BMW iX M60: 1100 аргумента

Незабавната електрическа мощ ви пренася в друго измерение на динамиката

Случвало ли ви се е да изпуснете волана когато смачкате газта в ламарината? При това с ясното съзнание, че ще изпробвате максималното ускорение на много мощен автомобил? Е, случи ми се! Виновникът е първият електромобил с буквичката М в SUV сегмента на BMW – iX М60. Или по-скоро неговите 619 к.с. и 1015 Нм, които при launch control достигат до 1100 Нм. Говорим за незабавни 1100 Нм от 0 об./мин.! Можете ли изобщо да асимилирате за какво става въпрос?

Да, има немалко коли, които „вдигат“ 100 км/ч за 3.8 сек. Има и по-бързи. Но колко са тези, които ускоряват до 50 за 1.6 сек.? И колко от тях тежат по 2.6 тона? Ясно е, че сред малцината, които могат подобни неща, преобладават тези с електромотори. Просто на ДВГ-то му трябва време да се разгърне. А тук – бам – 1100 Нм върху асфалта. И както си стоите на светофара (например), изведнъж се пренасяте в друго измерение. Изпитание за сетивата, изпитание за вестибуларния апарат, изпитание за рефлексите, изпитание за законите на физиката… Това са направили от M Performance с BMW iX M60. Дават ни 1100 причини да харесаме електромобилите. Незабавно!

Черупка

BMW iX е визионерски модел, изграден по иновативен начин. Рамката на колата е алуминиева, а по-голямата част от останала конструкция – от карбонов композит. Това означава, че е много твърда и лека (без батерията), което гарантира директно управление. Двата електрически двигателя са разположени върху двата моста, осигурявайки 4х4 задвижване, а огромната батерия със 111.5 кВтч капацитет (107.5 кВтч използваеми) е между тях в пода, смъквайки ниско центъра на тежестта. Окачването е въздушно и на двата моста и е получило специфични М настройки. Това важи и за настройките на xDrive системата, кормилната рейка, спирачките и всички компоненти, свързани с управлението. За да направят чутовната мощ фантастично контролируема. И наистина – колкото спонтанно колата ускорява, толкова и прецизно изпълнява вашите команди. Как на този фон успява да остане безукорно комфортна, съвсем не става ясно, но е факт.

Ефективна

Да, батерията е огромна и производителят обещава пробег с едно зареждане до 566 км, въпреки безумната мощност. При напълно заредена батерия и сравнително хладно време, бордовият компютър ме посрещна с оставащ пробег от 460 км, тъй като тестовият ни разход беше около 26 кВт на 100 км (обещаваният по каталог е между 21.7 и 24.7 кВт в комбиниран цикъл). Това се случи в Банско. Оттам тръгнах към парка за танцуващи мечки в Белица и обратно през Разлог за София. След изминати над 60 км, половината от които изкачване (с ентусиазъм), а останалите спускане, при Разлог бордовият компютър показваше оставащ пробег от 454 км! Рекуперацията върши фантастична работа. Дори и на магистрала управлението на енергиите е толкова ефективно, че усещате кога колата „отпуска“ рекуперацията, за да не убива инерцията, например при предстоящо изкачване, или я „затяга“, ако пред вас има трафик или предстои завой. Точно така, автомобилът ползва данните от навигацията и тези от камерите и радарите, с които е снабден, за да е максимално ефективен. Така че дори и да шофирате с максималната позволена скорост на магистрала (което малко електромобилисти си позволяват), спокойно може да изминете около 400 км. В променливи извънградски условия и доста повече.

На бърза зарядна станция може да поеме до 195 кВт прав ток, което да напълни батерията ви от 10 до 80% за 35 мин.

Модерен лукс

При BMW iX M60 впечатляващите динамични постижения съжителстват с изключителен лукс и модерен изчистен стил. Поне в салона.

This slideshow requires JavaScript.

Попадате в необичайна обстановка, която е доста приятна за сетивата. Интериорът се откроява със своя простор и светлина. Липсва среден тунел, преминаващ през купето, което осигурява огромно място за краката на пасажерите и отпред, и отзад.

This slideshow requires JavaScript.

Формите са невероятно изчистени като в бизнес салон от най-висок клас. Единствените открояващи се акценти са кристалните контролери за седалките и мултимедията. Още ми е трудно да преценя дали изглеждат стилно или са на косъм от кича. Освен това при ярко слънце е възможно да заслепят водача с отблясъци. Но иновативните седалки с вградени подглавници, изключителната им кожена тапицерия, обработена с екстракт от маслинови листа и FSC сертифицираното дърво по централната конзола, създават усещане за луксозна мебел. В тази изискана и „натурална“ обстановка, дизайнерите чудесно са успели да интегрират високите технологии. Само като пример ще дам сензорните „бутони“ върху дървената централна конзола – уникално. Интересни са и огромният извит екран пред водача, от който практически се контролират всички функции в колата, както и воланът във форма на хексагон. От BMW казват, че автомобилът е проектиран отвътре навън и определено интериорът е много по-силната му страна.

Поглеждайки го отвън веднага ще разберете, защо твърдя това. Но спокойно, iX M60 е толкова бърз, че няма да остави много време на зяпачите да асимилират, че всъщност е грозен. А вие ще имате едни 1015 Нм, които много успешно разсейват подобни естетически разсъждения още в зародиш. Ако и те не ви стигат ги правите 1100 с един бутон.

Под капака

Двигател – два електрически

Задвижване на колелата – 4х4

Мощност в к.с. – 619 к.с.

Въртящ момент – 1015 Нм (1100 Нм с launch control)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 3.8 сек.

Максимална скорост – 250 км/ч

Пробег – до 566 км (WLTP)

Капацитет на батерията – 107.5 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 2634 кг

Цена – от 261 000 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 213 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *