Ford Mustang 5.0: Старата школа (ВИДЕО)

5-литровият V8 кара задницата да танцува, а гърбът ви да изтръпва

Брутален дизайн, могъщ 5-литров V8 двигател, танцуваща задница, душмански звук от гърнетата… Ето това е една истинска кола от старата школа.

Не, че Ford Mustang не предлага модерни технологии – предлага и то от най-съвременните. Но остава верен на истинския автомобилизъм. Онзи който ви предизвиква, пристрастява, опиянява, поти дланите и кара гръбнака ви да изтръпва. А когато цялата тази натурална автомобилна есенция ви се стовари директно върху главата, поради липсата на покрив, то емоцията направо може да взриви мозъка ви.

Гюрукът е мек и се сгъва за секунди между задните седалки и багажника. Така не отнема допълнително от обема му и разполагате с цели 332 л за багаж, което е наистина впечатляващо за кабриолет.

Но да започнем от сърцето на дивия кон – двигателя. Както стана дума, обемът му е от цели 5 литра, а цилиндрите са 8, подредени V-образно, типично за добрите стари американски „мъсъл кар“ автомобили. И като всяко истинско нещо, той е опазен от „синтетика“, т.е. е атмосферен (не, че в турбото има нещо лошо). Това прави разгръщането му равномерно, настоятелно, постоянно и предвидимо. И адски вълнуващо, когато повишите оборотите до червено. Но най-якото от всичко е истинският суров грохот, носещ се от гърнетата, който е основна съставка в магията на Mustang, запленила толкова последователи по цялото земно кълбо.

Буйства

Мощността на мотора достига внушителните 418 к.с., а въртящият момент е цели 530 Нм. Това обяснява защо задницата трудно се задържа в права посока, когато подадете повечко газ, макар колата да беше във версия с 6-степенна автоматична скоростна кутия (предлага се и с ръчни скорости).

Дори и при прав волан, всяко по-непремерено настъпване на десния педал ви подсказва, че с това добиче шега не бива. Разбира се, има системи за стабилност, които се намесват, но са така настроени, че да ви спасят след поднасянето, а не да го предотвратят, скопявайки удоволствието. Има си обаче и един бутон, който ги изключва, както и режим за писта, при който обяздването на дивото живото остава изцяло във ваши ръце (другите режими са нормален, спортен и за дъжд). И може да се забавлявате истински, но поемайки пълната отговорност за действията си. Който наистина обича шофирането ще оцени това, все по-рядко срещано откровено отношение от спортните автомобили.

Ускорението от място до 100 км/ч отнема едва 4.8 сек., а максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. Но, повярвайте ми, когато вятърът се шмугне под дрехите ви, а тялото ви тръпне от басовото гъргорене на изпускателната система, чиито вибрации пълзят по гръбнака ви, имате усещането, че сте яхнали изстреляно торпедо. Освен споменатите режими на шофиране, разполагате и със спортна предавка на трансмисията, която прави реакциите много по-бързи и директни. Твърдостта на волана се настройва самостоятелно от отделен бутон в три степени – комфортна, нормална и спортна.

Директен

А това са все предпоставки да се насладите на великолепното изострено за вкуса на европейските клиенти управление. Мъсъл кар беше и синоним на ракета на права отсечка, която обаче не се справя никак добре дойде ли време за завиване. Е, новият Mustang разбива това клише на пух и прах. Той има твърда конструкция, стегнато окачване и супер директно управление, което е истинско удоволствие за шофиране по нашите планински пътища. Там палавата задница, при добре дозирана газ и загряти гуми, се преобразява в инструмент за завиване с непосилна за обикновена кола скорост. Това ви показва, че всъщност Mustang предлага изключително сцепление, ако шофьорът знае как точно да го намери.

По принцип като чуя американски 5-литров V8 двигател си представям истински водовъртеж в резервоара, но след теста бордовият компютър отчете консумация от 15.4 л на 100 км (от Ford обещават смесен разход от 12 л). По-готиното беше, че при поддържане на 140 км/ч по магистралата, огромният мотор си отдъхва на 2500 об./мин. и гори около 13 л на 100 км. Разбира се, ако се отдадете на забавления 20 л на 100 км не ви мърдат.

Най-продаваната спортна кола в света, Европа и у нас

Американската икона Ford Mustang от миналата година вече се продава официално в Европа, в това число и България. Продава ли казах – тя направо „кърти“ пазара на спортни автомобили. Откакто се е появила за пръв път на бял свят през 1964 г. до ден днешен е най-продаваната спортна кола в САЩ, през миналата може да се похвали със същия успех в целия свят, включително на новия си пазар Европа, както и тук в България. Причината е, че е брутален като визия и мощност, а струва една идея повече от добре оборудван семеен седан, без да броим премиум марките. Пука ли ви при това положение, че макар да е оформен в стилистиката на пилотска кабина, интериорът предлага малко по-компромисно качество на материалите (това всъщност е нещо типично за всеки мъсъл кар)?

Под капака

Двигател бензинов

Брой цилиндри 8

Задвижване на колелата задно

Работен обем 4951 куб.см.

Мощност в к.с. 418 к.с. (при 6500 об.

Въртящ момент 530 Нм (при 4250 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 4.8 сек.

Максимална скорост 250 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 12.0 л/100км

Емисии на CO2 281 г/км

Маса 1792 кг

Резервоар 61 л

Цена от 96 700 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 102 500 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 19.08.2017 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 538 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.