Cupra Formentor: Излъскване на имиджа

Спортните гени ви заливат и от дизайна, и зад волана

Доскоро Cupra беше спортното подразделение на Seat, което имаше немалко запомнящи се модели за разлика от компанията-майка. Сега вече е самостоятелен бранд под шапката на испанския производител, а заявката е от 2030 г. нататък марката Seat да престане да съществува и да бъде изцяло заменена от Cupra.

Вземаме за тест първия самостоятелен модел на Cupra, носещ името Formentor. Създаден на платформата и с техниката на VW Tiguan, той успява да е коренно различен от него. И като дизайн, и като усещане.

 

Спортни гени

 

Дизайнерите на Formentor недвусмислено са се постарали да вплетат всички спортни асоциации, които името Cupra поражда в екстериора.

Моделът се води SUV, но като габарити и пропорции много повече наподобява на хечбек. Дори на хот хеч, тъй като формите са му твърде предизвикателни и подчертано спортни. Стойката, осанката и детайлите са особено агресивни и динамични, но липсва елементът на кич (за разлика от някои корейски, японски, а напоследък дори и премиум немски марки). Колата е провокативна, но стилна. И определено е атракция за минувачите по улиците.

 

Кокпит в истинския смисъл

 

Спортът отвън е пренесен и вътре. Всички уреди и екрани са ориентирани към водача като в истинския смисъл на думата „кокпит“.

Воланът с изнесените върху него бутони за стартиране на двигателя и смяна на режимите на управление както и спортно оформените седалки, ви карат да се чувствате като в истинска бегачка. Дигитализацията на борда е идентична с тази в повечето модели на компанията-майка VW, но като че ли е изобразена по-атрактивно и е по-удобна за ползване в движение. Все пак управлението на спортен автомобил не трябва да бъде синтетично, като това се отнася и за електрониката на борда. За щастие и бутоните на волана са истински, а не сензорни. Усещането за качество на използваните материали няма да ви зашемети, но е една идея по-високо от това в Seat.

This slideshow requires JavaScript.

Пространството на втория ред е доста прилично на фона на външните габарити, а багажникът предлага обем от 345 л в хибридните версии и 450 л в стандартните.

 

Еко динамика

 

Изборът на двигатели е учудващо голям за днешната ситуация в автомобилното производство. Имате бензинови, дизелови и plug-in хибридни версии, а на върха на гамата е интересният 5-цилиндров редови бензинов турбомотор с внушителните 390 к.с. и 4х4 задвижване.

Нашата тестова кола обаче е plug-in хибрид, съчетаващ 1.4-литров бензинов двигател със 150 к.с. и електромотр със 115 к.с., черпещ енергия от 12.8-киловатчасова батерия. Общата изходна мощност на системата е приятните 245 к.с. и 400 Нм максимален въртящ момент, които осигуряват спринт до 100 км/ч за 7 сек. В чист електрически режим пък може да изминете до 54 км.

На дълъг път, когато батерията ви свърши не се възползвате от всичките 245 к.с. постоянно, но системата винаги съхранява известен „бууст“ (при нужда от пъргаво изпреварване, например). Освен това хибридът оказва добро влияние и върху разхода на гориво, който според бордовия компютър се колебаеше между 6 и 7 л на 100 км, а испанците обещават смесена консумация от едва 1.5 л (когато ползвате автомобила предимно в електрически режим в делника).

 

Стегната

 

Пътното поведение също кореспондира чудесно с дизайна. Не само пропорциите, но и то напомня за това на динамичен хечбек. Воланът е директен, амортисьорите стегнати, така че усещате една лекота и предсказуемост в управлението. Всичко това обаче е съвсем умерено и е далеч от твърдостта и дискомфорта на една истинска спортна кола. По-скоро е приятно стегната ежедневна кола, която ви доставя удоволствие зад волана, но същевременно ви вози достатъчно комфортно.

В заключение – впечатленията ни от първата истинска Cupra – Formentor са изцяло положителни. Колата изглежда страхотно, без това да е навредило съществено на функционалността й, приятна е зад волана и предлага богат набор от задвижвания. Добър ход за излъскване на имиджа на испанската марка Seat и поредният чудесен маркетинг на VW Group.

 

Под капака

Двигатели – бензинов + електрически

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1395 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) – 245 к.с.

Въртящ момент (общ) – 400 Нм

Батерия – 12.8 кВтч

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7.0 сек.

Максимална скорост – 210 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 1.5 л/100км

Електрически пробег – до 54 км

Емисии на CO2 – 33 г/км

Маса – 1705 кг

Цена – от 67 430 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия – от 98 000 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 2 398 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *