Honda Civic: Размерът има значение

Място като в лимузина и двулитров мотор под капака

Ъпсайзинг в превод от английски означава увеличаване на размера и важи на 100% за новото, 11-о поред поколение на Honda Civic, с което японците празнуват 50-годишнината на модела. Докато в повечето съвременни автомобили наблюдаваме нарастване на външните габарити, но намаляване на обемите на двигателите, то при Civic ъпсайзингът е повсеместен. Колата изоставя досегашните 1 и 1.5-литрови мотори и залага на двулитров.

Но първо нека я огледаме отвън. От три поколения насам японците плавно се отдалечават от излъчването в стил „летяща чиния“ на генерацията от 2005 г. Новият модел тотално скъсва с този имидж и доближава визията до тази на седан от D сегмента. Да, Civic все още е хечбек, но с дължината си от 4.55 м, намалената височина от 1.41 м, увеличеното междуосие от 2.73 м и доста плавната линия, с която задното стъкло се спуска към стоповете, силуетът е издължен и напомнящ на лимузина.

Аналогиите с D сегмента се засилват още повече щом отворите някоя от задните врати. Такова пространство на втория ред не сме свикнали да виждаме при масовите хечбеци. Багажникът от 410 л също надскача сегмента. В Honda си имат философия, която от японски се превежда като “повече за човека, по-малко за машината” по отношение на оползотворяването на обемите.

Ретро стил

Интериорът е изключителен скок в дизайнерско отношение.

This slideshow requires JavaScript.

Той има ретро излъчване с металната лайстна тип пчелна пита, в която са поместени вентилационните отвори и самолетните лостчета, с които ги контролирате. Отдолу металните повърхности на кранчетата на климатика допълват впечатлението за занаятчийска изработка. Този стил е чудесно съчетан с модерните дигитални екрани – 9-инчов на централната конзола и 10.25-инчов пред водача (във високите нива на оборудване). Материалите са с високо качество и допълват цялостното усещане за един старателно обмислен и изпълнен салон.

Хибрид

Споменатият двулитров двигател е съчетан с електромотр в т.нар. самозареждащ се хибрид и това ще е единствената задвижваща конфигурация, която ще получат европейските клиенти. Бензиновият мотор е атмосферен със 143 и 186 Нм въртящ момент. В хибриден режим работи по цикъла на Аткинсън за икономия на гориво, но когато основно той задвижва автомобила, например на магистрала, преминава в цикъла на Ото, за да не ви лишава от динамика и да не звучи като сешоар под възглавница. Ключът за доброто пътно поведение го държи електромоторът, чиято мощност от 183 к.с. и незабавен въртящ момент от 315 Нм всъщност задвижват автомобила в по-голямата част от времето.

Динамика

Той прави така, че колата да ускорява настоятелно и с лекота. Спринтът до 100 км/ч отнема нелошите за сегмента 7.8 сек., а максималната скорост е ограничена на 180 км/ч подобно на всички нови модели на Volvo. Добри думи заслужава и автоматикът e-CVT, който макар да е безстепенен, има изкуствено разграфени предавки, които се усещат при „смяна“ и за разлика от своите предшественици успява да намери винаги адекватните обороти.

Но най-големият плюс на този задвижващ организъм е изключително скромната консумация на гориво. Чисто новите и неразработени коли по време на теста отчетоха разход около 5 л на 100 км.

Под капака

Двигател – бензинов + електрически

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1993 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) – 184 к.с.

Въртящ момент – 315 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7.8 сек.

Максимална скорост – 180 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 4.7-5.0 л/100км

Емисии на CO2 – 108-114 г/км

Резервоар – 40 л

Маса – 1517 кг

Цена – от 65 990 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 116 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *