Honda NC750X: Фокусиран върху кефа

Автоматик и страхотно удобство за много километри

P5090045.JPGГеорги Колев

Карането на мотор е най-приятното нещо, което човек може да прави облечен, гласи моторджийската максима. Да обаче е рисково и високоотговорно начинание, изискващо пълна концентрация, точни и координирани движения, съобразяване и премисляне дори на най-малкия детайл от заобикалящата ви обстановка. Всяка грешка може да бъде фатална. Разбитите ни пътища, засипани с пясък, чакъл, масло и какво ли още не, както и движението по тях на откровени олигофрени, увеличават многократно изискванията към концентрацията на мотористите, изяждайки донякъде от удоволствието. Това е една от причините новата Honda NC750X с автоматична скоростна кутия с двоен съединител да е толкова подходяща за нашата действителност. Спестява на ездача операцията по смяната на предавките, давайки му възможност да отдели цялото си внимание на пътната обстановка и да се наслади на безгрижното порене на вятъра, в малкото моменти, в които не е обкръжен от опасности.

Комфорт

P5090006.JPGАвтоматикът е само едно от предимствата на мотора (всъщност дали е предимство е въпрос на личен избор). NC750X предлага изключително удобна и естествена позиция на ездача – височината на седалката е 830 мм, а воланът е с широк и комфортен захват. Моделът е мотоциклетният вариант на кросоувър. Пътният просвет е сравнително висок (165 мм), което заедно с комфортно настроеното окачване позволява безпроблемното преодоляване на неравности по шосето, а дори и леки приключения извън него. В борбата с насрещния вятър ви помага модерната аеродинамична форма и голямата слюда над фара, отвеждаща въздушната струя над главата ви. Всичко казано до тук означава само едно – много километри при минимална умора.

P5090014.JPGКакто подсказва името на модела, моторът се задвижва от 750-кубиков, двуцилиндров, четиритактов двигател с осем клапана и водно охлаждане. Той предлага мощност от 55 конски сили и добрия за мотоциклет максимален въртящ момент от 68 Нм. С изключение на високоадреналинови спортни емоции, мощността е достатъчна за всичко, от което бихте имали нужда на пътя, без да е прекалена и рискова за ездача. Това че не може да се мери с „пистарките“ обаче не означава, че няма да „издухате“ 99% от колите на светофара и не може да достигнете неусетно твърде незаконни скорости. Така че спокойно – тръпката си я има. Има обаче и зрялост, умереност и сигурност в поведението на мотоциклета, който е много подходящ и за начинаещи мотористи. P5090012.JPG

По-лесно

Карането на мотор с автоматик е много по-лесно, отколкото с механични скорости и ви спестява риска от поднасяне при неточно боравене от ваша страна. Тук няма съединител и втори педал за смяна на предавките. Трансмисията има три режима, сменящи се от бутон до дясната ръкохватка – N (неутрален), D (директен) и S (спортен). P5090019.JPGЕздачът може да избере и ръчна смяна от бутони с плюс“ и „минус“, разположени до лявата ръкохватка. Двата съединителя превключват скоростите много бързо и точно, като в нито един момент не ми се прииска да се намеся в работата им чрез ръчна смяна. Механичният режим е от полза при продължително спускане, когато искате да задържите по-ниска предавка, убиваща скоростта. В режим D машината се стреми да поддържа по-ниски обороти на по-висока предавка, за да пести гориво и да не напряга излишно двигателя и ездача. И действително икономичността е впечатляваща – 4 л на 100 км след теста, което се доближава до обещаната от производителя консумация от 3.5 л на 100 км. В спортен режим пък трансмисията вкарва оборотите в червената зона преди да превключи на по-висока скорост, изцеждайки максималния потенциал на двигателя. Когато намалявате със спирачката, оборудвана със системата против блокиране ABS, скоростната кутия превключва по-рано на по-ниска предавка, използвайки по този начин и моторната спирачка.

Хитър багажник

P5090037.JPGОсвен с високи технологии NC750X впечатлява и с много хитри и удобни решения, които улесняват живота на ездача. Пример за това е огромното за мотоциклет багажно пространство, позиционирано на мястото, където обикновено стои резервоарът. То побира цяла каска. Освен това разполагате с възможност за прикрепване на три кутии за багаж – две отстрани на седалката за втория пътник и една отзад. Така мотоциклетът се превръща в перфектен за пътешествия и хоби.

Под резервоара

P5090028.JPGДвигател 2-цилиндров

Охлаждане водно

Обем на двигателя 745куб.см

Мощност 55 к.с. (при 6250 об.)

Въртящ момент 68 Нм (при 4750 об.)

Разход на гориво 3.5 л на 100 км

Резервоар 14.1 л

Размери (д, ш, в) 2210 x 840 x 1285 мм

Междуосие 1540 мм

Височина седалка 830 мм

Пътен просвет 165 мм

Маса 229 кг

Цена от 15 630 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 06.06.2015 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 428 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.