BMW S 1000 R: Къса глави с кадифена ръкавица (ВИДЕО)

Страховита мощ, овладяна от впечатляващ контрол

BMW S 1000 R е брутален гол мотор с уродлива визия и плашещи възможности. Обновеният модел за 2017 г. е с напомпана мощност от 5 коня, като вече достига страховитите 165 к.с. Въпреки това технологиите в тази машина са на такова ниво, че тягата, способна да ви откъсне главата, е поднесена с кадифена ръкавица, което я прави ваш съюзник, а не враг. За да не пречи нищо на чистото удоволствие от ездата.

Спортно сърце

Двигателят, задвижващ голия хулиган на баварците, е познатият от суперспортиста S 1000 RR, 999-кубиков с 4 цилиндъра с водно-маслено охлаждане (само че не е форсиран до цели 199 к.с.). Освен споменатата мощност от 165 к.с., чийто пик идва при 11 000 об./мин., той достига и въртящ момент от 114 Нм при 9250 об./мин. Макар цифрите да говорят сами за себе си, най-впечатляващ е начинът, по който тази мощ се разгръща – постоянна и линейна тяга във всяка една стойност на оборотомера, която носи широка усмивка на ездача, докато се опитва да му извади каската от главата.

Само 3.3 секунди след като навиете газта, километражът ще покаже 100 км/ч, а след 8.1 сек. – 200 км/ч (данните не са официални от производителя). Освен това подаването на газ от дясната ръкохватка към дроселната клапа се контролира електронно и позволява уникално точно дозиране в зависимост от избрания режим на управление (Road или Rain, а ако моторът е оборудван с динамичен пакет, както беше тестовият – Dynamic или Dynamic Pro). А това прави овладяването на мощността предвидимо и лесно като детска игра.

За хората от белия свят е много важно, че обновеният двигател вече отговаря на еконорма Евро 4, затова и от BMW го подчертават дебело, макар че тук това все още да е без никакво значение. Разходът на гориво след сравнително динамичен тест бе 6.9 л на 100 км, а баварците обещават смесена консумация от 6.7 л.

Тягата на двигателя се прехвърля към задното колело от 6-степенна механична скоростна кутия, която може да бъде оборудвана с асистент за смяна на предавките без съединител. Той работи освен в низходящ, също и във възходящ ред, давайки възможност на ездача да се съсредоточи върху управлението и да извлече максималната динамиката от мотоциклета.

Вредител

Говорейки за овладяване на мощта, не можем да подминем и конструкцията на мотора. Тя е съвсем близка до тази на супербайка S 1000 RR. Забележимите разлики са, че ръкохватките са монтирани една идея по-високо, а не директно за обърнатата телескопична вилка на предното окачване, както е при пистарката, и силното „разсъбличане“ на спойлери и челна слюда. Това обаче не прави дизайна по-малко агресивен. И тук имате ниска предница и вирната остра задница. Разпознава се веднага и „кривия поглед“ с двата асиметрични фара за късите и дългите светлини, правещи мотора да изглежда като опасен вредител. Стойката на ездача обаче е с една идея по-изправена, което намалява умората при по-продължително каране и едновременно с това облекчава повратливостта ви при по-ниски скорости в градски условия. Седалката е сравнително ниска – 814 мм, което прави пребиваването ви по светофарите по-комфортно.

Не всички спойлери обаче са отстранени – страничните са си още там. Те, заедно с цялата форма на мотоциклета, караща ви да заемете по-аеродинамична позиция, правят така че да може да поддържате сравнително висока скорост за гол мотор, без вятърът да ви пречи и изморява. Ако при стандартните нейкид байкове над 140 км/ч става доста сложно за ездача, то този позволява да поддържате скорости от порядъка на 160-180 км/ч. Жалко, че е незаконно.

Иначе и тук рамата е алуминиева, а задното окачване с двустранно алуминиево рамо. Предното и задното окачване са с ход от 120 мм и предлагат настройки на ребаунда (отскачането). В превод това означава, че е настроено за спортна езда, също както е при пистовия S 1000 RR.

Режимите на управление контролират подаването на газта, системата за контрол на сцеплението ASC и тази против блокирането на колелата при спиране ABS. Така режимът за дъжд прави много по-безопасно придвижването ви на мокро, а този за сух път оптимизира динамиката. Дори и без да превключвате на опционалните динамични режими, всяко връщане на газта и смъкване на оборотите е съпроводено с маниашко припукване в гърнето. То също е едно от новите неща в мотора, тъй като вече е изцяло титаниево, производство на словенските легенди от Akrapovic. Освен че предлага страхотен звук (доколкото го позволява законът), изпускателната система, заедно с новите ковани колела, са довели до намаляване на общото тегло на мотоциклета с 2.4 кг (общо 205 кг мокро тегло).

Спирачките не ви изправят в завоя

BMW S 1000 R предлага система против блокиране на колелата при спиране ABS, която е доразвита за спортно каране и работи при странично наклонен мотоциклет. Така не позволява блокирането на колелата при рязко активиране на спирачката дори при панически спирания в завоя. По този начин предотвратява нежеланото изправяне на мотоциклета, което може да доведе до лошо пребиване. Разбира се, ABS може и да се изключва. Самите спирачки работят направо феноменално. Отпред 4-буталните менгемета на Brembo стискат двоен перфориран 320-милиметров диск, а отзад дискът е един с диаметър 220 мм.

Под резервоара

Двигател 4-цилиндров редови

Охлаждане водно-маслено

Обем на двигателя 999 куб.см

Мощност 165 к.с. (при 11 000 об.)

Въртящ момент 114 Нм (при 9250 об.)

Разход на гориво

– смесен цикъл 6.7 л на 100 км

Резервоар 17.5 л

Размери (д, ш, в) 2057 x 845 x 1228 мм

Междуосие 1439 мм

Височина седалка 814 мм

Маса 205 кг

Цена от 26 750 лв. с ДДС

Цена на тестовия вариант 30 686 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 29.07.2017 г.

Снимки: Авторът

(Visited 4 234 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *