Ford Kuga PHEV: Успешната формула

Минава над 50 км само на ток, гори 1.4 л бензин

Ford Kuga PHEV е най-продаваният плъг-ин хибрид в Европа за миналата година. Разбира се, бяхме нетърпеливи да разберем защо.

Според данните на Ford, собствениците на зареждащия се и в контакта Kuga PHEV, потенциално са спестили за една година еквивалентните CO2 емисии, които биха се отделили при пътуване от Лондон до Буенос Айрес и обратно. Причината е, че колата може да измине в електрически режим между 57 и 65 км в смесен режим на управление, а в изцяло градски условия – между 71 и 89 км. На бордовия компютър пред нас пише 40 км, но в доста мразовито утро. Дори и през зимата обаче може да не изгорите и капка бензин през делника, а осредненият пробег с уикенд пътешествията се равнява на разход на гориво от 1.4 л на 100 км, според производителя. Цифри, звучащи доста изкушаващо на фона на летящите цени на горивата, макар и у нас държавата да не предвижда никакви финансови или други стимули за собствениците на екологични превозни средства.

Система

Задвижването на Kuga PHEV е поверено на организъм от 2.5-литров атмосферен бензинов двигател със 152 к.с., работещ по цикъла на Аткинсън и електромотор със 132 к.с., който черпи енергия от 14.4-киловатчасова батерия. Общата изходна мощност на системата е 225 к.с. и 200 Нм. Като чуете два двигателя, сигурно си представяте и 4х4 задвижване, но тук случаят не е такъв. Силовите ресурси се предават само към предния мост от eCVT трансмисия с виртуални 8 предавки. Така че не се изкушавайте да излизате извън пътя на настилки с ниско сцепление. Различните режими на шофиране, управляващи контрола на сцеплението – нормален, спортен, еко, за хлъзгаво или дълбок сняг и пясък – също не могат да заместят истинското 4х4. Казваме го от опит.

Пъргав

На асфалт обаче се наслаждавате на мигновената пъргавина, характерна за електромобилите. Спринтът до 100 км/ч за 9.2 сек. не е впечатляващ, но моменталната отзивчивост при докосване на педала на газта ви кара да се чувствате по-бързи. Така е докато има достатъчно ток в батерията. Разчитате ли само на бензиновия мотор, устремът намалява и тишината на придвижване се заменя от характерния, „по-измъчен“ звук на мотора, работещ по цикъла на Аткинсън. Динамиката му е напълно достатъчна, за да поддържа адекватно темпо на извънградско, а хубавото е, че регенеративната функция постоянно вкарва някакъв заряд в батерията, който може да ползвате при нужда от по-пъргави изпреварвания. Освен това водачът сам може да реши кога да ползва електроенергията с режимите EV Auto, EV Now, EV Later и EV Charge. Разбира се, разходът на гориво на извънградско расте, но цифрите от 6-7 л на 100 км, също съвсем не са плашещи за средноразмерно SUV.

Макар Kuga PHEV да е по-тежка заради батерията, масата от 1844 кг, не е такава, която чувствително да влоши пътното поведение. Вози изненадващо комфортно и отработва неравностите брилянтно. Въпреки това характерното за Ford директно управление го откриваме и тук. Колата определено е приятна за каране.

Широко

Практичността на модела също не може да бъде подмината като говорим за причините за пазарния й успех. Толкова много място особено отзад и над главите на пасажерите ви кара да се чудите от къде се е намерило, на фона на външните сравнително компактни габарити. Kugа е с най-доброто в класа пространство за краката на втория ред – 1035 мм. Седалките се местят на релси напред-назад, а като се изтеглят напред, багажното пространство също не увеличава до най-доброто в класа с неговите 645 л (иначе е 405 л). Иначе в оформлението на интериора изненади няма. Все едно сте в новия Focus, което е добре, защото всичко е много прегледно подредено и удобно за използване.

Под капака

Двигатели – бензинов + електрически

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 2500 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) – 225 к.с.

Въртящ момент – 200 Нм

Батерия – 14.4 кВтч

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 9.2 сек.

Максимална скорост – 200 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 1.4 л/100км

Електрически пробег – 57-65 км

Емисии на CO2 – 32 г/км

Маса – 1844 кг

Цена – от 79 500 лв. с ДДС

Снимки: Авторът, Ford

(Visited 2 266 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *