BMW R18 Transcontinental: Тежката артилерия

Ретро стилът съжителства в перфектна хармония с високите технологии

Съвсем наскоро ви показахме най-новия представител на мотоциклетната гама на BMW – R18 във версия Classic (виж ТУК, има и видео). Възродената класика, освен да яхне особено актуалната напоследък ретро вълна, има и задачата да отмъкне от клиентите на Harley-Davidson. За целта популярните като баварци, които в случая са пруси, защото оригиналният завод за мотоциклети на BMW се намира в Берлин, изкарват тежката артилерия и представят още една модификация, наречена Transcontinental. Тежка, не само заради плашещото тегло от почти 430 кг, но и заради изключителните технологии, които съжителстват в хармония с ретро стила и най-вече занаятчийската изработка, която прави мотоциклета да изглежда „къстъм“ още с излизането си от завода.

Неуморим

Видно от името, R18 Transcontinental е създаден да прекосява континенти при максимален комфорт за ездача и с минимум умора. А от огромния ветрозащитен обтекател на кормилото е видно, че ще се конкурира с Road Glide серията на Harley. На неговия дизайн трябва да благодарим за две неща – за информативния и страхотно изглеждащ „кокпит“ с четири аналогови кръгли инструмента и 10,25-инчов цветен TFT дисплей, както и за великолепната защита от вятъра. Предишната версия Classic започваше много да ме изморява над 120 км/ч заради вибрациите и опитите на вятъра да ми изтръгне каската, но тук нямате абсолютно никакви грижи дори и ако поддържате максималната скорост по каталог от 180 км/ч. Жалко, че законът не го позволява, защото се чувствате като в капсула, непробиваема за вятъра.

Внушителният двигател е същият – най-големият, създаван от BMW досега – 1.8-литров, двуцилиндров боксер с въздушно-маслено охлаждане. Точно така – двуцилиндров. Всеки един от двата огромни цилиндъра е 900-кубиков. Те излизат толкова много встрани, че правят широчината на мотоциклета над метър. Двигателят прилича на произведение на индустриалното изкуство – затова и от BMW са се постарали всичките му механични детайли да се виждат. Дори и кардановият вал, който прехвърля мощта му към задното колело.

Могъщ

Разбира се, че това чудовище се тресе. При този род машини обаче това е търсен ефект. Още със самото му запалване тръпки преминават през цялото ви тяло, но колкото да ви доставят онова натурално мотоциклетно удоволствие, а не да ви заболи главата след час каране. Конските сили не са толкова много – 91. Но въртящият момент е цели 158 Нм, което за мотоциклет си е впечатляващо. Максимумът им идва едва при 3000 об./мин., но от BMW гарантират, че между 2000 и 4000 оборота разполагате с минимум 150 Нм. Това означава много вълнуващи тласъци при всяко навиване на ръкохватката. Дори и да си круизвате спокойно на 6-а предавка, всяко подаване на газ рефлектира в сурова тяга и вълнуващо ускорение. Така след теста модерният бордови компютър отчете 6.7 л на 100 км, а от BMW обещават разход от 5.8 л в смесен цикъл. А като казах круизвате – R18 Transcontinental има адаптивен круиз контрол, т.е. мотоциклетът разполага с радар и намалява, ако пред вас има по-бавно превозно средство и после сам увеличава до зададената от вас скорост.

Удобство

Позицията на езда също предразполага за максимален комфорт. Седалката е със стандартна височина от 740 мм, кормилото е с широк захват за естествено усещане на тялото. Така лягането в завоите става много по-леко и приятно, отколкото очаквате от подобна машина с издължен силует и изнесен назад център на тежестта. Може да сменяте скоростите и с пета, докато кракът ви си почива на масивната стъпенка. Проблеми бихте имали само при маневри с ниска скорост и на паркинги, тъй като тези 427 кг ще накажат всяко недобре преценено движение, а повлекат ли ви веднъж, нямат удържане. Разбира се, разполагате със задна скорост, което за машини с подобно тегло е просто задължително.

И тук ездачът може да избира между три режима, управляващи тягата на двигателя – за дъжд, кръстен логично Rain, спортен Rock и нормален Roll. Добрият стар Rock’n Roll.

Не само асистентите, обемът на двигателя и огромната мултимедия напомнят за автомобилите. Аналогиите стават още повече като видите направо занаятчийски изработения „салон“. Седалките предлагат впечатляващ комфорт, особено за задния пасажер с огромната си облегалка и имат опция за подгряване.

This slideshow requires JavaScript.

Аудиосистемата Marshall е със страхотен звук, а ретродизайнът на логото й се вписва чудесно в цялостния облик на мотоциклета. Куфарите за багаж са боядисани в основния цвят на мотоциклета и имате вградени тонколони. Страничните предлагат обем от по 26.5 л, а задният – 47 л. Като прибавим и увеличения резервоар с 8 л до 24, то какво ви спира да потеглите към хоризонта?

Под резервоара

Двигател – 2-цилиндров боксер

Охлаждане – въздушно/маслено

Обем на двигателя – 1802 куб.см

Мощност – 91 к.с. (при 4750 об.)

Въртящ момент – 158 Нм (при 3000 об.)

Разход на гориво

смесен цикъл – 5.8 л/100 км

Резервоар – 24 л

Размери (д, ш) – 2640 x 1040 мм

Междуосие – 1695 мм

Височина седалка – 740 мм

Маса – 427 кг

Цена – от 54 100 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

 

(Visited 1 972 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *