Chevrolet Orlando: Практичен и забавен

7-местният миниван обича завоите

SA557836.JPG

Георги Колев

Не съм предполагал, че някога ще започна статия за семеен 7-местен миниван с това, че стои изключително добре в завои и е много забавен за каране. Изненадващо, но факт – шофирането на новия Chevrolet Orlando по криволичещите пътища до Боровец и Велинград, се оказа истинско удоволствие.

Толкова уверено влиза и излиза от завоите, че съвсем забравих, че стоя зад волана миниван. Умишлено атакувах кривите все по-бързо, за да видя докъде се простира пределът на сцепление, но твърде незаконните показания на километража ме спряха преди да успея да го достигна. Тъй като все още Orlando се предлага само с предно предаване (в бъдеще ще има и 4х4), очаквах недозавиване в момента, в който настъпя газта до ламарината в самия завой. Задницата обаче сякаш ме залепя за асфалта, помагайки ми да опиша дъга с перфектна траектория. Тази учудваща стабилност не се дължи на някакви скъпи системи за контрол на въртящия момент или самоблокиращи се диференциали (все пак Orlando е най-евтиният миниван на пазара), а единствено на добро шаси, стегнато окачване и перфектен баланс на купето. Тоест получавате натурално шофьорско удоволствие. Разбира се, като повечето съвременни коли и тази разполага с електронна система за стабилност и система за контрол на сцеплението, които се намесват при поднасяне.

Функционалност

SA557919.JPG

Реално обаче идеята на Orlando е съвсем друга, а страхотното му пътно поведение е бонус, от който едва ли би се възползвал един баща, возещ жената и децата си (виж, ако качи и тъщата, което се позволява от седемте места, може и да се изкуши, да й докара инфаркт). От Chevrolet са помислили за нуждите на съвременните семейства, предлагайки им обширен и функционален интериор, както се очаква от един миниван. Двете седалки от последния трети ред, се намират в багажното отделение, като много лесно се изваждат само с изтеглянето на едно лостче. Когато са прибрани, Orlando е типичен 5-местен модел с обширен багажник, чийто обем е 454 л. Също толкова лесно се сгъва и вторият ред седалки, образувайки равен под на багажника. Така товарното пространство нараства до 1487 л (852 л до нивото на прозорците). Облегалките на тези седалки са с регулируем ъгъл на наклона, което позволява да дадете повече „въздух“ на пътниците от третия ред. Помислено е и за съхранението на дребните предмети в купето. Особено оригинално решение е едно скрито отделение зад панела на аудиосистемата на централната конзола, достатъчно голямо да побере портфейла ви или iPod, който да свържете към музиката в колата.

Изработка

SA557924.JPG

Въпреки бюджетния характер на Orlando оформлението на интериора, качеството на използваните материали и тяхната сглобка, не отстъпва на далеч по-скъпи конкуренти. Скърцане и потропване от недобре напаснати детайли няма да чуете, дори и при сравнително добрата изолация на салона от външни шумове, която ви дава възможност да сте по-усърдни в търсенето им. Разбира се, имайте едно наум, ако ви предложат кожен салон, защото той всъщност е от изкуствена кожа (все пак трябва да има някакво обяснение за ниската цена), но пък традиционните текстилни тапицерии са с добро качество. Е, има и някой решения, чиято логика все още търся, като например да сложат бутона за изключване на системата за стабилност пред пътника до шофьора, а симетрично от странната на водача да има илюзорен бутон без никаква функция, но това са бели кахъри.

Тестовото Orlando беше оборудвано с най-мощния мотор от гамата – двулитров дизел със 163 к.с. и 360 Нм въртящ момент, който бе комбиниран с 6-степенна автоматична трансмисия. Това осигурява приличното за миниван ускорение – от 0 до 100 км/ч за 11 секунди и максимална скорост от 195 км/ч. Благодарение на добрия въртящ момент, имате запас от тяга, дори и когато шофирате по-бързо, така че изпреварванията не са проблем. В работата на автоматичната скоростна кутия ми допадна, че в ръчен режим, не ви пренебрегва когато вдигнете много оборотите и не преминава сама на по-висока предавка, както повечето нейни „колежки“, а се съобразява с вашето решение. След неочаквано ентусиазираното шофиране на Orlando бордовият компютър отчете приличния разход от 10.4 л на 100 км, при обещани от производителя смесено 7 л на 100 км.

Грабва окото

SA557850.JPG

Я, каква симпатична кола“, възкликна позната, когато я видя отвън. Въпреки сложната задача да направиш един подчертано практичен автомобил с привлекателен дизайн, от Chevrolet определено са се справили. С кубовидните си масивни форми, широки арки на калниците и огромна радиаторна решетка, пресечена от хоризонтална лента с обемистото лого на марката, според мен Orlando има по-скоро мускулест и мъжествен вид, отколкото симпатичен, но женските възприятия понякога са странни. На внушителната предница много добре съответстват ниската линия на покрива, отвеждаща до масивната задница с подчертано ъглови форми. Така профилът на колата изглежда агресивен и динамичен, въпреки големите размери – дължина 4652 мм, широчина 1836 мм, височина 1625 мм и междуосие от 2760 мм.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1998 куб.см.

Мощност в к.с. 163 к.с.

Въртящ момент 360 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11 сек.

Максимална скорост 195 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 9.3 л/100км

– Извънградско 5.7 л/100км

-Смесен цикъл 7.0 л/100км

Емисии на CO2 186 г/км

Маса 1659 кг

Резервоар 64 л

Източник: в. „Телеграф“, 07.05.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 5 130 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.