BMW iX: Утре още днес

Огромен като гарсониера, дизайн на метеорит, бърз като спортна кола

За едни грозен, за други интересен, BMW iX определено е явление. Хората го гледат като космически кораб, паркиран на улицата. Или по-скоро като метеорит, ако приемем идеята на главния дизайнер на BMW, оприличаващ го на добре загладен камък. И в известен смисъл нещата стоят точно така. Автомобилът е тук днес, за да ни покаже какво ще бъде утре.

Мислех изобщо да не отварям дума за дизайна по две причини – първо, че не ми харесва и второ, че възприемането му е изцяло въпрос на вкус. Но днес дизайнът продава, а не функцията (както може би създателите на колата си мислят, че ще се случва утре). И гарнирайки извънземната визия на iX,вдъхновена от визионерския прототип iNext, с космическата му цена от минимум 156 хил. лв., то едва ли ще започнем да го виждаме толкова често по улиците, колкото Х5 и Х7, например. Двата модела, които подбрах за сравнение всъщност са двете най-продавани беемвета у нас и вероятно правилно ще отбележите, че не са особено по-евтини. Ако гледаме тази логика, iX би следвало да се радва на интерес, тъй като на габарити е позициониран някъде между тях (дължина 4953 мм, широчина 1967 мм, височина 1695 мм). Но светлините идват някак твърде тесни на фона на усещането за обем, което автомобилът оставя. Особено в профил и отзад, изглежда дебел и тромав. Отпред едва ли някой ще остане изненадан, че бъбреците са огромни както на повечето нови модели на баварците. Изненадата е, че те нямат никаква друга функция освен дизайнерска (и да приютят радарните сензори и камери), тъй като са затворени и не пропускат въздух. Но пък материалът, от който са направени заслужава внимание – полимер, който сам си „лекува“ драскотините при нагряване.

Натурален лукс

Отвътре също попадате в необичайна обстановка, но доста по-приятна за окото. Интериорът впечатлява със своя простор и светлина. Липсва среден тунел, преминаващ през купето, което осигурява огромно място за краката на пасажерите и отпред, и отзад. Формите са невероятно изчистени като в бизнес салон от най-висок клас. Единствените открояващи се акценти са кристалните контролери за седалките и мултимедията. Още ми е трудно да преценя дали изглеждат стилно или са на косъм от кича. Освен това при ярко слънце е възможно да заслепят водача с отблясъци. За щастие те са опция. Но иновативните седалки с вградени подглавници, изключителната им кожена тапицерия, обработена с екстракт от маслинови листа и FSC сертифицираното дърво по централната конзола, създават усещане за луксозна мебел. В тази изискана и „натурална“ обстановка, дизайнерите чудесно са успели да интегрират високите технологии.

This slideshow requires JavaScript.

Само като пример ще дам сензорните „бутони“ върху дървената централна конзола – уникално. Интересни са и огромният извит екран пред водача, от който практически се контролират всички функции в колата, както и воланът във форма на хексагон. От BMW казват, че автомобилът е проектиран отвътре навън и определено интериорът е много по-силната му страна.

Телепорт

Но типично за BMW, най-силната страна на iX е задвижването. Караме по-мощната от двете налични към момента версии – xDrive50. Тя се задвижва от два електромотора, разположени върху двете оси и се „храни“ от батерия с капацитет от 105 кВтч. Мощността е 523 к.с., а въртящият момент 765 Нм. Ускорението е направо брутално. До 100 км/ч „вдига“ за 4.6 сек., но заради моментално връхлитащия ви въртящ момент, до 50 км/ч се изстрелвате за 2 сек. и усещането е като за телепорт. Нали си представяте как изглежда това огромно туловище да изхвърча на светофара с нереална преднина пред останалите автомобили?

По-интересното е, че въпреки усещането за солидност, създавано от габаритите и дизайна, iX е много пъргав и дори спортен за управление. Рамката на колата е алуминиева, а по-голямата част от останала конструкция – от карбонов полимер. Това означава, че е много твърда и лека (без батерията), което гарантира директно управление. Теглото е почти 2.6 тона, но основаната част от тях (батерията и двигателите) са ниско в пода и върху мостовете, и така центробежните сили не ви дърпат осезателно в завоите. Тестовата кола бе оборудвана с опционалното въздушно окачване, предлагащо великолепен баланс между комфорт и стабилност. В общи линии когато стоите пред iX не се чувствате в компанията на BMW, но седнете ли зад волана веднага усещате гените на марката.

Впечатляващ пробег

А това, което на мен ми хареса най-много е спокойствието по отношение на пробега. В хладно време, при догоре заредена батерия и стил на шофиране като за BMW, а не като за електормобил, на борд компютъра пишеше пробег от 400 км. Това означава, че в по-нормални атмосферни условия и поведение зад волана, обещаваните между 549 и 630 км може и да са постижими. Зареждането се случва много бързо, тъй като системата е способна да поеме до 200 кВт прав ток. Тоест, ако намерите станция с такава мощност (вече има немалко подобни у нас), ще заредите от 10 до 80% за 35 мин. При подобни параметри утрешната електрическа мобилност започва да изглежда доста оптимистично.

Под капака

Двигател – два електрически

Задвижване на колелата – 4х4

Мощност в к.с. – 523 к.с.

Въртящ момент – 765 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 4.6 сек.

Максимална скорост – 200 км/ч

Пробег – до 549-630 км (WLTP)

Капацитет на батерията – 105 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 2585 кг

Цена – от 156 300 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия – от 205 850 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 280 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.