BMW M240i: Път към щастието

Едно от незабравимите ми автомобилни преживявания беше представянето на новото BMW M5 на пистата в Серес, в съседна Гърция. Тогава, освен него имахме възможността да завъртим по няколко обиколки с М2 и М4 (виж ТУК). Разбира се, на подобен терен и двете се чувстваха по-добре от „звездата на деня“ М5 и малко му поизядоха от вниманието. Но кое е най-доброто за писта – М2 или М4? М2 беше по-забавно с танцуващата си задница, а М4 беше по-бързо с по-високата си мощност и доста по-доброто си сцепление.

Сега карам новото поколение на Серия 2 Купе в най-спортната му версия към момента M240i и вероятно се чувствам като Нютон, след като му е паднала ябълката на главата. Имам прозрение – това е колата! Уникално съчетание между малко, стегнато спортно купе, провокиращо ви към младежка неразумност и увереността на най-високите състезателни постижения по отношение на сцеплението в завоите. Автомобилна нирвана.

Контрол

Ясно си давам сметка, че това е едно стъпало под истинското М2, което се надявам да видим скоро. Но дали е цяло стъпало или са няколко милиметра (както беше и при предишното поколение на М240i и М2), ще е интересно да разберем. И също така ясно си давам сметка, че тази кола е с 4х4 задвижване, което обаче ще усетите само при каране на лимита на възможностите ви. Иначе всички ритници идват от задния мост. И да, задницата не е спряла да танцува. Но в комбинация с нарасналите дължина на колата с над 10 см, широчина с 6.5 см, междуосие с 5 см, предна следа с над 5 см, задна над 3 см и намалена височина с почти 3 см, то получавате автомобил, залепващ за асфалта по-добре от пътната маркировка (макар и в България това да не е толкова трудно постижимо). Говорейки за маркировка, усещали ли сте някога през волана на автомобил кога застъпвате осевата линия? Толкова прецизно е настроено управлението и толкова е добра обратната връзка за случващото се на пътя. Въпреки тоновете електроника, които уж правели по-синтетични усещанията. Дрън-дрън, пробвайте, ако не вярвате.

Нека цифрата 2 в моделното наименование не ви заблуждава, че това спортно купе ползва платформата с предно предаване и напречен двигател, както останалите две „двойки“. Шасито е на Серия 3, което означава класическата баварска конфигурация с надлъжно монтиран мотор и задно предаване „по дефолт“. Това, разбира се, означава и разпределение на масите в съотношение 50 на 50% между двата моста. Купето е с още по-увеличена твърдост от преди, а M Performance версията има допълнителни подсилващи греди, за да редуцира съвсем усукването, аеродинамиката осигурява с 50% повече притискане отзад и разполагате с М спортен диференциал с ограничено приплъзване и векторно разпределение на въртящия момент. Правилно разбрахте – с тази кола няма да се изложите на пистата.

Рев

Двигателят е приказният 3-литров, редови „шестак“ на баварците с 374 к.с. и 500 Нм. Скоростната кутия е брилянтният 8-степенен автомтик на ZF (ръчка не се предлага – жалко). Те са съчетани в такава божествена хармония с изпускателната система и режимите на шофиране, че при избирането на спортни настройки и рязко отнемане на газта, гърнетата изпълняват онзи непреходен хит, който електрическата мобилност се опитва да ликвидира – рат-атат-тата. А по гърба ви започват да пълзят тръпки, предавани от тънката и ниско разположена спортна седалка. Моля ви, автомобилни производители, направете така, че и бъдещите поколения да имат възможността да изпитат тези емоции!

Динамиката и на цифри звучи впечатляващо – едва 4.3 сек. до 100 км. Но когато контролът и сцеплението са такива, че ти позволяват да залепиш газта и в остър завой, измеренията й не стават времеви, а физични… И емоционални. Една от все по-малкото коли в днешно време, създадени за чистото удоволствие от шофирането.

Дизайн

А, да щях да забравя дизайна. Очевидно различен и очевидно противоречив. На живо колата е много по-въздействаща, отколкото на снимки заради „разпльоканите“ си пропорции. Изглежда спортна, което е най-важното и на мен ми харесва. Имало препратки в светлините към легендарното 2002, които дори и след като ми ги показаха, продължавам да не виждам. Вътре е съвършено. Качествени материали, последни технологии, безупречна сглобка. Не возете пътници отзад, различни от деца, макар и 390-литровият багажник да ви подлъже, че това става и за семейна кола.

Но на кой му пука за тия неща, палете двигателя и газ към щастието!

Под капака

Двигател – бензинов Twin Turbo

Брой цилиндри – 6

Задвижване на колелата – 4х4

Работен обем – 2998 куб.см.

Мощност в к.с. – 374 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент – 500 Нм (при 1900 об./мин.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 4.3 сек.

Максимална скорост – 250 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 8.1-8.8 л/100км

Емисии на CO2 – 185-200 г/км

Резервоар – 52 л

Маса – 1690 кг

Цена – от 78 150 лв. с ДДС

Цена на М240i – от 109 300 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 1 960 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *