Honda X-ADV: Те такова животно нема

Мощен скутер с приключенски нрав

Мотоциклетът, който тестваме днес е машина, която няма аналог. Конструкцията му е на максискутер, но има уклон към черните пътища, което е видно от по-високия му просвет и гуми с грайфери. Представяме ви първия адвенчър скутер в историята – Honda X-ADV.

В самото описание на японците за модела се срещат думи като кросоувър и SUV, характерни за автомобилите, което хвърля яснота откъде са черпили вдъхновение. X-ADV трябва да е машина еднакво удобна в града, на дълъг път и за приключения когато асфалтът свърши. Освен това има приличен „багажник“ под седалката с обем от 21 л, в който се побира цяла затворена каска и опция за закрепване на багажна кутия. Тоест е универсален и практичен, точно като повечето SUV автомобили на пазара. Към технологиите си заслужава да отбележим LED светлините и безключовото запалване.

Задвижването е изключително впечатляващо, ако мислим за X-ADV като за скутер. Двигателят е двуцилиндров, с обем от 745 куб. см и мощност от 55 к.с., а скоростната кутия е 6-степенен автоматик, забележете – с двоен съединител. Всъщност тази конфигурация не е нова, позната е от друг адвенчър модел на японците – NC 750X (тест виж ТУК). Тя пасва изключително добре на причудливата машина и определено предлага страхотен комфорт при езда. Пъргавината е такава, че трудно ще се намери кой да ви се опъне на светофара, независимо на колко колела е. Но пък не е прекалена и не ви кара да се чувствате като тореадор. Максималната скорост е около 170 км/ч.

Автоматик

Въртящият момент е сравнително висок – 68 Нм, а автоматикът осигурява много бърз старт, без никакво прекъсване на тягата при смяна на предавките. Той разполага със спортен режим, който държи по-високи обороти преди да премине на по-висока скорост и изцежда максимално ресурса на двигателя. Ездачът може да избере и ръчна смяна от бутони с плюс“ и „минус“, разположени до лявата ръкохватка. Двата съединителя обаче превключват скоростите много бързо и точно, заради което в нито един момент не ми се прииска да се намеся в работата им чрез ръчна смяна. В режим D машината се стреми да поддържа по-ниски обороти на по-висока предавка, за да пести гориво и да не напряга излишно двигателя и ездача. И действително икономичността е впечатляваща – 4.5 л на 100 км след теста, в който много често дясната ръкохватка бе навивана докрай. Това се доближава до обещаната от производителя консумация от 3.7 л на 100 км. Когато намалявате със спирачката, оборудвана със системата против блокиране ABS, скоростната кутия превключва по-рано на по-ниска предавка, използвайки по този начин и моторната спирачка.

Избор

Позицията на езда до голяма степен си я избирате сами. Седалката е с височина от 820 мм и предлага много приличен комфорт за двама пасажери. Може да си сложите краката на улеите зад предния обтекател в стил скутер и да си пътувате дълго и неуморно все едното сте седнали на стол. Разбира се, малко е странно усещането да се носите с доста над позволената от закона скорост върху въпросния стол и краката ви да не участват изобщо в управлението и балансирането на машината. Същото важи и ако я подкарате на офроуд. Затова от Honda са монтирали и класически мотоциклетни стъпенки зад въпросните „скутерски“. Те се явяват приблизително на нивото на раменете и позволяват по-активна „моторджийска“ позиция и изправяне при офроуд. Въпреки това пак ви липсва усещането да стиснете мотоциклета между краката си, което е „гръбнакът“ на ездата. В зависимост от ръста си може да регулирате височината на предната слюда в 5 степени.

Има специален режим за офроуд

Когато говорим за офроуд, X-ADV може да се похвали с приличния пътен просвет от 162 мм, дълъг ход на окачването и подобно на ендуро машините – по-голямо предно колело от задното (17 на 15 цола). Има и един специален режим G, който настройва тракшън контрола по най-подходящия начин за настилки с ниско сцепление. Разбира се, асистентът за сцепление може да се настройва в три отделни степени и да изключва напълно, за да раздавате „контри“ със задната спирачка в прахта. ABS системата също се изключва. Макар че машина с тегло от 238 кг не е най-подходящата за подобна цел. Ръцете ви са предпазвани от същите протектори като на ендуро легендата Africa Twin.

Под седалката

Двигател 2-цилиндров

Охлаждане водно

Обем на двигателя 745 куб.см

Мощност 55 к.с. (при 6250 об.)

Въртящ момент 68 Нм (при 4750 об.)

Разход на гориво 3.7 л на 100 км

Резервоар 13.1 л

Размери (д, ш, в) 2245 x 910 x 1375 мм

Междуосие 1590 мм

Височина седалка 820 мм

Пътен просвет 162 мм

Маса 238 кг

Цена от 23 699 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 05.09.2019 г.

Снимки: Авторът

(Visited 3 595 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *