BMW M4 Cabrio: Ръбът на бръснача

Феноменално прецизното управление озаптява бруталната мощ

P6180025.JPGТази кола е брутално ненормална… Това ми бяха първите мисли зад волана на новото BMW M4 Кабриолет. След оцъклящите емоции, които ме връхлетяха като неочакван шамар в тъмното обаче открих нещо съвсем различно – всъщност колата е точно обратното. Тя е израз на инженерния гений, впрегнат в името на върховата емоция. Настроена е точно толкова прецизно, че да ви плъзне по острието на бръснача, без да ви обезглави.

Мега зъл

Основният виновник сърцето ви да се разхлопва при всяко подаване на газ е високооборотният 3-литров редови шестак с две турбини, разработен от звеното, занимаващо се с моторни спортове на баварците M GmbH. Той достига впечатляващата мощност от 431 к.с. и мълниеносния въртящ момент от 550 Нм. Мълниеносен, защото е наличен в много широк диапазон от обороти (между 1850 и 5500 об./мин.), което означава, че както и да шофирате – хулигански или пенсионерски – при всяко подаване на газ ураганът от въртящ момент ви издухва като перушинка. Точно на 5500 оборота, когато нютоните преминат пика си, започват да препускат всичките 431 коня и така до цели 7300 об./мин. Преводът на цифрите е само един – брутална тяга. Винаги! Толкова, че да изстреля кабриото до 100 км/ч за едва 4.3 сек. и да достигне неусетно до електронно ограничената максимална скорост от 250 км/ч. Чудите ли се колко гори този баварец? Според производителя 8.7 л на 100 км в смесен цикъл, а според бордовия компютър 19 л, но при смачкване на газта в пода при всеки удобен случай при най-спортните настройки на автомобила (всеки компонент се настройва по отделно в три степени– двигател, окачване, реакция на трансмисия и звук от ауспуха).

P6180032.JPGНеизчерпаемата сила на мотора се прехвърля към задните колела от специално създадена за високообортните М модели 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя, снабдена с лаунч контрол за максимално ефективно ускорение (предлага се и вариант с ръчни скорости). Преди да започне да ви мирише на изгоряла гума, носеща се от изпреварващата ви на всеки завой задница, бързам да уточня, че няма такова нещо. Освен, разбира се, при пряк и целенасочен умисъл. М инженерите са се погрижили всяко конче и нютонче да може да бъде усвоено максимално ефективно, за да се чувствате като опитен пилот зад волана, а не като звероукротител или самоубиец. Макар трансмисията да осигурява екстремно бързо превключване на скоростите без да прекъсва тягата, тя разполага с оптимизиран по отношение на сцеплението автоматичен избор на предавка, както и с асистент за ниска скорост. Разбира се, може да сменяте скоростите и ръчно от пера на волана. Другият „ангел“, който бди да не се пребиете от ентусиазъм е активният М диференциал, оптимизиращ сцеплението между двете задни колела, също заимстван от моторните спортове. Той може да прехвърля тягата между лявото и дясното колело от 0 до 100% и се грижи за стабилността на курса при смяна на лентите, при излизане от завоите с газ или атакуването им с висока скорост, както и при неравни пътни настилки, сняг, чакъл, лед и др. Разберете идеята правилно – тези системи не скопяват колата. Точно напротив – грижат се цялата мощ да се оползотворява максимално ефективно без загуби и да носи максимална наслада без болка.

Еталон

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРазбира се, има още куп инженерни чудеса на лудите глави от M GmbH като адаптивно М окачване, което е суперстегнато, но същевременно комфортно, специално настроен М волан за максимално директно управление, карбонови спирачки и т.н., които няма да ми стигне страницата, ако трябва да описвам. Важният обаче е ефектът от тях. А той е може би най-прецизното управление, което съм изпитвал някога в автомобил. Тази кола е истински бръснач – реагира не просто точно както я насочиш, а както си представяш, че искаш да я насочиш. Все едно воланът е директно свързан с мисълта ви. Чисто и просто – еталон за управление и контрол.

Благодарности за това могат да се отправят и към перфектния баланс на масата в съотношение 50 на 50% между предния и задния мост. Конструкцията е олекотена с използването на алуминий и карбон, което компенсира донякъде тежките кабрио елементи (масата е 1825 кг или с 243 кг повече от тази на купе версията). Карбонът обаче е използван само там където инженерите са преценили, пак с цел перфектен баланс (например кардановият вал е изработен от въглеродния композит). P6180011.JPGИзобщо всяко едно болтче и гайчица в тази феноменална кола е премисляно по няколко пъти с една единствена цел – върхова динамика, поднесена в максимално достъпна форма, така че и обикновените хора да могат да изпитат тръпката от моторните спортове в ежедневието, без да са сертифицирани пилоти. Затова не ви остава нищо друго освен да изберете най-спортните настройки и да изживеете истински екстаз на 4 колела под открито небе.

20 сек. до истината

Точно за 20 сек. вдигате и сваляте сгъваемия твърд покрив на М4 кабрио и се наслаждавате на зверското ускорение и брутален рев от ауспусите в най-натуралната им форма. Може да извършите операцията и в движение до 18 км/ч или при паркиран автомобил от ключа. Покривът се сгъва в багажника като намалява обема му от 370 на 220 л. При такова положение, за по-лесно достигане на багажното пространство може да го издигнете нагоре както си е сгънат, за да поставите чантите си и после да го спуснете обратно с помощта на бутон. Тестовата кола беше „пипната“ от студиото за ексклузивно оборудване BMW Individual и се отличаваше с чисто бял кожен салон, комбиниран с фурнир от бяло дърво по таблото. Освен изключително приятно за окото, това решение предпазва салона от нагряване от слънчевите лъчи, когато шофирате под открито небе.

Под капака

2015-BMW-M4-convertible-engine.jpgДвигател бензинов TwinTurbo

Брой цилиндри 6

Задвижване на колелата задно

Работен обем 2979 куб.см.

Мощност в к.с. 431 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент 550 Нм (при 1850 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 4.3 сек.

Максимална скорост 250 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 11.5 л/100км
  • Извънградско 7.1 л/100км
  • Смесен цикъл 8.7 л/100км

Емисии на CO2 203 г/км

Маса 1825 кг

Резервоар 60 л

Цена от 169 800 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 06.08.2016 г.

Снимки: Авторът

(Visited 3 352 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.