Ford със 7 нови електрически модела

Ford ще предложи ново поколение от седем изцяло електрически, напълно свързани, леки и лекотоварни автомобили до 2024 г.

Информацията се основава на последните новини за създаденото в компанията ново глобално бизнес звено – Ford Model e – фокусирано върху проектирането, производството и дистрибуцията на електрически и изцяло свързани автомобили. Заедно с бизнес звеното Ford Pro, фокусирано върху бизнеса на Ford с лекотоварни превозни средства.

С разширената си гама от електрически модели леки и лекотоварни автомобили Ford очаква към 2026 г. да надхвърли в Европа 600 000 единици при годишните си продажби на ЕА и също така да осигури 6% EBIT марж през 2023 г. Ускорението в Европа е в унисон с целта на Ford да продаде глобално над 2 милиона ЕА до 2026 г. и да осигури от компанията 10% EBIT марж.

След успешното европейско представяне на изцяло електрическия Mach-E през 2021 г. и на Mach-E GT тази година, заедно с пускането на E-Transit през следващото тримесечие, компанията разкри планове за седем нови изцяло електрически автомобила, които ще се присъединят към семейството на Ford в Европа – три леки и четири лекотоварни.

От 2023 г. Ford ще започне в Кьолн производството на изцяло нов електрически кросоувър в средния клас. Наред с него, втори електромобил ще се добави към производствената гама в немския завод през 2024 г. В допълнение, бестселърът на Ford в Европа, Puma, ще се предлага от 2024 г. и в електрическа версия, произвеждана в Крайова, Румъния. Изцяло електрическият кросоувър бие нови рекорди за Ford. С възможност за пробег от 500 км с едно зареждане, автомобилът и името му ще бъдат разкрити по-късно през 2022 г., като производството ще започне през 2023 г.

Емблематичната гама Ford Transit ще включва четири нови електрически модела – изцяло новия еднотонен ван Transit Custom и многофункционалния Tourneo Custom през 2023 г., както и следващото поколение от най-малкия Transit – Courier Van и многофункционален пътнически Tourneo Courier – през 2024 г.

За да осъществи амбициозните си планове за електрификация на автомобилите, компанията Ford, южнокорейският производител SK On Co., Ltd. и турският Koç Holding подписаха необвързващ Меморандум за разбирателство за ново, водещо в индустрията, съвместно предприятие в Турция. При изпълнението на окончателно споразумение, партньорската тройка планира да създаде едно от най-големите производствени съоръжения за батерии за електромобили в широкия европейски регион.

Съвместното предприятие ще бъде разположено близо до Анкара и ще произвежда клетки от литиево-никел-кобалт манганов оксид с високо съдържание на никел, които ще се сглобяват в модули за батерии. Предвижда се производството да започне още в средата на десетилетието, а годишният капацитет да бъде в диапазона от 30 до 45 гигаватчаса.

Снимки: Ford

(Visited 1 117 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *