Dacia Duster Extreme: Подчертава успеха

Фабричната газова уредба увеличава пробега до над 1000 км

Dacia пусна поредна лимитирана версия на един от най-успешните си модели – Duster. Румънците я кръщават Extreme, което е малко парадоксално, защото промените са фокусирани върху дизайна и комфорта, без да засягат задвижването и проходимостта. Но по-скоро тук идеята е едно достойно сбогуване с второто поколение на модела, довел над 2 млн. нови клиенти на марката, до появата на третото.

Duster Extreme надгражда досегашното най-високо ниво на оборудване Prestige. Екстериорът е станал една идея по-атрактивен.

Оранжево

Добавени са оранжеви акценти в предната решетка, капаците на страничните огледала, релсите на покрива и вратата на багажника, както и грабващи окото черни алуминиеви джанти.

Оранжевите детайли продължават и отвътре. Откриваме ги на вентилационните отвори, подлакътника, панелите на вратите и централната конзола. Седалките са облечени в кожено-текстилна тапицерия, също с оранжеви шевове и имат функция за подгряване. Това не единствената глезотия, която не бяхме свикнaли да виждаме в Dacia. Стандартното оборудване включва мултимедийна система с 8-инчов сензорен екран и навигация, която предлага безжична интеграция със смартфон. На екрана може да изкарате и изглед от 360-градусова системата от четири камери. Пътниците отзад разполагат с два USB порта за мобилните си устройства. Oтключването и запалването на двигателя става с карта „Свободни ръце“. Хубавото е, че колата се отключва автоматично щом се доближи човекът с картата до нея и респективно се заключва сама, когато се отдалечи. Това е полезна екстра, ако носите нещо обемисто и ръцете ви са заети.

Duster Extreme се предлага в три варианта на задвижване. Базовият, който караме е с еднолитров, трицилиндров двугоривен двигател, работещ на бензин и пропан-бутан. Освен него има 1.5-литров дизел с 4х4 задвижване и мощния 1.3-литров бензин със 150 к.с., комбиниран с автоматична трансмисия с два съединителя.

Газ

Газовата модификация предлага 100 к.с. мощност и 170 Нм въртящ момент, комбинирани с 6-степенна ръчна скоростна кутия. С това задвижване Duster не е особено бърз, но за сметка на това е икономичен – 9.6 л разход на газ, 7.6 на бензин, според бордовия компютър (7 л на 100 км на газ, 6.9 л на бензин, според производителя). Така с 49-литровата газова бутилка и 50-литровия си бензинов резервоар, може да изминете сериозен километраж преди да ви се наложи да презареждате.

Динамиката на газ е интересна. На ниски обороти имате усещане за добра еластичност. Дори да сте на висока предавка с по-ниска скорост, педалът на газта остава отзивчив заради турбото. Но вдигнете ли малко оборотите, сякаш се задейства някакъв ограничител и колата започва да изпитва затруднения в набирането. На бензин това усещане го нямаше и се придвижвате далеч по-пъргаво. Но никога не трябва да забравяме, че у нас това може да се дължи на качеството на зареденото гориво.

Лек

Иначе пътното поведение е приятно. Не е царят на комфорта, но не друса много по неравностите. Клати в завоите, но дава усещане за добра стабилност и контрол заради ниското тегло от 1500 кг. Пътният просвет е 21 см, което е доста добре за компактно SUV. Версията с 4х4 със сигурност ще се представя добре и извън пътя.

Под капака

Двигател – бензин/пропан-бутан

Брой цилиндри – 3

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 999 куб.см.

Мощност в к.с. – 100 к.с. (при 5000 об.)

Въртящ момент – 170 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 13.8 сек. (на газ)

Максимална скорост – 168 км/ч (на газ)

Консумация на гориво (WLTP)

6.9-7.0 л/100км

Емисии на CO2 – 126 г/км

Резервоари – 49 л (газ)/50 л (бензин)

Цена – от 38 222 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 259 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.