BMW iX1: Максимална ефективност

Електромобилът е малък, но обширен, мощен и бърз, но икономичен

Максимално ефективно оползотворяване на ресурсите. Така с едно изречение мога да опиша новото изцяло електрическо BMW iX1.

Автомобилът е абсолютно идентичен с версиите с ДВГ както отвън, така и отвътре. А това означава смел, но компактен дизайн и изненадващо просторен салон на фона на външните габарити. Но извличането на максимума не е типично само за функционалността на купето, а и за задвижването. Това е мощна и бърза кола със сравнително малка батерия, която обаче може да измине около 400 км с едно зареждане. Просто BMW са едни от пионерите в електрическата мобилност и чудесно знаят как да използват максимално ефективно енергията. Но да разгледаме новото BMW iX1 по-детайлно.

 

Трансформърс

 

Единствените разлики с дизайна на „стандартното“ Х1 са в сините елементи, които подсказват за електрическото задвижване. Ще ги откриете в бронята, около „бъбреците“, по праговете и на още няколко ненатрапчиви места. Общият облик е силно разгневен и мускулест. „Трансформърс“ линията на дизайна, подхваната с фейслифта на настоящото X3 и вдъхновена от концептуалния (тогава) ХМ, тук е още по-осезателно развита. Вижте тази броня под сериозно порасналите бъбреци. Все едно е взета от някоя състезателна бегачка с огромните си отвори и остри ъглови форми. А задницата? Релефни графики на стоповете, създаващи 3D ефект, ъгловато изсечена броня с дифузьор и огромен спойлер отгоре. Изключително спортен, футуристичен и привлекателен.

 

Функционалност

 

От предишното поколение на Х1, баварците смениха конструкцията на купето вместо с надлъжно разположен двигател и задно задвижване (когато не е xDrive), с напречен мотор и предно предаване. Променената конструкция направи така, че макар със сравнително скромни габарити отвън (дължина 4500 мм, широчина 1845 мм и височина 1642 мм), получавате наистина просторен салон, съперничещ на минивановете по функционалност.

Самото му оформление също няма нищо общо с познатите обгръщащи ви кокипити на BMW. Интериорът е вдъхновен от визионерския електромобил iX с неговата пространствена концепция. Какво означава това – по-ниско арматурно табло, един огромен извит екран, помещаващ в себе си информационното табло пред водача и мултимедията, липса на централна конзола, „реещ се“ подлакътник с интегриран контролен панел. Почти няма никакви бутони – всичко се контролира от волана или екрана.

За съжаление липсва въртящият се контролер за инфотейнмънт системата и дори климатикът не е в отделен блок, което според нас е сериозен удар върху емблематичната ергономия на BMW.

Но пък има „много въздух“ в салона, място за петима възрастни и огромен за сегмента багажник с обем от 490 л (само с 50 л по-малък от този на версиите с ДВГ), нарастващи до 1495 л при спускане на задните облегалки.

Седалките са много удобни, особено в областта на раменете, където е по-широка и има новаторска опора.

 

Бърз

 

BMW iX1 xDrive30 разполага с два еднакви синхронни електромотора с по 190 к.с. и 247 Нм – един на предната и един на задната ос. Това означава, че задвижването е към четирите колела, а тяга се разпределя от интелигентната система на баварците xDrive.

Системната мощност е 313 к.с., а максималният незабавен въртящ – 494 Нм. Никак не звучи зле за компактно „джипче“, нали? И не е – спринтът до 100 км/ч се случва за спортните 5.6 сек., а на светофарите се чувствате непобедими заради споменатия незабавен въртящ момент. Изпреварванията пък се случват с абсолютна насмешка.

Особено ме впечатли обаче друго – изключително добре настроеното управление. Бях готов да се обзаложа, че от BMW са измислили някакъв нов метод за олекотяване, защото е много директен и отзивчив в завоите, а масата му не ви дърпа към канавката. С други думи – усеща се лек и невероятно контролируем. Няма я и онази характерна за електромобилите тежест в пода, която ви кара да се чувствате тромави, все едно „стъпвате тежко“. Поглеждам техническите данни обаче и виждам тегло от цели 2010 кг. Явно всичко опира не до олекотяване, а до баланс на масите и настройка на окачването. Браво на BMW в това отношение!

 

Ефективност

 

Другото нещо, което много ме впечатли, е че с не особено голямата си батерия от 68 кВтч (64.7 използваеми), мощният автомобил ме посрещна с оставащ пробег от над 380 км, при това с 95% заряд в батерията. Баварците обещават пробег с едно зареждане от 417-440 км. При икономично каране може да постигнете консумация от 11-14 кВтч на 100 км, а при ентусиазирано – не надхвърля 24-25. Средният ни тестови разход при предимно динамично шофиране беше около 19 кВтч/100 км.

Рекуперацията е адаптивна и върши фантастична работа. Дори и на магистрала управлението на енергиите е толкова ефективно, че усещате кога колата „отпуска“ рекуперацията, за да не убива инерцията, например при предстоящо изкачване, или я „затяга“, ако пред вас има трафик или предстои завой. Това е така, защото тя ползва данни от навигационната система и сензорите на системите за подпомагане на водача.

Софтуерът за зареждане е същият като при BMW i7. Може да зареждате с до 130 кВт на бърза станция, които биха ви осигурили заряд от 10 до 80% за 29 мин.

 

Под капака

Двигател – два електрически

Задвижване на колелата – 4х4

Мощност в к.с. – 313 к.с.

Въртящ момент – 494 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 5.6 сек.

Максимална скорост – 180 км/ч

Пробег – 417-440 км (WLTP)

Капацитет на батерията – 68 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 2010 кг

Цена – от 105 900 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 3 289 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *