Ford Transit: Подиграва се с математиката

Натоварен догоре бус гори 7.2 л на 100 км

SA559576.JPG

Георги Колев

Гледам показанията на бордовия компютър и направо не мога да повярвам на очите си. 7.2 л на 100 км среден разход на гориво! Удивителната е, защото в случая не говорим за малка градска кола, а за цял микробус, тежащ 2840 кг, с двама души в кабината (общо около 180 кг) и още 400 кг товар отзад. Направо невероятно постижение за последното поколение на Ford Transit ECOnetic с новия 2.2-литров дизелов двигател.

Основният „виновник” за нереално скромния разход е новият глобален двигател на Ford – Duratorq TDCi, който ще се предлага за цялата гама на Transit от 2012 г. Моторът е с повишена икономичност и намалени нива на отделяни вредни емисии, благодарение на новото поколение за директно впръскване на горивото common rail с пиезо инжектори, работещо при повишено налягане от 1800 бара, турбина с променлива геометрия и др. Той вече покрива строгия екологичен стандарт Евро 5. Същевременно с това обаче е с увеличена мощност (между 100 и 155 конски сили) в сравнение с 2.2 и 2.4-литровите си предшественици и с по-висок максимален въртящ момент (от 310 до 385 Нм). Освен, че ви спестява гориво с новата си технология, двигателят намалява чувствително и разходите в сервиза, тъй като интервалът за обслужването му е удължен на 50 000 км.

ЕCO Pack

SA559569.JPG

Другото нововъведение, допринасящо за икономичността и екологичността на Transit е т. нар. ECO Pack. Той включва старт/стоп система, която загасва двигателя при спряло положение на автомобила, например при престой на светофар и отново го стартира при натискане на съединителя, както и ограничител на скоростта до 110 км/ч. Пакетът ще се предлага стандартно за всички варианти на буса с новото поколение двигатели.

Тествахме „най-зеления” Transit 100PS FT280 ECOnetic с късо междуосие и нисък покрив. За задвижването му се грижат предните колела (както и при вариантите със 125 и 140 к.с.). Най-мощният вариант със 155 к.с. и 385 Нм е със задно задвижване, а клиентите могат да изберат и вариант с 4х4 (който вече се предлага и във версията със 100 к.с. и 310 Нм). При ECOnetic освен споменатия ECO Pack, за икономията на гориво се грижи и „умна” регенерираща система за зареждане на акумулатора, както и система за управление на енергийните потоци от и към батерията. На практика първата система пренасочва отделяната кинетична енергия при спиране и движение по инерция към алтернатора и така разтоварва двигателя при обслужването на електрическите консуматори в автомобила и зареждането на акумулатора. Когато акумулаторът е зареден над 80% втората система освобождава алтернатора, с което също разтоварва двигателя. Резултатът е икономия на гориво и намаляване на вредните емисии. Производителят обещава смесен разход на гориво от 6.55 л на 100 км, когато използвате ограничителя на скоростта до 110 км/ч и 6.74 л, когато го изключите. Изключването става от бутон Eco на таблото пред водача, който освен ограничителя, изключва и старт/стоп системата. Както вече споменах, разходът по време на теста се колебаеше между 7.2 и 7.5 л на 100 км, а тестовият автомобил пренасяше в товарния си отсек специална конструкция с маса точно 400 кг.

Пъргав

Въпреки тежкия товар Transit е сравнително пъргав на пътя. Тъй като разполагате със сериозния въртящ момент от 310 Нм спокойно може да поддържате равномерно темпо дори и с ниска скорост на по-висока предавка, а когато настъпите газта да разполагате със стабилна тяга. Новост е и шестстепенната механична скоростна кутия, която допълнително допринася за икономията на гориво. Тя е с оптимални настройки, така че да осигурява мощно потегляне при натоварен автомобил, чрез по-къса първа предавка и икономично шофиране при дълги преходи с дългата си шеста. В сравнение със сегашните 5 и 6-степенни трансмисии, новата позволява движение на шеста скорост със съответно 650 или 250 оборота по-малко, което освен, че икономисва гориво, намалява чувствително и нивата на шум в купето. Може би затова от Ford определят новия си Transit като най-тихия досега.

SA559559.JPG

Кабината предлага добър комфорт за водача и пътника до него, така че да не слязат капнали от умора в края на работния си ден. Воланът е същият като при леките автомобили на Ford, което прави шофирането и маневрирането много лесно. Отвсякъде сте заобиколени с много умно измислени помощници като поставки за чаши, бутилки, документи, чанти, дори поставка за лаптоп. Музикалната система е Sony с прекрасно качество на звука, като разполагате и с възможност да включите iPod към нея. Най-голямото улеснение за водача обаче е камерата за движение назад, която прави безпроблемно паркирането и приближаването до товарни рампи на новия Transit.

SA559561.jpg

За всяка нужда

Гъвкавостта на Ford Transit е пословична и е най-съществената причина до момента от модела да са реализирани над 6.3 милиона продажби. Освен, че е единственият пълноразмерен ван на пазара, който предлага всички видове задвижване – предно, задно и 4х4 на една и съща платформа, клиентите могат да избират между три междуосия, четири варианта на дължина и три височини на покрива. Товарните версии се предлагат с обем на отсека между 6.5 и 14.3 куб. м, а брутната маса на превозното средство варира между 2.4 и 4.6 тона. Пътническите версии се предлагат с капацитет между 8-9 места за Tourneo, до 13/17 места за вариантите Bus. Освен това се предлагат и версиите Single Cab и Double Cab, със или без собствени товарни легла, които дават възможност за монтиране на най-различни видове каросерии.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 2198 куб.см.

Мощност в к.с. 100 к.с.

Въртящ момент 310 Нм

Консумация на гориво

  • с ограничител на скоростта 6.55 л/100км
  • без ограничител 6.74 л/100км

Емисии на CO2

  • с ограничител 173 г/км

  • без ограничител 178 г/км

Собствена маса 2840 кг

Товароносимост 3500 кг

Товарна дължина 2582 мм

Товарна ширина 1762 мм

Товарна височина 1430 мм

Товарен обем 6,05/5,62 куб. м

Източник: в. „Телеграф“, 10.09.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 9 794 times, 1 visits today)

3 Comments

  • mehmet каза:

    na armaturnoto mi tablo izleze udivitelen znak s oranjevva svetlina i neste da varvi kolata ne se vkluchva turboto busa e ford transit 2013godina 2kubika 125konq tranist 300 znae li nqkoy kakvo e problema na busa

  • mehmet каза:

    imam ford tranist 2013godina s dizelov motor problema mi e sledniqt v armaturnoto tablo pokazva udivitelen znak s oranjev cvqt i neste da varvi smisal nqmq mostnost v busa ot kakvo moje da e

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *