Ford Mustang Mach 1 е пистово чудовище

Ford обяви, че лимитираната серия от изумителния Mustang Mach 1 за първи път ще бъде достъпен и за клиентите в Европа.

Дебютирайки в Европа на фестивала на скоростта Goodwood SpeedWeek, който се провежда в Западен Съсекс, Великобритания, както и пред глобалната виртуална публика, Mach 1 представлява най-доброто постижение, което Mustang някога е предлагал на клиентите в Европа.

Ефективността е повишена до ниво, достойно за емблематичния оригинал, лимитирания Mach 1 moniker, със сериозно подобрена аеродинамика, специално калибриран 5.0-литров V8 двигател с мощност 460 к.с. и подобрено охлаждане за изключително представяне на писта.

Mach 1 е и първият сериен Mustang в Европа, предлаган с високоефективна TREMEC шестстепенна ръчна скоростна кутия, включоително с технология за съвпадение на оборотите, осигуряваща безпроблемно превключване, както и с подобрена система за охлаждане на маслото, гарантираща безкомпромисно шофиране. Клиентите могат алтернативно да изберат 10-степенната автоматична скоростна кутия на Ford, включваща модернизиран охладител на маслото, управление с пера от волана и прекалибриран софтуер за оптимизирано представяне при пътни и пистови условия.

Уникалната настройка на окачването допълнително подобрява пътните характеристики и готовността за писта. Специално калибрираните амортисьори MagneRide 1 и поръчковите пружини, стабилизиращите щанги и спецификациите на втулките осигуряват подобрен контрол и реакция при високи натоварвания в завои. Усъвършенстван електрически сервоусилвател (EPAS) позволява на Mach 1 да предлага най-прецизното управление от Mustang в Европа досега.

В допълнение към заявките си за съвършено изпълнение, Mustang Mach 1 носи белезите на външния дизайн, припомнящ емблематичните Mach 1 Mustang автомобили от 60-те и 70-те години на миналия век, с дръзки линии на капака, стилизирани странични ивици на каросерията и уникални 19-инчови алуминиеви джанти. Лимитираният модел се предлага в уникален набор от осем комбинации от цветове, ивици и контрастни линии на каросерията, отразяващи отличителния дизайн на оригиналния автомобил. Всеки Mustang Mach 1 е индивидуално номериран с отличителна плака според реда на изработката му.

Mustang Mach 1 разполага с версия с 460 к.с. на 5,0-литровия V8 изцяло алуминиев бензинов двигател на Ford – специално модифициран за подобрена производителност, както на пътя, така и на пистата. Свободният въздушен поток в двигателя се увеличава от отворената индукционна система, всмукателния колектор и дроселната клапа 87 мм, които са същите при модела Mustang Shelby GT350, достъпен за клиентите на Ford в Северна Америка. Подобрението работи заедно с калибриран софтуер за управление на двигателя и комбинация от впръскване на гориво с ниско налягане и директно впръскване на гориво под високо налягане за червена линия при 7500 об/мин. Максималната мощност се доставя при 7500 оборота в минута, а върховият въртящ момент от 529 Нм и се доставя при 4600 оборота в минута.

Допълнителен охладител за маслото, който също е споделен с Shelby GT350, работи заедно с нов адаптер за маслен филтър, за да осигури оптимален поток на маслото и постоянна работа при големи натоварвания. Уникално настроеният активен изпускателен клапан на Mach 1 разполага с четири бр. 4,5-инчови накрайници за допълнително подобряване на безпогрешно разпознаваемия звук от осемцилидровия двигател на Ford.

Изборът на опции за трансмисия е проектиран да максимизира производителността, управляемостта и възможностите за проследяване. Шестстепенната ръчна скоростна кутия TREMEC 3160 използва съединител с два диска, за да управлява удобно агресивните промени в предавките с висока скорост на въртене и да осигурява кратък ход за бързи, последователни превключвания, които оптимизират динамиката и удоволствието от управлението. Моделите Mustang Mach 1 с ръчни скорости също са стандартно оборудвани с диференциал с ограничено приплъзване, подобряващ сцеплението, както при движение по права линия, така и при излизане от завоите.

Mustang Mach 1 се възползва от поредица аеродинамични подобрения, които допринасят за оптимизиране на динамиката и за отличителния външен вид, отдаващ почит на стилните оригинални модели. Уникалната конфигурация отпред включва нова горна решетка от две части, нова долна решетка и сплитер, както и нови странични решетки. Всички те допринасят за подобрените аеродинамични и охлаждащи характеристики. Mustang Mach 1 създава 22% повече притискаща сила от Mustang GT, която се поддържа от заден дифузьор, споделен с модела Mustang Shelby GT500 (достъпен само за клиентите на Ford в САЩ) и по-дълга подложка, която включва специални ребра, насочващи охлаждащия въздух към спирачките. Формата на предния сплитер е проектирана да осигурява увеличена притискаща сила за подобрено сцепление на пистата, докато поръчковият едноетажен заден спойлер е съобразен с аеродинамиката отпред, за да осигури перфектния баланс на повдигане отпред назад.

Представен за първи път през 1969 г., Mustang Mach 1 допълва постиженията на модела Mustang GT с редица подобрения, включително по-мощни V8 двигатели, състезателно окачване и стил. Първото поколение Mach 1 поставя 295 рекорда за скорост и издръжливост, а състезателните отбори, които го използват, печелят рали шампионати през 1969 и 1970 г. Нови или актуализирани версии са въведени през 1971, 1974 и 2003. Повече от 300 000 автомобила Mustang Mach 1 са произведени от 1969 г. насам.

Снимки: Ford

(Visited 993 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *