Jeep Compass: Уверен в себе си

Малкият джип ще ви закара навсякъде, гори едва 8 л на 100 км

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Георги Колев

Проучване на американското издание Consumer Reports от изминалата седмица показва, че купувачите на нови автомобили все по-трудно правят разлика между отделните марки. В контекста на проучването това е похвално, защото вече почти всички производители предлагат високо качество и надеждност. Има обаче и друга страна на монетата – загубата на идентичност.

Все повече големи автомобилни компании купуват по-малки и съответно налагат собствения си облик върху тях. Да не говорим и за безспирните „кражби” между производителите, включващи технологии, дизайн, сегментно позициониране и т.н. В една подобна ситуация е много достойно (а може би и маркетингово правилно) да отстояваш собствената си идентичност и качества. Още повече, когато се казваш Jeep и си се превърнал в нарицателно за високо проходим автомобил (в смисъл, че всички такива автомобили наричаме джипове, независимо коя компания ги е произвела). А предпоставките за загуба на идентичност са налице – Jeep е марка на Crysler, които от 2009 г. са собственост на Fiat. Знаем, че италианците са се специализирали в компактните градски автомобили. В тази връзка беше логично да очакваме техния отпечатък върху новото (второ) поколение на най-малкия продукт на американската офроуд марка – Compass.

Чистокръвен

Нищо подобно обаче не се забелязва в компактното SUV, въпреки че е с коренно променен дизайн в сравнение с предшественика си от 2007 г. Вместо да напомня на легендарния офроудър Wrangler, Compass 2011 вече е получил отличителния дизайн на луксозния Grand Cherokee. Тоест, макар и да е най-малкият в гамата на марката, запазва облика на чистокръвен мощен Jeep, но вече акцентира върху динамичното си представяне на пътя, не толкова върху увереното ровене в калта. А това вдъхва респект у останалите участници в движението, които не му мислят дълго преди да отстъпят бързата лента за движение.

P1290040.JPG

Добре е обаче и да се уточни, че т. нар. „компактен” модел все пак е с приблизителните габарити на Opel Astra комби, само че „вдигнат” по-високо над земята (дължина 4448 мм, ширина 1812 мм, височина 1663 мм, междуосие 2635 мм, а просветът е 203 мм). Това от своя страна ви гарантира достатъчно вътрешно пространство и на двата реда седалки. Най-просторно е над главите на пасажерите, заради по-високия покрив на автомобила. Багажникът също е с добър обем от 458 л, нарастващи до 1269 със сгъване на задните седалки.

Оформлението на интериора също е типично „джипско” с по-квадратни и ръбести форми. Това в комбинация с високата шофьорска позиция, засилва усещането, че стоите зад волана на истинска високо проходима машина. Разбира се, не може да очаквате лукс, но пък разполагате с всичко необходимо като климатик, ел. пакет, дори и с глезотии като гласови команди на аудио системата. Основният използван материал е пластмаса, която обаче не дразни с евтин или некачествен вид.

P1290046.JPG

Пъргав

На пътя Compass ви вдъхва увереност. Когато настъпите газта, 2.2-литровият дизелов двигател на Mercedes-Benz под предния капак ви отвръща с настойчив рев и още по-настойчиво ускорение. Мощността му е 163 конски сили, а въртящият момент достига 320 Нм, при това от едва 1400 об./мин., т.е. почти незабавно след подаването на газ. Може би единственото, което различава Compass от традиционните офроудъри е неговата пъргавина и лекота при ускорение и управление. Моторът дръпва сравнително лекото купе за SUV (1628 кг) от място до 100 км/ч за едва 9.7 секунди, а максималната скорост е 202 км/ч.

Благодарение на високия въртящ момент можете при сравнително ниска скорост да изберете по-висока предавка от 6-степенната ръчна скоростна кутия (на тестовия автомобил), което е голямо улеснение при придвижването ви върху хлъзгави повърхности, каквито не липсваха след обилния снеговалеж и последвалия го рекорден студ. Освен това при всяко настъпване на газта, моторът ви отвръща със сериозна тяга, с което изпреварванията не са проблем. Единственият недостатък е, че работата на двигателя се чува твърде отчетливо в купето, но все пак това е Jeep, не лимузина. Има обаче и един огромен плюс върху, който трябва да се акцентира дебело. Когато говорим за американски автомобил моментално в съзнанието ни изниква като знак за равенство с огромния разход на гориво. Е, тук не е така – 8.2 л на 100 км! Толкова отчете бордовият компютър, при това в рядко суровите условия, при които се проведе тестът (производителят обещава смесено 6.6 л на 100 км).

DSC01851.JPG

Единици са представителите в SUV сегмента (да не говорим за компактните), които могат да се похвалят с отбелязания вече пътен просвет от 203 мм. Това ви позволява да атакувате далеч по-сериозни препятствия от градските бордюри. Предният ъгъл на проходимост е 20.4 градуса, надлъжният 21.3, а задният 29 градуса. Като прибавим към тях и активната система за задвижване на четирите колела, спокойно можем да извадим малкия Compass от графата „паркетници”.

4х4 специално за него

Интересното при американските всъдеходи на Jeep е, че почти всеки модел е оборудван с различна система за задвижване на четирите колела, която е най-подходяща за него. Нашият Compass с дизелов мотор и ръчна скоростна кутия е получил 4х4 системата Freedom-Drive I (освен нея, моделите на марката имат системи с различни настройки на задвижването като Dana, Command-Trac, Selec-Trac, Quadra-Trac I и II, Quadra-Drive I и II, Jeep BTCS, Freedom-Drive II и др.). В огромната част от времето, компактното SUV с Freedom-Drive I е задвижвано само от предните колела, което спомага за икономията на гориво. При потегляне или загуба на сцепление на което и да е от предните колела обаче системата веднага насочва въртящ момент към задните и така осигурява „равновесието” на автомобила. Освен това водачът може да „заключи” от лостче до ръчната спирачка, въртящия момент в съотношение 50:50% между предната и задната ос, при тежки условия като дълбок сняг, пясък или кал. В този режим автомобилът може да се движи със скорост до 60 км/ч.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2143 куб.см.

Мощност в к.с. 163 к.с. (при 3600 об.)

Въртящ момент 320 Нм (при 1400 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 9.7 сек.

Максимална скорост 202 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 7.9 л/100км
  • Извънградско 5.9 л/100км
  • Смесен цикъл 6.6 л/100км

Емисии на CO2 172 г/км

Маса 1628 кг

Резервоар 51 л

Цена от 48 900 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 04.02.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 11 209 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *