Jaguar XJ: Собствен стил

Луксозна лимузина, но с повече класа

SA552937.JPG

 Георги Колев

От какво има нужда един истински джентълмен? Може би този въпрос са си задали инженерите на Jaguar, когато са замисляли концептуално легендарния си модел XJ, представен за първи път през 1968 г. Поглеждайки създаденото от тях бижу, можем да отгатнем и отговорите, които са измислили – класа, комфорт, лукс, мощ, емоция. Но най-вече стил. Собствен стил.

Тази година на пазара ще излезе последното поколение XJ 2010. То ще се отличава с изцяло обновения си дизайн както отвън, така и отвътре, коренно различен от всичките си предшественици досега. Без да отричаме изключителните дизайнерски постижения на новия модел, които вече бяха отличени от доайените в автожурналистиката “Топ гиър” за интериор на годината, не можем да не “пророним една сълза” за класическия вид на сегашния XJ, който е на път да изчезне безвъзвратно. От “Мото Пфое” задоволиха носталгичните ни трепети, предоставяйки новия си дизелов XJ, оборудван с 2.7 twin-turbo двигател, достигащ 207 конски сили и каращият те да се усмихваш въртящ момент от 435 Нм

Космическо ретро

SA552915.JPG

Ягуарът, който имахме удоволствието да караме, е пример за това какво се получава при синхронизирането на космическата технология с утвърдените през годините класически линии и лукс. Отвън чисто ягуарският дизайн е подсилен с хромирани елементи, създаващи чувството за качество и спортен дух. Атлетичната му природа се подчертава и от огромните 20-цолови джанти и ниско профилни гуми. Очарователното в този модел е, че космическата технология е облечена в ретро обвивка и е невидима за очите – изваяните брони умело прикриват ултразвукови датчици за паркиране и радарните уреди за адаптивния круиз контрол. Освен скоростта, която му зададете да поддържа, можете да нагласите желаната от вас дистанция от автомобила отпред. Системата сама намалява при скъсяване на дистанцията или ускорява до зададената скорост, ако пътят пред вас е чист. В случай, че пожелаете да скъсите дистанцията, подавайки газ, адаптивният круиз контрол ви предупреждава със звукови и светлинни сигнали, когато доближите прекомерно предния автомобил (това може би няма да ви хареса, ако сте автоманиак от Перник, но все пак XJ е джентълменска кола). Като включим и автоматичните с ветлини и чистачки, за шофьора остава единствено да върти волана и да не заспи, разбира се.

SA552922.JPG

Отвътре се чувствате като в хола на английски лорд. Заобиколени сте само от най-качествени, повечето ръчно изработени детайли, създаващи домашна топлина и уют. Кожа, махагон, качествени метали. Въпреки това обаче арматурното табло е така конструирано, че паралелно с лукса ви оставя впечатлението, че управлявате истински спортен автомобил. Уредите, километражът, оборотомерът и отдушниците на климатика са поместени в отвори в леко наклоненото към вас металното табло, напомняйки за американските “мъсъл карс”.

Седалките както отпред, така и отзад са по-скоро супер удобни кресла. В подлакътника на задната седалка е скрит команден пулт, с който може да контролирате радиото, телефона и всички уреди за забавление в колата, вместо от огромния тъчскрийн екран отпред. Имате и изводи за индивидуални слушалки. Всички задни стъкла са оборудвани с щори, в случай, че искате да се изолирате от външния свят и ламинираното с акустична защита стъкло не ви е достатъчно. Ако обаче сте решили да ползвате XJ предимно, за да се возите на задната седалка (което в никакъв случай не препоръчваме с оглед на отличната динамика на автомобила и несравнимото удоволствие при шофиране), е по-добре да се ориентирате към по-дългата база, осигуряваща огромно пространство за краката – близо метър отдалеченост от предните седалки. При късата база има още какво да се желае за пространството отзад.

Наслада

SA552939.JPG

Най-приятното в XJ обаче е самото шофиране. Наглед не особено подходящият 2.7-литров дизел за кола с габаритите на S-класа направо изненадва с мощта и динамиката си. Основна роля за това имат каросерията тип монокок, която се произвежда изцяло от лек алуминий и страхотният въртящ момент от 435 Нм. Така се осигурява мощно ускорение, по-бързо спиране, изключително прецизно управление и по-голяма икономия на гориво. Никакъв проблем не е за “скромния” дизел да ви изстреля до 100 км/ч за 8.2 секунди и да достигне до електронно ограничената му максимална скорост от 225 км/ч. При това всичко се случва неусетно и много приятно. Комфортното адаптивно пневматично окачване и обезшуменият салон създават изключително грешна представа за скоростта, с която се движите като сваля усещането с поне 30-40 км/ч под реалните показатели на километража. Пътното поведение се допълва и от последното поколение на системата за контрол на стабилността на Jaguar – Dynamic Stability Control. Тя засича и регулира прекомерното или недостатъчното завиване, регулира спирачна сила на която и да е комбинация от колела, засича загуба на сцепление и т.н. Резултатът – безкомпромисна стабилност, независимо от задното предаване, дългото купе и хлъзгавите пътища.

Внимание заслужава и автоматичната 6-степенна скоростна кутия, която сменя предавките толкова плавно и неусетно, че спокойно може да ви заблуди, че е безстепенна. Има възможност и за ръчен режим.

SA552916.JPG

Jaguar XJ е предназначен за хора, които освен всички преимущества на лимузина от най-висок клас, търсят и още нещо – стил. Той ще ви “стои” еднакво добре както ако го шофирате сами, така и ако се возите на задната седалка. XJ притежава онзи фин детайл, който подхожда на истинските джентълмени и ви разграничава от обикновените сноби. Може би затова все още е рядко срещан в България…

Под капака

Двигател дизелов twin-turbo

Брой цилиндри 6

Обем на двигателя 2720 куб.см.

Мощност в к.с. 207 к.с.

Въртящ момент 435 Нм (при 1900 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 8.2 сек.

Максимална скорост 225 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 10,7 л/100км

– Извънградско 6.3 л/100км

– Смесен цикъл 7.9 л/100км

Маса – 1659 кг

Вместимост на резервоара 85 л

Емисии CO2 209 гр/км

Източник: в. „Телеграф“, 23.01.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 663 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.