Fiat Freemont: Вътрешен заем

Dodge Journey с европейско сърце и нова емблема

PA100022.JPGГеорги Колев

Няма да е пресилено, ако кажем, че Freemont е исторически модел. Реално той е първото SUV с марката Fiat на предната решетка. Автомобилът е и първият Fiat, лансиран на европейския пазар в резултат на сътрудничеството с Chrysler Group. Той всъщност си е един леко гримиран и нагласен според тукашните предпочитания Dodge Journey.

Freemont няма никакви амбиции да крие корените си, а и няма защо. Макар и италианците да имат немалък опит в производството на военни високо проходими автомобили (подвизаващи се под друга марка), американският опит в SUV сегмента е далеч по-сериозен. На този тип автомобили много повече им подхождат ъгловите, ръбати форми, наследени от Journey, отколкото градският стил на типичните фиати. А и така няма опасност да се появи нещо, напомнящо на странното творение Fiat Multipla.

Плуг

Европеизирането на дизайна се състои основно в добавянето на вече почти задължителните за новите модели LED светлини. Запазени са масивните, издути брони на Journey, а предната дори е още по-агресивно оформена и създава визуалното внушение за снижена до земята, подобно на локомотивен плуг. Макар автомобилът да е високо проходим бронята го прави да изглежда като легнал на пътя. Габаритите му са доста сериозни – дължина 489 см, широчина 188 см, височина 169 см, междуосие 289 см – което прави присъствието на Freemont осезаемо в трафика.

PA100028.JPGОформлението на интериора не блести с нищо. Материалите не са с лошо качество, но сглобката им оставя впечатление за лека недодяланост (по американски). Вероятно затова в новичкия тестови автомобил вече се чуваха поскръцвания и потропвания от недобре напаснати елементи. Иначе пък, пак по американски, екстри не липсват – мултимедията е с чувствителен на допир дисплей, хромираните детайли не са пестени, изолацията на салона от външни шумове е на изключително високо ниво и т.н.

Мотор

PA100019.JPGУ нас Freemont се предлага само с два двигателя, като и двата са двулитрови дизели и са си производство на Fiat. Тестовият автомобил бе с по-мощния Multijet, развиващ 170 к.с. и максимален въртящ момент от 350 Нм (другият е със 140 к.с. и същия въртящ момент). Той бе комбиниран с 6-степенна ръчна скоростна кутия, което е особено важно в случая, защото означава, че задвижващи са само предните колела. Версиите 4х4 са само с 6-степенен автоматик и само с този по-мощен мотор. Европейският двигател в Journey е може би най-силното му звено, тъй като предлага перфектна комбинация между динамика и ефективност. Ускорението до 100 км/ч става за 11 сек, а максималната скорост е 195 км/ч. Работата на двигателя е много рафинирана и еластична. Благодарение на добрия въртящ момент водачът може да се наслаждава на добра тяга, дори и когато се придвижва на висока предавка при ниски работни обороти на мотора. А това, разбира се, дава своето отражение и върху разхода на гориво, който според бордовия компютър беше 7.7 л на 100 км, преди теста и достигна до 8.5 л след него. Производителят обещава, че можете да постигнете смесено едва 6.4 л, което за такъв голям джип с добра динамика си е направо нищо.

От Fiat твърдят, че са „пипнали” и окачването, като са променили геометрията му и са намалили ъглите на наклон, за да отговори на предпочитанията на европейските потребители, търсещи комбинация от динамично поведение и комфорт. Въпреки това когато сте зад волана нямате никакво съмнение, че управлявате американски автомобил. Заклащане на купето не липсва в завои и вози като голяма лодка. За сметка на това обаче когато „круизвате” по магистрала се наслаждавате на много приличен комфорт (когато няма неравности). Водачът е подпомаган от асистент за потегляне по наклон, дори и във версията с ръчна скоростна кутия, спирачен асистент и др.

Пътувай полегнал на широко

PA100025.JPGОтвътре ви посреща доста обширно пространство. Пътниците отзад, освен че разполагат с много място за краката, могат да регулират ъгъла на облегалките и дори леко да си полегнат на по-дълъг път. Имат и собствен инструментален панел, разположен на тавана, от който да регулират индивидуално тризоналната климатична система. От багажника лесно с издърпването на едно лостче се изваждат още две седалки, с които автомобилът става 7-местен, т.е. имате право да си приспаднете ДДС-то. Отвътре разполагате с множество отделения за съхранение на дребни предмети, като един „шкаф” се крие дори под предната пасажерска седалка. Доколко това е добро решение е друг въпрос, тъй като се отваря чрез повдигане на долната част на седалката и това предизвиква лек луфт и дискомфорт, когато върху нея се вози пътник. Багажникът е направо огромен – в 5-местна конфигурация ползвате цели 758 л товарна площ, а със спускането и на втория ред седалки нараства до 1461 л.

Под капака

PA100038.JPGДвигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1958 куб.см.

Мощност в к.с. 170 к.с. (при 4000 об.)

Въртящ момент 350 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11.0 сек.

Максимална скорост 195 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 8.3 л/100км
  • Извънградско 5.3 л/100км
  • Смесен цикъл 6.4 л/100км

Емисии на CO2 169 г/км

Маса 1949 кг

Резервоар 77.6 л

Цена от 52 800 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 10.11.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 940 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *