BMW R18 Classic: 1.8 литра тестостерон (ВИДЕО)

Възродено произведение на механичното изкуство

Запалването прилича на трус от 6 по Рихтер. Това огромно, механично произведение на изкуството, което се намира между краката ви, подскача като преждевременно събудена стръвница от зимен сън. Гневно, ръмжащо, тресящо… Подсказващо за огромна спотаена сила, на която не ви се иска да пресичате пътя. В същото време ви е трудно да отделите очи от тази натурална красота, напомняща за времена, в които наличието на големи количества тестостерон беше по-важно от операционната система на мобилния ви телефон. Това е възродената класика BMW R18, която караме във версия Classic. Скачайте да ви повозя, че нямам търпение.

Обем

Започваме от най-важното – могъщото сърце, около което е изградена цялата впечатляваща машина. Това е най-големият мотоциклетен двигател, създаван от BMW досега – 1.8-литров, двуцилиндров боксер с въздушно-маслено охлаждане. Да, правилно разбрахте – двуцилиндров. Всеки един от двата огромни цилиндъра е 900-кубиков. Те излизат толкова много встрани, че правят широчината на мотоциклета почти метър. С риск да се повторя – двигателят прилича на произведение на индустриалното изкуство – затова и от BMW са се постарали всичките му механични детайли да се виждат. Дори и кардановият вал, който прехвърля мощта му към задното колело. Както от компанията казват – механиката е луксът на 21 век.

Караме First Edition версия, която допълва класическата визия с двоен бял контур на характерния капковиден 16-литров резервоар, хромирани детайли и табелки с надпис First Edition. На немалко места изрично е изписано и че мотоциклетът е произведен в Берлин, което също е препратка към наследството на BMW Motorrad, чийто машини от началото на миналия век са се правели във фабриката в немската столица. Казах ли вече, че прилича на произведение на изкуството?

Нютони

Като заговорихме за мощ, конските сили не са толкова много – 91 при 4750 об./мин. Но въртящият момент е цели 158 Нм, което за мотоциклет си е внушително. Максимумът им идва едва при 3000 об./мин., но от BMW гарантират, че между 2000 и 4000 оборота разполагате с минимум 150 Нм. Това в превод означава много вълнуващи тласъци при всяко навиване на ръкохватката. Дори и да си круизвате спокойно на 6-а предавка, всяко подаване на газ рефлектира в една сурова тяга, караща ви да се чувствате като яхнал необязден жребец. Това усещане се засилва още повече от сериозните вибрации, дължащи се на класическото въздушно охлаждане на мотора. И докато на кратки дистанции те ви изпълват с наслада и самочувствие, при по-дълги пътувания, особено по магистрала, започват доста да ви изморяват. А главата ви кънти като след концерт на несполучлива дедметъл група. При това звукът от страхотно изглеждащите издължени ауспуси не допринася за този ефект. Да, той си е мощен, но е една идея по-приглушен от това, което очаквате от подобна брутална машина. Нещо, за което вероятно трябва да „благодарим“ на по-строгите екорегулации в Европа, които застигнаха и мотоциклетите. Но пък те са изиграли положителна роля по отношение на разхода на бензин. На малкото екранче в класическия скоростомер бе изписано показание от 6.3 л на 100 км, а от BMW обещават разход от 5.6 л в смесен цикъл. За 1.8 двигател, това е доста скромно.

Уморителните вибрации изглеждат като лека недомислица, защото версията Classic на R18 е вдъхновена от първите круизъри и би следвало да е предназначена именно за дълги пътешествия. За това говори меката седалка, задното пасажерско място, слюдата пред ездача, която да го брани от вятъра, големите стъпенки, върху които краката ви да почиват, двата допълнителни LED фара и кожените дисаги с вместимост на багаж от 15.5 л всяка.

Стойка

Иначе въпреки респектиращите габарити и тегло от цели 365 кг, класическият мотоциклет оставя усещане за лекота при езда. Макар седалката да е ниска (710 мм), кормилото е така разположено, че позицията на тялото е сравнително естествена и предразполага към комфорт. Така лягането в завоите става много по-леко и есетствено, отколкото очаквате от подобна машина с издължен силует и изнесен назад център на тежестта. Само трябва да внимавате да не застържете излизащите широко встрани цилиндрови глави. Дори и маневрирането от спряло положение се получава по-спокойно, тъй като моторът е чудесно балансиран, центърът на тежестта е нисък и без проблеми го задържате с краката от ниската седалка. Разбира се, разполагате със задна скорост, което за машини с подобно тегло е просто задължително (но не всички да я предлагат).

Макар да изглежда изцяло механичен, в мотоциклетът все пак има електроника. Ездачът разполага с три режима, управляващи тягата на двигателя – за дъжд, кръстен логично Rain, спортен Rock и нормален Roll. Rock’n Roll – нали се сещате? Има и круиз контрол, който тук е важен. Защото като изключим вибрациите, всичко друго в мотоциклета е предразполагащо именно за дълги „круизвания“. Междуосието от над 1.7 метра и 16-инчовата предна гума с огромен „балон“ (съотношение 90 или 90% от широчината на гумата) се отразяват чудесно на комфорта на возене. Може да сменяте скорости и с пета, докато кракът ви си почива на стъпенката, седалката е мека и много удобна. Изобщо имате всички предпоставки да се наслаждавате на компанията на този великолепен класик и да радвате околните с присъствието си. Няма да останете незабелязани, бъдете сигурни.

Под резервоара

Двигател – 2-цилиндров боксер

Охлаждане – въздушно/маслено

Обем на двигателя – 1802 куб.см

Мощност – 91 к.с. (при 4750 об.)

Въртящ момент – 158 Нм (при 3000 об.)

Разход на гориво

смесен цикъл – 5.6 л/100 км

Резервоар – 16 л

Размери (д, ш, в) – 2440 x 964 мм х 1342 мм

Междуосие – 1731 мм

Височина седалка – 710 мм

Маса – 365 кг

Цена – от 42 150 лв. с ДДС

Цена на тестовия мотор – от 52 200 лв. с ДДС

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 127 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.