Ford e-Transit: Чиста сила

Електрическият бус не се плаши от работа и може да бъде забавен зад волана

Най-бързият бус, който сме карали до момента. И определено най-чистият. Изцяло електрическият Ford e-Transit е способен да доставя удоволствие и в работните дни!

Нека това, че е електрически не занижава очакванията към способностите му. Ford e-Transit има две височини на каросерията и три дължини. Ние вземаме за тест най-голямата, която предлага цели 15.1 куб. м товарно пространство и товароносимост до 3.5. При собствена маса от близо 2.7 тона, това означава, че може да натоварите малко над 800 кг, но ако това не ви стига има и версии, товарещи до 4.25 т. Всъщност опциите за модификации на каросерията според нуждите ви са цели 25. Чувствате ли се лишени от нещо? Със сигурност, ако живеете в държава, в чийто големи градове има ниско емисионни зони, а вие трябва да ги зареждате с някаква стока, ще припознаете e-Transit като спасител. У нас пък ще оцените ниските цени за зареждане, добрия пробег и възможността да паркирате безплатно в синя и зелена зона.

 

Шок по светофарите

 

Нека обаче се върнем на скоростта и удоволствието. Електрическият мотор на e-Transit задвижва само задния мост като предлага мощност от 184 к.с. и незабавен въртящ момент от 430 Нм в тестовата версия.

Най-мощната пък е с цели 269 к.с. По разбираеми причини от Ford не обявяват за колко секунди „вдига“ 100 км/ч, но ние проверихме от любопитство – 8.2 сек. (според неофициални засичания на специализирани издания)! Разбира се, тук всичко е относително и най-вече зависи от това колко сте го натоварили. Но е факт, че много водачи на леки автомобили остават сериозно озадачени по светофарите.

 

Пробег

 

Батерията е 400-волтова с капацитет от 68 кВтч, които според производителя биха ви стигнали за до 238 км в нашата версия и до 394 км в най-ефективната. Караме през едни от най-суровите зимни дни с температури под нулата и пробегът според бордовия компютър е около 160 км. Разходът пък е над 30 кВтч на 100 км.

This slideshow requires JavaScript.

Когато дойде време за зареждане, системата на e-Transit е способна да поеме прав ток с мощност до 115 кВт, които да заредят батерията от 15 до 80% за 34 мин. В нормален домашен контакт пълнене от 0 до 100% пък би отнело 11.5 часа, а на трифазен ток – 8 часа.

 

Комфорт

 

През цялото време зад волана на e-Transit се чувствахме като „бели хора“. Кабината е изцяло в стилистиката на леките автомобили на Ford и предлага аналогични опции за настройка на волан и седалка, макар шофьорската позиция да е малко по-изправена.

Дигитализацията на борда е от последно поколение, с 12-инчов сензорен екран с чудесна резолюция и скорост на реакция. Особено полезни в студените дни ни бяха подгряването на седалките, както и реотаните в челното стъкло, които го размразяват за минути. На помощ на водача има и режим за хлъзгави настилки, укротяващ незабавния въртящ момент, който може да ви изненада, ако сте празни. Другите режими са екологичен и забележете – спортен.

This slideshow requires JavaScript.

В огромното товарно пространство, освен задължителните скоби за укрепване на товара, имате два 230 и един 12-волтов контакт.

Ford e-Transit не е евтин – стартовата му цена започва от 156 200 лв.

Но това е автомобил, насочен към бизнеса, където не се гледа единичната цена на превозното средство, а крайната сума на притежание. В нея влизат разходи за зареждане, експлоатация, поддръжка, амортизация и т.н. И именно тук са големите козове на модела. Както и във възможността изобщо да влиза в ниско емисионните зони на големите европейски градове.

 

Под капака

Двигател – електрически

Задвижване на колелата – задно

Мощност в к.с. – 184 к.с.

Въртящ момент – 430 Нм

Пробег – 238 км (WLTP)

Капацитет на батерията – 68 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 2691 кг

Цена – от 156 200 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 1 997 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *