Jaguar I-PACE променя значението на думата „кола“

Jaguar официално разпространи информация за тяхна нова кампания, която има за цел, да насърчи Оксфордския тълковен речник, да промени значението на думата “car” – кола.

Причината е изцяло електрическият SUV модел на марката – новият I-PACE (тест и видео ревю виж ТУК), който с гордост носи титлите „Световен автомобил на 2019“ и „Европейски автомобил на 2019“. Тук идва и интересната часттози суперавтомобил с 0 г. вредни емисии не се определя като „кола“. Оксфордският тълковен речник (OED), който е и главният исторически речник на Английския език, определя думата car“ (кола) като: „пътно превозно средство, задвижвано от двигател (обикновено с вътрешно горене), проектиран да превозва водач и малък брой от пасажери и обикновено има две предни и две задни колела. Използва се за лична, търговска или развлекателна употреба“.

От друга страна, определението в Oxford Dictionaries.com (издателство на университета Оксфорд) на база специализирана колекция от научни уебсайтове, е: „Пътно превозно средство, типично с четири колела, задвижвано от двигател с вътрешно горене и с възможност да превозва малка група от хора“. За да коригира ситуацията, Jaguar подаде официално заявление до OED и OxfordDictionary.com с цел да се актуализират определенията и да се включат допълнителни задвижващи методи, включително за електрически превозни средства.

Дейвид Браун, директор на отдел „Имена на модели“ в Jaguar споделя: „Много време и мисъл се влагат в името на всяко ново превозно средство или технология, за да се гарантира, че то е удобно за потребителите. Изненадващо е да видите, че определението за автомобил е малко остаряло. Ето защо приканваме английския речник на Оксфорд да актуализира своята информация, за да се отрази новата ера и преминаването от традиционните двигатели с вътрешно горене към по-устойчивите електрически агрегати.

Оксфордският английски речник се счита за широко приет орган на английския език. Това е ненадминато ръководство за значението, историята и произношението на 600 000 думи от миналото и настоящето на целия англоезичен свят.

Снимки: Авторът, Jaguar

(Visited 1 106 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.