Chevrolet Captiva: Натрупва самочувствие

Демонстрира характер с мощни двигатели и смел дизайн

SA559539.JPG

Георги Колев

Когато в днешно време един автомобилен производител заложи на атрактивния дизайн е невъзможно да сгреши. Отдавна в световен мащаб именно външният вид е сред водещите мотивации клиентът да предпочете даден автомобил пред друг.

Българинът обаче е беден и му се налага да слага юзди на сърцето си, давайки предимство на разума. Затова избира по-практични и надеждни автомобили на достъпна цена, а стила и насладата за окото ги оставя за по-добри времена. Точно заради първите три качества Chevrolet Captiva се превърна в такъв хит на нашия пазар и го виждаме буквално на всеки светофар (не на последно място и защото се предлага със 7 места, т.е. с възможност да си спестите ДДС-то от 20%). Дизайнът на предишното поколение обаче едва ли е довело някой клиент до омекване на колената. Той много точно отразяваше същността на автомобила – приятен, но сдържан и непретенциозен, без излишно тупане в гърдите.

Сила

Заставайки пред новата Captiva равнодушието ми изчезва моментално и ставам нетърпелив като дете в лунапарк да скоча зад волана. Мощен, самоуверен, дори леко надменен – дизайнът на тази „разумна и практична” Captiva определено е много въздействащ. Огромната радиаторна решетка, разрязана през средата от линия с „папионката” на Chevrolet, отворите за въздух, разположени по-спортно близо до пътя, агресивните светлини и цялостната динамична стойка на модела вече не казват „правят ме в Корея, в заводите на Daewoo”, а „роднини са ми американските здравеняци Camaro и Corvette”.

SA559565.JPG

Дизайнът ме ентусиазира и с желание завъртам контактния ключ, който стартира 2.2-литровия дизелов двигател с увеличената мощност от 184 к.с. и доста приятния въртящ момент от 400 Нм (същият двигател се предлага и със 167 к.с.). Този мотор идва на мястото на двулитровия дизел със 150 коня при старата Captiva. Той бе комбиниран с новата 6-степенна автоматична трансмисия, с еко режим и възможност за ръчна смяна на предавките. Настъпите ли по-настоятелно газта, 184-те коня започват да теглят стремглаво немалкия джип и дават усещането, че нямат никакво намерение да спират, защото са подкрепяни от стабилния въртящ момент. От място до 100 км/ч ускорението е за 10.1 сек., а максималната скорост – 200 км/ч. Дори и чувствително да превишите позволените от закона ограничения (на магистрала), смачкате ли газта до ламарината, Captiva отговаря с плътна тяга и започва да набира още. Динамиката на двигателя дори може да ви достави спортни емоции зад волана. В този смисъл новият по-дързък и агресивен дизайн на SUV-то също както при старото поколение отговаря напълно на характера му и вече има пълното основание да се тупа в гърдите.

Прецизно

SAMSUNG DIGIMAX A55W

Съществен принос за добрата динамика има и новата трансмисия, която върши работата си много прецизно и без почти никакво забавяне, за разлика от някои свои предшественици. Независимо дали трябва да смъкне няколко предавки, когато имате нужда от по-пъргаво ускорение или когато преминава на най-икономичната шеста при равномерно шофиране, скоростната кутия се справя неусетно и безупречно. Когато натиснете бутона Eco вдясно от скоростния лост, трансмисията започва да „щади” двигателя и не впуска незабавно целия му ресурс в задвижването, спестявайки гориво и вредни емисии, което прави този режим много подходящ за градско шофиране. Производителят обещава смесен разход на гориво от 7.7 л на 100 км, но бордовият компютър на тестовия автомобил показваше 10.2 л.

Captiva стои много стабилно и уверено на пътя. Колелата са с малко по-широка стъпка и е увеличено междуосието в сравнение с предишното поколение. Това значително е намалило заклащането в завои, което се отразява върху удоволствието от шофирането и комфортът на возене. Въпреки това все още вози малко твърдо. Сервото на волана е подпомагано от електромотор, който намалява съпротивлението при ниска скорост и го „стяга” при по-висока, осигурявайки по-директен контакт между водача и пътя.

За увереното представяне на Captiva по пресечени терени допринася „умната” система за задвижване на четирите колела. Перманентното задвижване е поверено на предните колела, но при нужда или при буксуване системата може да прехвърли до 50% от въртящия момент към задния мост. На помощ на водача вече има и електронен асистент за спускане по наклон, който автоматично регулира работата на спирачката. Друго улеснение е системата за задържане на наклон, която улеснява потеглянето от стръмни участъци, като не позволява колата да тръгне назад по инерция в период от 1.5 сек. от отпускане на спирачния педал.

Широк и красив отвътре

SA559556.JPG

Отвътре Captiva ви посреща с учудващо обширен и комфортен интериор. Клиентът може да избира между конфигурация с пет или седем седалки. Товарното пространство при сгънат трети ред седалки е с общ обем 769 литра (477 литра под долния ръб на прозорците), а при сгъване на третия и втория ред седалки обемът му нараства на 1577 литра (942 литра под ръба на прозорците). В оформлението на интериора са добавени множество нови декоративни покрития и материи, както и нови тапицерии на седалките, които успяват да създадат много приятна и качествена атмосфера в купето, дори с наченки на лукс. Благодарение на новата електрическа ръчна спирачка се е освободило цяло шкафче в централната конзола, което може да побере предмети със значителен обем и да служи като поставка за две големи чаши.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2231 куб.см.

Мощност в к.с. 184 к.с.

Въртящ момент 400 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.1 сек.

Максимална скорост 200 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 10 л/100км
  • Извънградско 6.4 л/100км
  • Смесен цикъл 7.7 л/100км

Емисии на CO2 203г/км

Маса 1978 кг

Резервоар 65 л

Източник: в. „Телеграф“, 03.09.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 5 817 times, 1 visits today)

One Comment

  • Тодор каза:

    Човекът,който е написал всичко това не е излъгал.Аз вече имам новата Каптива и съм истински очарован от автомобила.Който се е насочил към тази кола няма да се разочарова.За джип е много просторен а окачването е наистина много по-добро от стария модел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *