Grand Cherokee 2014: Уби единствения си недостатък

8-степенен автоматик смъква разхода под 10 л на 100 км

P9280014.JPGГеорги Колев

Четвъртото поколение на Jeep Grand Cherokee си е един невероятен автомобил, изпипан отвсякъде почти до съвършенство. Единственият му по-сериозен недостатък беше петстепенната автоматична скоростна кутия, наследство от разтрогнатата дружба с Mercedes-Benz.

Просто беше стара и не пасваше на рафинирания характер на гранда. Работеше малко по-мудно и насечено, правейки разхода на гориво не съвсем приемлив за европейските разбирания (12-13 л на 100 км за 3-литров дизелов двигател при спокойно каране). Но пък беше пренебрежим компромис на фона на чувствително по-ниската цена на автомобила от тази на европейските му конкуренти с аналогични характеристики.

Трансмисия

P9280029.JPGХората от Jeep решиха да не чакат дълго и едва две години, след като представиха модела в Европа му направиха фейслифт. Основната причина е именно въвеждането на нова 8-степенна автоматична трансмисия, разработена от най-сериозното име в сектора ZF (скоростните им кутии се ползват от марки като Rolls Royce, Bentley, Jaguar, BMW, Land Rover и др.). Адаптирана към всъдехода, тя подобрява поведението му както при офроуд, така и на пътя, благодарение на огромния си диапазон от предавателни числа и над 40-те електронно регулирани схеми за превключване на предавките, според конкретните условия. Така разполагате с много къса първа скорост, идеална за тежък офроуд или за теглене на тежки товари (вече до 3500 кг) и изключително дълга осма, намаляваща оборотите при равномерно темпо на дълъг път. Преминаването от една предавка на друга става изключително бързо и неусетно, без прекъсване на тягата и замисляне, а работата на трансмисията се нагажда не само към пътните условия, но и към стила ви на шофиране. Освен подобрените възможности и осезателно по-приятното усещане при шофиране, новият 8-степенен автоматик има още един изключително важен плюс – разходът на гориво е намален според производителя с 10% (от 8.2 л на 7.5 л на 100 км в комбиниран цикъл), а според бордовия компютър с около 3 литра до едва 9.6 л на 100 км.

А двигателят на тестовия автомобил е същият дизелов 3-литров V6, производство на Fiat, какъвто бе и преди фейслифта. Пак заради трансмисията, той вече успява да впрегне 250 коня (срещу 241 преди фейслифта), а въртящият момент достига цели 570 Нм (срещу 550 с предишната трансмисия). Ускорението до 100 км/ч става за 8.2 сек., а максималната скорост е 202 км/ч. При тази същинска лавина от въртящ момент, чийто максимум е наличен от едва 1800 об./мин., нали не мислите, че изпреварванията са някакъв проблем? Когато се придвижвате плавно, от двойните 8.9-сантиметрови накрайници на изпускателната система не излиза почти никакъв звук, благодарение на шумозаглушителя и двойния резонатор. При по-сериозен натиск на газта те изръмжават страховито, отприщвайки потенциала на двигателя.

Първа класа

P9280027.JPGПо принцип от истинските офроудъри, които познайте защо у нас под общ знаменател наричаме джипове, не може да се очаква особен комфорт на возене. На Jeep Grand Cherokee обаче могат да му завидят половината лимузини на пазара, тъй като е „построен” върху платформата на новия Mercedes-Benz ML и е носен от мекотата на въздушното окачване. С него автомобилът „яде” километрите абсолютно неусетно както за шофьора, така и за пътниците, а неравностите се поглъщат с кадифена мекота. Освен да ви глези, въздушното окачване намира приложение и при офроуд. То има четири нива на височина – за по-добра стабилност на асфалт стандартният просвет е 21.8 см, но в най-напомпано състояние достига до цели 27 см, т.е. спокойно може да преодолеете дори заспало на пътя ви животно. Вътрешната повърхност над калниците пък е покрита с мека материя, за да се намали шумът от ударите на камъчета.

Фейслифтът е намерил и външно изражение. Основните промени са в светлините, които вече имат LED диоди. Подписът на модела – масивната предна решетка със седем вертикални отвора е станала още по-изразителна, правейки Grand Cherokee да изглежда надменен. Отвътре безкомпромисният лукс е допълнен от модерни технологии. Таблото пред водача вече е дигитално със 7-инчов TFT дисплей, а новата мултимедия в централната конзола се хвали с огромен 8.4-инчов чувствителен на допир екран. Лостът на трансмисията е оформен в самолетна стилистика. Пътниците се глезят от луксозен салон от перфорирана кожа, декоративни елементи от нелакирано дърво, огромен панорамен покрив, който се отваря наполовина, регулиращи се облегалки и на задните седалки и разточителен простор. Атмосферата е като в истински гранд. Всички тези промени са се отразили на цената в посока нагоре. Тестовият автомобил е станал с около 2000 лв. по-скъп от аналогичния му предшественик, но все още продължава да е далеч по-евтин от европейските си конкуренти.

Офроуд диктатор

P9280021.JPGСистемата за задвижване на четирите колела Quadra-Drive II 4WD е със заден диференциал с електронно управление и ограничено приплъзване, като има и понижаваща предавка. В нормални условия въртящият момент е разпределен в съотношение 48 на 52% между предния и задния мост. При загуба на сцепление, на което и да е колело системата моментално разпределя тягата между останалите, които са здраво стъпили на пътя. Интересното тук е, че въртящият момент може да се прехвърля не само между предния и задния мост, но и между различни комбинации от колела, както и върху само едно единствено. Това на практика означава, че трябва да сте голям инат, за да успеете да заседнете някъде. На помощ при офроуд идва и системата Selec-Terrain, която дава възможност да се изберат пет различни настройки според терена – автоматична, пясък, кал, сняг и каменист терен, регулирайки оптимално настройките на двигателя и окачването.

Под капака

P9280039.JPGДвигател дизелов

Брой цилиндри 6

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2987 куб.см.

Мощност в к.с. 250 к.с. (при 4000 об.)

Въртящ момент 570 Нм (при 1800 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 8.2 сек.

Максимална скорост 202 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 9.3 л/100км
  • Извънградско 6.5 л/100км
  • Смесен цикъл 7.5 л/100км

Емисии на CO2 198 г/км

Маса 2403 кг

Резервоар 93.5 л

Цена от 72 800 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 26.10.2013 г.

Снимки: Авторът

(Visited 8 963 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *