Dacia Spring: Рестарт на системата (ВИДЕО)

Малък спартански електромобил, но най-после достъпен

Всички сме наясно с предимствата на електромобилите – нулеви вредни емисии, безплатно паркиране в центъра на града, евтино или дори безплатно зареждане. Но дори и да си направим сметката, че ежедневието ни позволява по-ограничения им пробег, то двойните цени в сравнение аналогични модели с ДВГ, отказват огромната част от хората да направят тази екологична стъпка.

И тук се намесва Dacia с новия си чист електромобил Spring, който има амбицията да пренареди картите на автомобилния пазар. 33 100 лв. с ДДС. Толкова е стартовата цена на колата в България. Това прави Spring най-достъпният електромобил в Европа, а у нас най-близък като цена е Citroen C-Zero, който започва от 47 530 лв. с ДДС или почти 50% повече. Той е ребрандиран близнак на първия сериен електромобил в света Mitsubishi i-MiEV от 2011 г. Електромоторът му осигурява мощност от 67 к.с. и 196 Нм. Батерията на C-Zero обаче е с доста скромния капацитет от 14.5 кВтч, заради което може да разчитате на пробег в реалността около 50-60 км, макар че в каталожните данни е записано 150 км (но по стария цикъл на засичане NEDC). Затова този електромобил трудно може да бъде погледнат като реален конкурент на Spring. Истинските му съвременни конкуренти започват от близо двойно по-високи цени от румънеца/китаеца и стигат до много нагоре. Имайте предвид, че в България Spring е с може би най-високата реална цена в цяла Европа, защото държавата не осигурява дотации за закупуване на екологични превозни средства. В съседна Румъния, например, където се проведе тестът, държавата поема 10 000 евро от цената на електромобилите, а за клиентите на Spring остава да доплатят около 7000 евро.

Минимализъм

Логичен е въпросът какво получаваме за тази сума. Отговорът е малка градска количка с несериозна мощност и твърде спартанско оборудване, която се произвежда не в Румъния, а в Китай. Или с други думи – един електрически минимализъм. Размерите отреждат на Spring място в А сегмента. Дължината е едва 3734 мм, широчината 1579 мм, височина 1516 мм. Важен обаче е повдигнатият пътен просвет от 151 мм, който заедно с декоративните „джипски“ елементи като протекторите по броните и калниците, широките арки на колелата и релсите на покрива, придават на колата така желаното напоследък (по неизвестни причини) SUV излъчване. Макар че ако трябва да сме честни, миниатюрните габарити и тънки „еко“ гуми накланят нещата към популярния у нас израз – „на гол тумбак, чифте пищови“. Дизайнерите са се опитали да придадат малко по-авторитетно присъствие с хоризонталните тесни фарове, които карат Spring визуално да изглежда по-широк, но успехът им личи повече по снимките, отколкото на живо. Цялостно погледнато обаче колата има приличен и изчистен дизайн.

Вътре е много постно, което е напълно очаквано. Твърда пластмаса, ужасно неудобни седалки и малко пространство. Воланът не се регулира в дълбочина и височина, също като седалките. Аз лично се чувствах малко на тясно с моите 190 см при докрай дръпната назад седалка (макар че по принцип карам доста прибран), а по-висок шофьор не знам дали изобщо ще се справи. Всъщност по въпроса за седалките е нужно да се отбележи, че колите на теста бяха предпроизводствени екземпляри (първите серийни бройки в Европа ще започнат да се доставят от септември) от едно специално ниво на оборудване, наречено „Бизнес“. За разлика от повечето марки, тук то не означава по-луксозно, а по-устойчиво на износване, тъй като една от идеите на колата е тя да служи за т. нар. „кар шеринг“ (споделено пътуване). Румънците твърдят, че в другите две нива „Комфорт“ и „Комфорт плюс“, предназначени за частни клиенти, седалките са по-меки и удобни. Странична опора обаче и там не чакайте. Отзад е още по-тясно, но с голямо желание могат да се натъпчат общо четирима пасажери. Багажникът е с обем от 290 л, които нарастват на 620 л при спускане на задните облегалки. Ще има и карго версия без втори ред седалки, която ще предлага вместимост от 1100 л.

Задвижване

Като чух, че електромоторът (познат от Renault Zoe, но „по-отпуснат“) има мощност от само 45 к.с. и 125 Нм въртящ момент, очаквах една истинска трагедия на пътя. Очакванията ми се удвоиха и като видях, че спринтът до 100 км/ч отнема невижданите от поне двайсетина години 19.1 сек. Но останах приятно изненадан. Колата оставя усещането за напълно достатъчна и съвременна динамика, да не кажа „пъргавина“. Тя е съизмерима с тази на бензинова малолитражка с двойно повече конски сили, само че се разгръща по-приятно. Причината е ясна откакто има електрическа мобилност – незабавната достъпност на 125-те нютона, които се пренасят на асфалта още от 0 об./мин. Това рефлектира в ускорение до 50 км/ч за вече съвсем приличните 5.8 сек., а при променливо шофиране и нужда от доускорение, също не изпитвате дефицит на тяга. Максималната скорост е 125 км/ч и колата ги вдига без особени затруднения.

Хареса ми и как стои на пътя като изключим комфорта на возене, за който „принос“ имат и ужасните седалки. От качено на кокили автомобилче с едва 2423 мм междуосие и тесни гуми очаквах склонност към „излитане“ от всеки по-остър завой. Не беше така, колата си стои съвсем стабилно и се кара напълно предвидимо. Причините за тази изненада – от една страна ниското за електромобил тегло от едва 970 кг и монтираната под задната седалка батерия с капацитет от 27.4 кВтч. Така се постига ефект в две посоки – центърът на тежестта е смъкнат ниско и отделно самата маса не е висока, заради което центробежните сили в завоя не са толкова осезателни. Разбира се, лашкане има, но и него мога да го отдам до голяма степен на „плоските“ седалки. Воланът също е изненадващо добре настроен и информативен, което е напълно неочаквано от Dacia, защото досега предлагаха предимно луфт и неадекватност. Важно е да се отбележи и забележителната маневреност на Spring, която е голям бонус в града. Радиусът на завой е едва 4.8 м, благодарение на това, че предните колела могат да завиват на цели 38 градуса – просто двигателят е твърде малък и не им пречи.

Пробег

Най-важното обаче е, че въпреки батерията със сравнително скромен ресурс, Spring предлага доста конкурентен пробег. Според новия и по-реален цикъл на засичане WLTP, колата може да измине 305 км с едно зареждане в градски цикъл на шофиране и 230 км в смесен, което включва извънградско и магистрално темпо. По време на теста изминахме около 150 км с променливо темпо предимно на извънградско, включващо немалко изпреварвания и няколко изпробвания на максималната скорост. Накрая имах пробег за малко над 80 км или около 30% оставащ заряд в батерията. Тоест съобщените от производителя цифри са напълно реални.

Дойде ли време за зареждане трябва да имате предвид, че батерията има възможност „да поеме“ максимум 30 кВт. Тоест дори и да включите колата в бързозарядна станция с по-висока мощност, тя ще ползва само 30 кВт. Така получавате зареждане до 80% за 56 мин. В стандартен контакт си предвидете над 13 часа за пълно зареждане. За рекуперацията разчитате само на енергията от инерция и спиране, защото едностепенната трансмисия не разполага с режим В, засилващ този процес.

Като цяло Dacia Spring има доста недостатъци, но те могат да бъдат открити и в много други представители на градските минита. Плюсовете й обаче са точно там където трябва да бъдат – в задвижването и определено преобладават над недостатъците, което прави автомобила оправдан спрямо цената си. А това май се среща за пръв път при електромобилите.

Под капака

Двигател електрически

Задвижване на колелата предно

Мощност в к.с. 45 к.с.

Въртящ момент 125 Нм (от 0 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 19.1 сек.

Максимална скорост 125 км/ч

Пробег (WLTP)

  • Градски 305 км
  • Смесен 230 км

Консумация на ток 119 Вата/км

Капацитет на батерията 27.4 кВтч

Емисии на CO2 0 г/км

Маса 970 кг

Цена от 33 100 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 07.04.2021 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 321 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *