Jaguar I-PACE: Бърз като мълния (ВИДЕО)

Първият електромобил на марката е адски красив и функционален

Според техническите данни на хартия съм карал и по-бързи автомобили от първия изцяло електрически модел на Jaguar – I-PACE. Но като усещане за ускорение… Тази кола направо „ме остави в точка“.

4.8 сек. до 100 км/ч е много бързо. Но не е революция в автомобилния свят. Начинът, по който електрическите 400 коня и най-вече огромният въртящ момент от 696 Нм (наличен от 0 об./мин.) ви залепят за седалката обаче не може да се сравни с бензинова или дизелова кола. Просто защото на двигателя не му е нужно време да се „развърти“. Натискате десния педал, който вече ще е глупаво да наричаме „на газта“, и ритникът в седалката идва със скоростта, с която идва светлината щом натиснете ключа на лампата вкъщи. Моментално.

Доускорение

Истинската сила на колата си проличава от по-детайлните динамични засичания. За да достигнете 50 км/ч са ви необходими само 2 сек. По-интересни обаче са доускоренията в реална пътна обстановка. От 40 до 60 км/ч – светкавичните 0.7 сек., от 40 до 80 – 1.6 сек., от 80 до 120 км/ч – едва 2.8 сек. Тоест, когато и да настъпите ускорителния педал, огромна тиха сила ви удря като мълния, карайки ви да се чувствате направо могъщ зад волана. И за разлика от повечето познати електромобили, тук имате предостатъчната максимална скорост от 200 км/ч.

Тази трудно сравнима радост зад волана ви се осигурява от два електромотора, монтирани на двата моста – всеки с по 200 к.с. и 348 Нм. За общата им работа се грижи автоматична трансмисия, само с една директна предавка, а задвижването е 4х4. Макар да има сравнително висок пътен просвет (142 мм), I-PACE залепва в завоите като „разпльокан“ спортен автомобил. Причината е в над 800-килограмовата му батерия с капацитет 90 kWh, която е монтирана в пода на автомобила. Така той има изключително нисък център на тежестта, а масите са разпределени в съотношение 50 на 50% между двата моста. И може да вземате завоите със скорост, каквато много малко други автомобили на планетата биха ви позволили. Трябва да се отбележи, че тестовата кола бе с опционалното въздушно окачване, което освен, че балансира просто изумително тежкото купе (2208 кг) в завоя, осигуряваше и подобаващ за луксозната британска марка комфорт на возене.

480 км

Най-важното за един електромобил обаче е пробегът. Тук I-PACE има много с какво да се похвали. Според данните на новия и по-близък до реалността цикъл на засичане WLTP, електрическият Jag може да измине 480 км с един заряд на батерията. Нашият тестови автомобил ни посрещна с цифрата 390 км на таблото за оставащ пробег и въпреки че го подкарахме като чужда булка, километрите си намаляваха пропорционално на изминатото разстояние. Тоест, ако се кара „нормално“ (което ще ви е изключително трудно с тези 400 коня и почти 700 Нм), I-PACE съвсем спокойно си изминава над 400 км с едно зареждане. Разходът на електроенергия е 21.2 kWh на 100 км.

Особено впечатляваща е и скоростта на зареждане. Батерията се пълни до 80% само за 40 минути посредством специалните електрически станции, които осигуряват постоянен ток от 100 kW. Зареждането от стената вкъщи чрез стенна зарядна станция с променлив ток от 7 kW пък става за около 10 часа. Идеалното време за зареждане безспорно би било през нощта. Груби изчисления показват, че за 1 година при 25 000 изминати километра бихте спестили 6000 лв. от разхода на ток спрямо дизелов агрегат на автомобил със същите параметри (единици са подобни на пазара). Разбира се, батериите се зареждат и при движение по инерция или спиране, което се усеща като много осезателна двигателна спирачка щом си вдигнете крака от ускорителния педал.

Интелигентните технологии в автомобила за оптимизиране на пробега включват система за предварителна климатизация на батерията. Иновативната Electric Vehicle навигационна система оценява топографията на маршрута до дестинацията и данните от предишни пътувания, включително и стила на шофиране, за да изчисли до максимална точност възможния пробег и статус на батерията.

Но най-важното от всичко е, че I-PACE е един напълно функционален автомобил с място за петима възрастни в луксозния му салон и много простор на задните места. Багажникът е не по-малко впечатляващ с неговите 656 л, нарастващи до 1453 л при спускане на задните облегалки. Тази практичност е облечена в ексклузивния дизайн на Jaguar, който без съмнение прави I-PACE най-добре изглеждащият електромобил на пазара в момента.

Предизвика фурор в цял свят

Jaguar I-PACE предизвика същински фурор с появата си преди около година. За този кратък период той бе отличен с над 70 престижни международни награди. Сред най-значимите са Световен Автомобил на 2019, Европейски Автомобил на 2019, Най-добър дизайн в света за 2019, Автомобил на годината – забележете – в Германия (въпреки лобито на местните марки), Великобритания, Норвегия и др. Квотата от 20 автомобила, отпуснати за България, бе разпродадена още преди моделът да бъде официално представен у нас. Вносителите от „Мото-Пфое“ обаче успяха да договорят допълнителни 16 бройки, за които желаещите трябва да побързат.

Под капака

Двигател 2 електрически

Задвижване на колелата 4х4

Мощност в к.с. 400 к.с. (от 4100 до 13 000 об.)

Въртящ момент 696 Нм (от 0 до 4000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 4.8 сек.

Максимална скорост 200 км/ч

Пробег 480 км (WLTP)

Консумация на ток 21.2 kWh/100 км

Капацитет на батерията 90 kWh

Емисии на CO2 0 г/км

Маса 2208 кг

Цена от 155 400 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 26.06.2019 г.

Снимки и видео: Авторът, Jaguar

(Visited 2 292 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.