BMW X4 M: Състезател в нестандартна форма

Баварците изстискаха 510 коня от 3-литров мотор във версията
Competition

Възможности на състезател, дизайн на „гъзар“, семейна практичност. Трите качества, които най-пълно описват BMW X4 M Competition. Сигурно много хора ще се запитат какъв е смисълът от подобна кола и ще имат своите основания. Но това не я прави по-малко готина.

На първо място е важно да се каже, че това е истински М модел, а не от по-меките версии M Performance, които стават все по-популярни в гамата на баварците. Каква е разликата ли? Двигателят на Х4 М и Х4 M40i е един и същ 3-литров, 6-цилиндров редови бензин (виж ТУК). Но докато при M40i той достига мощност от 354 коня и 500 Нм, при истинския М е напомпан до цели 480 к.с. и 600 Нм. Тестовата кола обаче е в най-най-версията Competiton, което означава още 30 к.с. отгоре или точно 510 при същия впечатляващ въртящ момент за трилитров бензинов мотор (ясно е какво можем да очакваме от новите М3 и М4). Той изстрелва немалкия всъдеход с тегло от 2045 кг до 100 км/ч за едва 4.1 сек. Това е наистина бързо, имайки предвид габаритите и височината на колата. Максималната скорост е стандартно ограничена на 250 км/ч, но със специалния M Driver пакет тя може да достигне до 285 км/ч. Представяте ли си подобен автомобил с такава скорост?

Есенцията

Но това съвсем не е всичко. Макар да е висок всъдеход Х4 М има наистина спортно, почти състезателно окачване. Вози много по-твърдо дори и от M40i (за стандартното Х4 да не говорим – виж ТУК) и се държи на пътя като стегнат юмрук. Захапва асфалта по начин на който могат да завидят огромен брой от чистокръвните спортни бегачки. И въпреки това при комфортен режим на амортисьорите и нормално каране по добри пътища, предлага задоволително семейно возене. Спирачките – огромни менгемета, разработени от Brembo, които са способни да залепят по изумителен начин изстреляното двутонно торпедо. Но най-опияняващ е звукът. Изпускателната система е спортна със специални клапи в нея, които може да управлявате и ръчно от бутон на централната конзола. „Отприщите“ ли ги, отзад започва да реве гърлено, все едно че моторът е с поне 8 цилиндъра, а не „скромните“ 6. Ако пък не искате да будите квартала, просто затваряте клапите и се прибирате „ни лук яли, ни лук мирисали“.

Настроения

Както всички нови М модели и тук имате извадени бързи бутони на волана М1 и М2. На всеки от тях може да зададете различни настройки на компонентите на управлението и да ги избирате само с едно докосване, вместо всеки по отделно.

This slideshow requires JavaScript.

А вариантите са наистина много – твърдост на амортисьорите, отзивчивост на волана и двигателя в три различни степени – Comfort (Efficient за двигателя), Sport и Sport+; скорост на смяна на предавките на 8-степенния автоматик също в три степени (както за автоматичната, така и за ръчната смяна); нормално 4х4 или спортно 4х4 с още по-силен акцент към задните колела; включени, редуцирани или изключени системи за стабилност. Може дори да зададете спортни или нормални графики на таблото и на Head-up дисплея от въпросните бутони. Така автомобилът реагира мигновено на всяка смяна на шофьорското ви настроение.

This slideshow requires JavaScript.

За десерт – разходът на гориво, който е изненадващо приемлив за 510 коня. Когато взех колата на бордовия компютър бе изписан разход от 13 л на 100 км. По време на забавленията зад волана, моята консумация достигна 20.6 л, а общият смесен разход се повиши до 14.6 л. Производителят пък обещава комбинирано колата да гори 10.6 л. За подобна машина това е повече от икономично.

Под капака

Двигател бензинов Twin Turbo

Брой цилиндри 6

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2993 куб.см.

Мощност в к.с. 510 к.с. (при 6250 об.)

Въртящ момент 600 Нм (при 2600 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 4.1 сек.

Максимална скорост 250 (285) км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 10.6 л/100 км

Емисии на CO2 239 г/км

Резервоар 65 л

Маса 2045 кг

Цена от 175 150 лв. с ДДС

Цена на пакет Competition 17 183 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 22.04.2020 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 282 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *