Ford Explorer PHEV: US мускули, EU разход

457 коня „изпиват“ едва 10 л бензин, а теглят същинска гарсониера

Можете ли да повярвате, че това чудовище с 457 к.с. гори под 10 л бензин на 100 км? При това в реална употреба, иначе от Ford обещават смесена консумация от 3.1 л!

Колкото и абсурдно да ви звучат тези цифри на фона на всичко, което знаете за огромните американски всъдеходи, то те са самата истина. Разковничето е в плъг-ин хибридната технология на Ford Explorer, която е и причината моделът отново да бъде официално предлаган в екологично безкомпромисната Европа, след един неуспешен опит от 90-те за налагане на името (но реално не и на истинския американски модел).

Организъм

Под огромния преден капак на Explorer е поместен 3-литров V6 бензинов турбомотор с 363 к.с. и 555 Нм въртящ момент. Той е подпомаган от електромотр със 102 к.с. и 300 Нм, който черпи енергия от батерия с капацитет 13.6 кВтч, зареждаща се и от контакта. Общата изходна мощност на системата е внушителните 457 к.с. и още по-впечатляващият въртящ момент от 825 Нм. Сила, прехвърляна към четирите колела (но основно към задните) от 10-степенен автоматик, която е способна да изстреля този почти 2.5-тонен колос до 100 км/ч за спортните 6 сек.

За обещаваните 3.1 л на 100 км смесен разход на гориво, от Ford пък се подпират на факта, че при заредена батерия Explorer може да измине до 42 км в чист електрически режим. Така от понеделник до петък спокойно си щъкате из града само на ток, а уикендите се наслаждавате на един наистна бърз и мощен всъдеход, който дори и тогава няма да ви разори с разход на гориво. Защото плъг-ин хибридната технология не спира да работи, когато токът в батерията свърши. Системата за рекупериране на енергия при движение по инерция и спиране работи чудесно. Така винаги имате необходимия заряд за едно вълнуващо изпреварване, оставящо усещане за незабавната отзивчивост на електромобилите. Освен това системата разтоварва бензиновия двигател от всички консуматори на енергия в автомобила, а доста често го и изключва, когато си вдигнете крака от педала на газта. Ако си поиграете с бордкомпютъра ще установите, че при една разходка от около 700 км, основно магистрала и извънградско, то близо половината ви пробег е бил на електричество. Затова изписаните 10 л на 100 км на таблото пред вас са напълно реални.

Завива

Друг мит, който Explorer разби е, че американските автомобили са направени да завиват веднъж в сряда и веднъж в петък, а през останалото време – само направо. Бих казал, че поведението в завой на този гигант е повече от добро и по нищо не отстъпва на европейските си конкуренти, които са предимно от премиум производители. Нито заклащането е твърде притеснително, нито балансът на масите ви кара да отпускате газта преди завоите. Стабилност и предвидимост са двете думи, които най-точно описват пътното поведение. Единствената ми забележка е в малко по-недодяланото отработване на неравностите, но тези 2.5 тона имат нужда от по-твърди пружини.

За стабилността принос има и интелигентана система за 4х4, която изчислява сцеплението на всеки 10 милисекунди с помощта на множество сензори – за скорост, температура, буксуване и др. При необходимост прехвърля тяга и към предния мост със скорост от 100 милисекунди. Извън пътя пък може да разчитате на просвет от 204 мм и цели 7 режима на управление – нормален, спортен, за теглене, за хлъзгаво, за черни пътища, дълбок сняг, пясък и екологичен.

Разточителен

Американският гигант е дълъг над 5 метра, широк над 2, висок почти 1.8 и с междуосие над 3 м. Дизайнерите също са се постарали да подчертаят могъществото на Explorer с една мощна, надменна предница и четири накрайника на изпускателната система, открояващи се в иначе малко по-сдържаната задница. В общи линии, подгответе се да обирате погледите, качите ли се в тази кола.

Отвътре ви посрещат огромно пространство и 7 седалки, две от които сгънати в багажника. В 5-местна конфигурация, Explorer предлага товарен обем от рядко срещаните на нашия континент 1700 л.

This slideshow requires JavaScript.

Дори и когато ползвате 7-те места имате достатъчно място за багаж (635 л), а решите ли да превърнете автомобила в товарен, сгъвайки двата задни реда, получавате необятните 2274 л.

Неочаквано за мен от американски Ford, салонът беше направо луксозен. Вярно, тестовата кола бе във високото ниво на оборудване ST Line, но тапицирани в черна кожа с червени шевове седалки, предлагащи масажи за горната и долната част на тялото в няколко различни режима, са си истински лукс. Цялостното усещане за използваните материали в салона е на високо ниво, макар и на места да се откриват твърди пластмаси (все пак да не забравяме, че говорим за Ford). Огромният вертикален таблет на централната конзола също изглежда футуристично. Освен това работи доста бързо, интуитивно и адекватно, като разполагате и с гласов асистент. Ако тази форма не ви харесва, има и опция за хоризонтален екран. За да ползвате Apple CarPlay и Android Auto ви е нужна жица. Няма да съжалявате, ако си пуснете любимите парчета от телефона обаче, защото луксозната аудиосистема Bang & Olufsen с 14 тонколони и 980 вата мощност на звука, наистина ще ви доставят наслада за ухото и душата.

Цена

Когато за пръв път чух цената, започваща от 150 000 лв., малко се стреснах. Все пак говорим за Ford. Но ако се замислите, тя всъщност е най-големият му коз, защото това е един огромен, функционален всъдеход с разточително обурудване, впечатляващи мощност, динамика и особено разход. Както вече споменх, конкурентите му в Европа се броят на пръсти, производство са на премиум марки и цените са им доста по-стряскащи за аналогично предлагане. А да не забравяме, че Explorer е и плъг-ин хибрид, който може да се ползва като чист електромобил в града.

Под капака

Двигатели бензинов + електрически

Брой цилиндри 6

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 3000 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 457 к.с.

Въртящ момент (общ) 825 Нм

Батерия 13.6 кВтч

Ускорение (0 – 100 км/ч) 6 сек.

Максимална скорост 230 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл 3.1 л/100км

Електрически пробег до 42 км

Емисии на CO2 71 г/км

Маса 2466 кг

Цена от 149 000 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 512 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *