Ford Mustang Mach 1: Душевна нирвана (ВИДЕО)

Прецизен контрол от състезателните писти за американските мускули

Днес роним сълзи. Това великолепно чудовище, което виждате на снимките слиза от конвейера. 2023-а беше последната година, в която настоящото поколение на легендата Ford Mustang се произвеждаше, а посоката, в която автомобилизмът върви ни прави много тревожни.

Още преди първата сълза да е тупнала на земята обаче от синия овал ни карат отново да се усмихнем, представяйки новото поколение на Mustang. Спокойно, то ще бъде съвсем истинско, незасегнато от „веган“ вълната – отново със смразяващ дизайн, 5-литров V8, гърмящи ауспуси…

This slideshow requires JavaScript.

И по някакъв начин американците ще успеят да зарадват с него и угнетените европейци, заобикаляйки драконовските еконорми.

 

Скоростта на звука

 

Какво обаче е Mustang Mach 1 и защо е кръстен на скоростта на звука? Родена през 60-те, това е Performance версия на стандартния Mustang.

В настоящето е доработено GT със споменатия 5-литров V8, което получава няколко заемки от пистите, за още по-вълнуващо изживяване. Самият могъщ атмосферен мотор е получил 10 к.с. сили отгоре или общо 460, а въртящият момент е изобилните за атмосферка 529 Нм. Това е най-бързият сериен Mustang, достъпен в Европа (Shelby версиите не се предлагат официално тук), вдигайки 100 км/ч за 4.4 сек., когато е окомплектован с 10-степенен автоматик.

Ако решите да изберете 6-степенната ръчка, ще изостанете в спринта с 0.4 сек., но едва ли ще ви пука, защото удоволствието да обуздавате ръчно 460 к.с. не се среща всеки ден. Самият скоростен лост с ретро бяла топка също е страхотен. Освен това скоростната кутия идва директно от Shelby GT350 и дава сама междинна газ, за да синхронизира оборотите на мотора и трансмисията когато смъквате предавки. Който е изпитвал това усещане, ще ни разбере – еквивалентно е на душевна нирвана.

 

Ръчка или 10-степенен автомат

 

Имахме щастието да се насладим и на двете версии – с ръчни и автоматични скорости. Дали бихме платили около 6000 лв. повече за 10-степенния автоматик? По-скоро не.

This slideshow requires JavaScript.

Предпочитаме суровата първичност на ръчката пред 0.4 сек. в спринта. Макар и настройката на автоматика с двигателя да заслужава само суперлативи заради незабавните си реакции. Общото е, че и в двете версии, дадете ли газ, тръпките от изпускателната система пропълзяват директно по гръбнака ви от страхотните спортни седалки с ретро дизайн (като опция се предлагат и състезателни Recaro).

Изберете ли спортен режим или такъв за писта пък гърнетата буквално започват да гърмят. Казахме ли вече „душевна нирвана“?

Сигурно си мислите, че американски мъсъл кар с 5-литров V8 ще гори като танк? 14 л на 100 км как ви струват, много ли са за 460 к.с.? При това, споменатата цифра е според бордовия компютър, от Ford обещават, че Mustang Mach 1 може да се задоволи и с 11.7 л на 100 км в смесен цикъл на шофиране.

 

От пистата

 

Пак от Shelby GT350 са взети всмукателният колектор, адаптерът за масления филтър, радиаторът за моторното масло, охлаждането на задния диференциал, задният дифузьор и удълженият под на автомобила.

Идеята е колата да издържа по-дълго на високи натоварвания и да залепва по-стабилно на пътя (или на пистата). Диференциалът пък е с механичен блокаж, а адаптивното окачване е серийно и допълнително усъвършенствано за модела, което носи още по-добра стабилност в завоите. Така Mach 1 се подиграва на масово битуващото в Европа клише, че американските мъсъл карс са много бързи направо, но не могат да завиват.

А номерът на шасито, изписан на таблото пред пасажера ви подсказва, че това е по-специален автомобил, произведен в лимитиран тираж.

 

Ежедневна увереност

 

Пробвахме го в зимна обстановка на хлъзгави пътища. Или казано по друг начин – не най-подходящите условия за директна спортна кола с 460 к. с. на задно предаване.

Проблеми със сцеплението и стабилността обаче не срещнахме. Напротив, управлението вдъхва изключителна увереност с бръснарската си прецизност, така че няма да имате никакъв проблем дори да изберете Mach 1 за ежедневната си кола. Когато пътят изсъхна и пробвахме режимите, пък се уверихме и в друго – с изключително директното си управление, тази кола би се чувствала като у дома си и на пистата.

Една чудесно дозирана симбиоза между ежедневна приложимост и състезателен адреналин. Между сурови американски мускули и прецизен контрол, който не отстъпва на най-добрите европейски примери в това отношение. Освен в цената, при това чувствително…

 

Под капака

Двигател – бензинов V8

Брой цилиндри – 8

Задвижване на колелата – задно

Работен обем – 5038 куб.см.

Мощност в к.с. – 460 к.с. (при 7250 об.)

Въртящ момент – 529 Нм (при 4800 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 4.4 сек.

Максимална скорост – 250 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 11.7 л/100 км

Емисии на CO2 – 270 г/км

Резервоар – 61 л

Маса – 1801 кг

Цена – от 139 800 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът, Ford

Видео: Авторът

(Visited 2 504 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *