Hyundai Kona: Един клас нагоре

Авангардният мъник с три типа задвижване порасна осезателно и „заглади косъма“

Новият Hyundai Kona е вдъхновен от Staria. Както и да разберете този израз няма да сбъркате. Едновременно запазва философията на стария модел, предлагайки три вида задвижване – бензинови двигатели, самозареждаща се хибридна версия или чист електромобил, а в дизайнерско отношение виждаме заемки от „изънземния“ бус на корейците на име Staria. Особено по отношение на светлините. Така запазва авангардния дух на своя предшественик, макар и да изглежда напълно различен, шлифовайки го с повече зрялост, чистота на формите и още по-футуристично излъчване.

 

Растеж

 

Израстването на модела е видимо с просто око и по отношение на габаритите.

Дължината е увеличена с цели 15 см до 4.35 м, макар автомобилът да се вози на същата платформа, а междуосието с 6 см до 2.66 м. Тези размери, в комбинация с по-яйцевидните форми оставят усещането, че Kona се изкачва с един клас нагоре в стълбицата на автомобилните сегменти. Идея, която не е лишена от смисъл – като ще давате повече пари (тъй като почти всеки нов модел е по-скъп от предишния), поне да усещате, че има защо.

 

Широко

 

А по отношение на вътрешното пространство определено има защо.

На задните седалки вече има предостатъчно място, а отпред, благодарение на „праволинейно“ оформения интериор, получавате усещането за много въздух и простор. То се засилва от опционалния панорамен покрив, обливащ в естествена светлина целия салон и изключително умно оформените ниши за предмети, чаши, бутилки и каквото още се сетите по централната конзола. И със затворени очи да посегнете да оставите нещо, ще намерите къде. „Виновник“ за това е липсващият скоростен лост във версиите с автоматична трансмисия, който е изнесен отдясно на волана. Багажникът също е повече от приличен за сегмента с неговите 466 л, нарастващи до 1300 л при спускане на облегалките.

 

Избор на задвижване

 

Ние караме версията с 1.6-литров турбобензинов мотор, комбиниран със 7-степенен автоматик с двоен съединител, само на предно предаване, но има и опция за 4х4.

Базовият мотор е еднолитров, трицилиндров бензин със 120 к.с., който може да бъде комбиниран със същия автоматик. Хибридната версия съчетава пак 1.6-литров агрегат, само че атмосферен, с електромотор при обща изходна мощност от 141 к.с. Тук автоматикът също е с двоен съединител, но с 6 предавки. Електрическите варианти всъщност са два – с 204 к.с. и 64 кВч батерия и 136 к.с. и 39,2 кВч батерия.

 

Почти спортен

 

Нашият избор е сред най-динамичните. Турбодвигателят доставя 198 к.с и 265 Нм максимален въртящ момент, благодарение на които залепяте 100 км/ч за 7.8 сек. Цифри, които преди десетилетие бяха в менютата на хотхечовете. Чак докарва и спортен звук при настъпване, а скоростната кутия реагира доста адекватно. Разбира се разполагате и с режими на управление, като при спортния всичко се случва една идея по-бързо. Но и без него колата е приятно пъргава и оставя усещане за добра динамика.

Разходът на гориво се колебае между 8-9 л на извънградско, без много настъпване и 9-10 л на магистралата при движение със 140 км/ч на круйз контрол. Цифри, силно различаващи се от обещаваните от корейците 6.2-6.5 л в комбиниран цикъл. Бордовият компютър пък направо стряска с показания от 11-12, но като видите, че мерките са обърнати – не литри на 100 км, а километри, изминавани с един литър – нещата си идват на мястото.

 

Возене

 

По отношение на окачването има развитие в положителна посока, но характерно за концерна, то хем е меко, хем остава твърдо.

Може и да звучи безсмислено, но това е самата истина. По хубави пътища вози меко, с леко заклащане в завоите, което е непълно в реда на нещата за автомобил в този сегмент. Определено акцентът е наклонен към комфорта, а не към спорта. По неравности обаче друса твърдо, тропа и създава усещане за една тромавост отдолу. Това обаче съвсем не е драматично и едва ли ще направи особено впечатление на ежедневните шофьори, които не сравняват нови коли постоянно.

 

Дигитализация

 

Електронните помощници и като цяло дигитализацията на борда е на много високо ниво.

В града е особено полезна функцията при подаване на мигач в оборотомера или скоростомера (в зависимост дали мигачът е ляв или десен) да се прожектира изображение от камерите в огледалата. Също когато чакате в колона и колата пред вас потегли, звуков сигнал ви го подсказва, в случай, че сте се разсеяли. Адаптивният темпомат пък освен, че може да ви задържа в лентата с волана, е свързан и с навигацията като автоматично намалява скоростта, ако ви предстои остър завой, например. Единственият технонедостатък е, че за да ползвате Apple CarPlay или Andorid Auto е нужно да свържете смартфона си с кабел. Иначе е налична и опция за безжично зареждане. Малко в повече идва и постоянното звуково предупреждение при превишаване на позволената скорост. Системата се изключва, но при всяко рестартиране на автомобила се включва отново.

 

Под капака

Двигател – турбобензинов

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1598 куб.см.

Мощност в к.с. – 198 к.с. (при 6000 об./мин.)

Въртящ момент – 265 Нм (при 1600 об./мин.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7.8 сек.

Максимална скорост – 209 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 6.2-6.5 л/100км

Емисии на CO2 – 131-150 г/км

Резервоар – 47 л

Маса – 1360-1490 кг

Цена – от 51 900 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия – от 68 900 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът  

(Visited 2 086 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *