Ford Bronco: Нов план „Маршал“ (ВИДЕО)

Американците спасяват угнетения европеец с Badlands – един от най-могъщите всъдеходи на пазара

С плана „Маршал“ правителството на САЩ подпомага възстановяването на Западна Европа след Втората световна война с безвъзмездна помощ от 13 млрд. долара. Поглеждайки хумористично-метафорично на това, което се случва в днешно време на европейския автомобилен пазар, американската компания Ford прави един своеобразен план „Маршал“ за европейците, обичащи колите.

Тук произвеждаме от един автомобил десетки модели с най-различни емблеми. Отказваме се от идентичност, от двигателите с вътрешно горене или ги правим малки и безкрайно непривлекателни, в името на някаква уж зелена сделка. А Ford „подпомагат“ политически репресирания европейски petrol head с една от най-интересните и многообразни гами на настоящия пазар. Щипката сол в иначе все по-безвкусния европейски автопарк внасят спортен Focus ST, нов Mustang, отново с 5-литров V8, брутални всъдеходи като пикапа Ranger Raptor и обектът на настоящия тест – американската легенда Ford Bronco. За „зелените“ също има електрически Mustang с близо 500 к.с. и ускорение до 100 км/ч за 3.8 сек.

 

Раждане и прераждане

 

Но да се върнем на Bronco. Роден през 1965 г. и сглобяван в завода на Ford в Мичиган, породистият див кон e създаден като компактен офроудър, който да конкурира Jeep. Пет поколения по-късно, през 1996 г. производството на легендата, която със сигурност сте виждали в американските екшъни от 20 век, спира. На Ford им отнема 25 години, за да узреят за идеята (или световните пазари да узреят отново) и да съживяват иконичния си модел с настоящото шесто поколение, което става първото, официално предлагащо се и на европейския пазар. А ние като специализиран автомобилен блог сме изключително щастливи от този факт, тъй като това е един автомобил, който прави живота по-интересен и шарен.

Няма да се отплесваме в описание на дизайна, въпреки че той е откровена препратка към класическия изглед на своите предшественици. С една дума – Bronco изглежда могъщо.

 

Коза, Бог или просто най-добрият?

 

Вземаме за тест върховата версия на Bronco – Badlands. Тя надгражда и без това могъщото SUV със специален режим за катерене на скали и забележете – система, разделяща на две предната стабилизираща щанга на окачването, за да може, ако едната гума се озове на твърде висока скала, например, колата да не се обърне, а да остане сравнително нивелирана. Колко серийни автомобили сте чували, които да предлагат подобно нещо?

This slideshow requires JavaScript.

А това е само надграждане на великолепните възможности на „стандартното“ Bronco. То има пътен просвет от 261 мм, 32 или 33-инчови гуми за офроуд, преден ъгъл на заход от 41 градуса, заден на отход 33 градуса, а по средата остават 24 градуса. Дълбочината на газене е до 80 см. 4х4 системата предлага бързи, бавни и автоматични предавки или само задно задвижване. Може да заключвате всички диференциали – преден, централен и заден. Имате и система, подбираща най-добрите настройки на двигател, трансмисия, амортисьори и диференциали за различните терени – хлъзгави настилки, кал и коловози, пясък, познатият от Ranger Raptor режим „Баха“, кръстен на популярното рали и предназначен за високоскоростен офроуд, споменатият за катерене на скали, както и два за шосето – нормален и екологичен. Интересно е и името на системата – G.O.A.T. Сигурно знаете, че смисълът не е „коза“ какъвто е буквалният превод от английски, макар Bronco да може да се катери като такава, а както в спорта се търси звученето на God (Господ) и смисъла на Greatest of all time (най-добър на всички времена). В случая с тази игра на думи обаче от Ford влагат различен смисъл – Goes Over Any type of Terrain или казано по нашенски – минава отвсякъде.

 

Изтезания

 

А това е нещо, което се постарахме да потвърдим. Вдъхновени от режим „Баха“ и топлия спомен за възможностите му в Ranger Raptor, позволяващи истински скокове, пробвахме това и с Bronco.

This slideshow requires JavaScript.

Никакъв проблем – колата е готова за снимането на нов холивудски екшън с безброй каскади. Може да гази до 80 см дълбочина казват – да го покараме в река тогава. Но не да я прекосим напреки, а да се повозим по дължината й. Първо бавно, после с пълна газ, че да пръска за зрелищни снимки. Отново никакъв проблем.

This slideshow requires JavaScript.

Кални коловози, скалисти терени, изкачвания, спускания, някакви странни бетонни „набраздявания“ – това окачване се справя с всичко с насмешка. Изобщо не се сещаме да използваме специалните режими, бавно 4х4 и блокажи на диференциалите. Bronco просто се държи като несломимо и си даваме сметка колко далеч от предела му сме.

 

Нудист

 

За да е кефът пълен и да няма преграда между вас и лудостта, която ви обзема зад волана на Bronco, буквално може да съблечете колата. Какво означава това ли – ами да свалите покрива и вратите, оставайки само по „скелет“ като в истинско бъги.

Не се притеснявайте, интериорът е изработен от издръжливи и лесно почистващи се повърхности директно с пароструйката. Има дори и „канали“ за отичане на водата от салона. Само как супермодерният 12-инчов сензорен екран на системата Sync4 би понесъл това, не е много ясно. Вероятно е измислена някаква защита и за него, но чак до такъв тест не посмяхме да стигнем.

 

Бърз

 

Всичко изброено до тук е чудесно подплатено от двигателя под предния капак. Макар тук в Европа да не можем да се насладим на най-мощната версия с 3-литров мотор, то и 2.7-литровият V6 EcoBoost с две турбини, осигурява подобаващо задвижване за подобен исполин.

This slideshow requires JavaScript.

Конските сили са 335, Нютоните 563, а спринтът до 100 км/ч отнема сравнително спортните 7.2 сек. И, да – доста е забавно да озадачите повечето автомобили на светофара с това стремглаво изстрелващо се кубче, тежащо 2343 кг. Внимание заслужава 10-степенният автоматик, който освен с огромен брой предавки, се отличава и с бърза и адекватна работа.

Парадоксално, но на асфалт Bronco също се представя чудесно. Въпреки огромния си пътен просвет и „рошави“ гуми за офроуд, в завоя сте стабилни и не се лашкате като в рибарска лодка по време на буря. Окачването с дълъг ход пък ви вози много комфортно на шосето. Разходът на гориво бе дори по-нисък от обещавания по каталог – 13.9 л според бордовия компютър, при зададени от Ford 14.2 л.

В заключение – само можем да се радваме, че автомобили като Ford Bronco продължават да съществуват и дори успяват да се преборят с убийствените европейски регулации. За пореден път американците ни показват как трябва да се живее в дух на свобода, колоритност и напредък. И че това, което правим тук до голяма степен е лъжа.

 

Под капака

Двигател – бензинов EcoBoost

Брой цилиндри – 6

Задвижване на колелата – 4х4

Работен обем – 2688 куб.см.

Мощност в к.с. – 335 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент – 563 Нм (при 3100 об./мин.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7.2 сек.

Максимална скорост – 161 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 14.2 л/100км

Емисии на CO2 – 338 г/км

Резервоар – 79 л

Маса – 2343 кг

Цена – от 156 700 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия – от 167 000 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът, Ford

Видео: Авторът

(Visited 2 237 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *