция и спиране. Там разходът на гориво отива към 9 л на 100 км и с оглед на едва 37-литровия резервоар, ще ви се налага сравнително често да спирате, за да зареждате. Тук по-подходящ би бил режимът, който ви съхранява заряда в батерията, защото рано или късно пак ще ви се наложи да шофирате в град и там той би имал повече смисъл. Имайте предвид и че както при повечето plug-in хибриди, батерията се зарежда бавно, дори и да отидете на бърза зарядна станция, а на домашен контакт не е сигурно, че ще успеете да заредите изобщо, защото системата иска контакти със стабилно захранване, а на българските енергодоставчици невинаги може да се разчита.

Офоруд

По отношение на проходимостта – Compass има нужда от заряд в батерията, за да разполага с 4х4. Разбира се той винаги запазва достатъчно такъв, за да ви измъкне от някоя кал или пък започва да използва бензиновия двигател като генератор, за да е сигурно, че винаги може да разчитате на подкрепа от задния мост. Има и приличен пътен просвет от 20 см, но конкретно тази по-ориентирана към шосета версия, беше с ниска престилка под предната броня и на черни пътища се налагаше да бъдем доста предпазливи. Ако изберете версия Trailhawk обаче получавате офроудърска броня със сериозен ъгъл на заход. Освен постоянно зацепено 4х4 и бавни предавки, разполагате още с режими за сняг, пясък, кал, спортен и автоматичен, които избират оптималните настройки за съответния терен. Споменатата версия Trailhawk има и режим за скали.

Под капака

Двигатели – бензинов + електрически

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – 4х4

Работен обем – 1332 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) – 190 к.с.

Въртящ момент (ДВГ/ел мотор) – 270/250 Нм

Батерия – 11.4 кВтч

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 8 сек.

Максимална скорост – 183 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 2.0 л/100км

Електрически пробег – до 50 км

Емисии на CO2 – 46 г/км

Маса – 1860 кг

Цена – от 84 000 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 137 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *