Ford Mustang Mach-E: Адреналин и спокойствие (ВИДЕО)

Спортна динамика, дълъг пробег и впечатляващ дизайн

Ford се хвърля вабанк на най-новия и все още не напълно превзет фронт на автомобилния пазар – този на електромобилите. В момента той е доминиран от съвременните пионери на електрическата мобилност Tesla, но все още тук има колкото искаш „място под слънцето“. И за да демонстрират сериозността на намеренията си, от синия овал яхват най-бързия си кон в тази битка – иконата Mustang. Изключително рисковано решение, което обаче показва смелост и непоколебима решителност.

На пръв поглед Mustang Mach-E няма нищо общо с легендарния американски мъсълкар, чието име носи (което ядоса немалко заклети фенове на модела). Вместо 5-литров V8 под предния капак имате… багажник с 81 л обем. Ауспуси, които да респектират с брутален звук също няма. Но пък не изхвърляте никакви вредни емисии в атмосферата при движение. Самата кола се е превърнала от двуврато спортно купе в SUV с място за петима възрастни в салона…

Определено е по-лесно да се открият различията, отколкото приликите между мустангите на 20 и 21 век. Но това не означава, че сходства няма. Зад всяка автомобилна концепция освен форма, инженерни решения и т.н., стои и някаква идея. И именно идеята за свободата да си готин и да живееш с наслада е най-сериозната допирна точка между двата диаметрално противоположни мустанга. Затова Mustang Mach-E изглежда впечатляващо и може да ви достави истински адреналин зад волана.

Атлет

Макар да е придобил формата на SUV купе, той някак си прилича на Mustang. Пропорциите му излъчват сила. Дълъг е 4728 мм и висок 1625 мм, но е много широк – 2097 мм. Като прибавим към това впечатляващото междуосие от 2984 мм, получаваме осанка на атлет. За запазване на мустангската харизма помагат характерното за модела оформление на предната „решетка“, светлините и изваяните мускулести извивки на капака на „мотора“. Те преливат в една изключително атрактивна, пулсираща от живот купе линия на профила, за да отведат окото към подчертано спортната задница със стопове в характерния за Mustang агресивен стил. Готин детайл са вратите, отварящи се с копчета, реално без дръжки, а с едни малки „палчета“. Колата може да се отключва и през телефона ви или с ПИН код, въвеждан на шофьорската врата. Резултатът от всичко това е може би първият естетичен и атлетичен дизайн на електромобил, особено когато говорим за SUV сегмента. Кола, която определено ви кара да се чувствате готин.

Космос

Отвътре е космос. Волан, малък екран зад него и един огромен таблет с диагонал 15.5 инча на централната конзола, от който се командва всичко в колата. Качеството на материалите е на неочаквано от марката ниво (в пъти по-добро от тези на стандартния Mustang), а за да е кефът пълен разполагате и с премиум аудио система на датските гурута в озвучаването Bang & Olufsen. Салонът е по-скоро комфортен, отколкото спортен, макар че тапицираните в черна перфорирана кожа седалки с контрастни червени шевове „понамирисват“ леко на спорт. Особено впечатляващ е просторът в купето. Той превъзхожда този в конвенционални автомобили с по-големи габарити, благодарение на огромното междуосие и липсата на много компоненти по задвижването, с каквито разполагат автомобилите с ДВГ. Огромният панорамен покрив пък облива всичко в естествена светлина, засилвайки още повече усещането за простор. Но вероятно на него се дължи и единственият недостатък, който успях да открия – малко повечко шум в купето при движение с по-висока скорост. Освен споменатия багажник отпред, имате и доста приличен отзад с обем от 405 л, които нарастват до 1420 л при спускане на задните облегалки. Тоест това е първият практичен Mustang в историята.

Светкавица

Тестовият Mustang Mach-E бе в средната като силови характеристики версия, с ниво на оборудване First Edition. Тя разчита на два електромотра, разположени на двата моста, които осигуряват 4х4 задвижване. Конските сили тук са 351, а въртящият момент 580. Захранването идва от по-голямата от двете предлагани батерии с използваем капацитет от 88 кВтч. Двигателите са способни да изстрелят 2.2-тонния всъдеход до 100 км/ч за спортните 5.1 сек. Усещането при максимално ускорение от място обаче е много по-вълнуващо от това в автомобил с ДВГ с подобна динамика. Тук огромният въртящ момент връхлита асфалта от мига, в който пипнете ускорителния педал и ви залепят плътно за седалката, зареждайки ви с високи дози адреналин. Затова „ластиците“ по светофарите са обречена кауза за колите с ДВГ. Максималната скорост обаче е ограничена на 180 км/ч от съображения за ефективност.

Ефективност

А ефективността е не по-малко впечатляваща от дизайна и силовите ресурси на Mustang Mach-E. От Ford обещават, че тази версия може да измине 540 км с едно зареждане, а в градски условия до цели 642 км. Тестът се проведе през януари с температури около и под нулата, като колата е нощувала само на открито, което се отразява зле на пробега. Но въпреки това с едно зареждане спокойно можеше да бъдат изминати над 350 км. Тоест лятото не бихте имали никакъв проблем да стигнете от София до морето без дозареждане. Причината е, че освен бърз и адреналинов, Mustang Mach-E може да бъде и много икономичен, благодарение на чудесната си аеродинамика. Макар и в зимни условия на извънградско тестовата кола смъкна разхода до 16 кВтч на 100 км, което е доста ниска консумация за електромобил с такава мощност и габарити.

На бързозарядна станция Mustang Mach-E може да поеме до 150 кВт прав ток, които да заредят батерията от 10 до 80% в рамките на 45 мин. За 10 мин. пък може да си осигурите пробег за над 100 км. Остава само да откриете толкова мощна станция. Със спадането на мощността на станцията, логично се увеличава времето за зареждане. Стандартно автомобилът идва с два кабела – бърз Type 2 и за обикновен домашен контакт.

Гама

Базовата версия на модела се предлага с един електромотор, задвижващ задния мост с 269 к.с. и по-малката батерия с 68 кВтч използваем капацитет. Същия вариант го има и с по-голямата батерия от 88 кВтч, само че тук конските сили са 294 (това е и версията с най-голям обещаван пробег от 610 км). Версиите с два електромотра и 4х4 се предлагат с 269 к.с. при батерията с 68 кВтч и споменатата с 351 к.с. (88 кВтч). На върха на гамата пък е Mustang Mach-E GT с 4х4 и голямата батерия, който достига мощност от 487 к.с. и бруталния въртящ момент от 860 Нм, изстрелващи ви до 100 км/ч за 3.7 сек.

На пътя

В поведението на пътя на Mustang Mach-E е търсен баланс между динамичност на управлението и комфорт на возене за повече километри. Монтираната в пода тежка батерия смъква центъра на тежестта. Отделно, макар да се води SUV, пътният просвет е сравнително скромен (145 мм). Това в комбинация с широката стъпка на колелата и огромното междуосие, означава само едно – колата буквално залепва в завоите и ви кара да забравите масата й от 2.2 тона. Окачването е настроено за повече информативност, поради което усещате всяка гънка на асфалта. В същото време обаче отработва неравностите грамотно за стотици километри комфортно пътуване.

Шофьорът разполага с три режима на управление – нормалният, наречен Active, икономичен Whisper (шепот) и спортен Untamed (неопитомен). Освен отзивчивостта на ускорението и съпротивлението на волана, нормалният и неопитоменият вкарват и изкуствен V8 звук при ускорение в купето (спокойно, може да се изключва). За града разполагате и с функция за управление с един педал, която толкова засилва регенериращата функция на двигателите, че колата спира на място щом пуснете „газта“, без да се налага да ползвате спирачката.

Заключение

В заключение – Ford прави наистина сериозна заявка да разбърка картите на пазара на електромобили. Mustang Mach-E ви дава адреналин с динамиката си и спокойствие с пробега си. Все още у нас няма официална ценова листа на модела, но базовата версия се очаква да започва от малко под 100 000 лв., а тестовата модификация е около 120 000 лв. Това прави съотношението цена-предлагане едно от най-добрите на пазара към момента. Чисто като субективна оценка пък без съмнение го поставям на първо място сред себеподобните по отношение на дизайна. Там Mustang Mach-E дръпва с голяма преднина.

Под капака

Двигател – два електрически

Задвижване на колелата – 4х4

Мощност в к.с. – 351 к.с.

Въртящ момент – 580 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 5.1 сек.

Максимална скорост – 180 км/ч

Пробег – до 540 км (WLTP)

Пробег градско – до 642 км (WLTP)

Капацитет на батерията – 88 кВтч (използваем)

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 2182 кг

Снимки: Авторът, Ford

(Visited 2 500 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *